E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Lockdown: Όλα τα σενάρια για την περίοδο των Χριστουγέννων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «λουκέτο» στην εστίαση στις γιορτές

Lockdown: Όλα τα σενάρια για την περίοδο των Χριστουγέννων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/11/2020 | 10:38

Με αγωνία και προβληματισμό προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση του lockdown ενόψει των Χριστουγέννων.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της έξαρσης της 2ης φάσης, θα παραταθεί μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. «Οσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι που δεδομένα απασχολεί και προβληματίζει τους επιστήμονες. Πάντως, το σενάριο για άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου μοιάζει τούτη την στιγμή το πιο πιθανό. Παρότι, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας χθες Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ μιας νέας παράτασης, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανέναρξη της αγοράς.

Ο Μητσοτάκης για τα φετινά Χριστούγεννα

Τα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως στην Αθήνα, δείχνουν να παρουσιάζουν μερική πτώση. Παρά ταύτα, οι επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τους αριθμούς των διασωληνωμένων, καθώς και για τους νεκρούς, που σήμερα -με 121 νέους θανάτους- σημείωσαν ένα θλιβερό ρεκόρ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από τη Θεσσαλονίκη το δικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. «Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι οι Financial Times, σήμερα, προανήγγειλαν την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στη Βρετανία, αναφέροντας ως πιθανή ημερομηνία εκκίνησης των εμβολιασμών την 7η Δεκεμβρίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «λουκέτο» στην εστίαση στις γιορτές

Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων, που ούτως ή άλλως θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Την ίδια ώρα, κι ενώ το εμπόριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο κλάδος της εστίασης, που θεωρήθηκε ως εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και μεταξύ των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το Mega, παρά τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ περί τις 20 Δεκεμβρίου, με αυστηρούς όρους και μόνο με καθήμενους, το άνοιγμά τους προσκρούει σε εμπόδια και δεν αποκλείεται το λουκέτο κατά την περίοδο των εορτών. Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση δεν αφορά μπαρ και νυχτερινά κέντρα, που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια. Στις εορταστικές απαγορεύσεις, μελετάται ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων όπως το φετινό Πάσχα, όπως και μετακινήσεις από τον έναν νομό στον άλλο.

Σενάριο-«βόμβα»: Να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα

Ο Νίκος Σύψας προσέθεσε ότι το lockdown που έχουμε είναι εν μέρει χαλαρό και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Παράλληλα, επισήμανε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες 15 – 20 ημέρες να αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.

«Δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα. […] Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» είπε καταλήγοντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με ένα μεγάλο «γρίφο»: αυτόν της εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, εξετάζεται το σενάριο - «βόμβα» να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κλαμπ και χώροι διασκέδασης. Παρά ταύτα, στην ίδια λίστα ενδέχεται να μπουν καφέ και εστιατόρια.

Κατά τις ίδιες πηγές, αρκετοί από τον κλάδο της εστίασης προκρίνουν το να μην ανοίξουν, λόγω των περιορισμών. Στο ίδιο σενάριο αναφέρθηκε και το κεντρικό δελτίο του MEGA, όπου επισημάνθηκε η θέση εκπροσώπων της εστίασης ότι δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν» -δηλαδή να ανοίξουν για δυο εβδομάδες και να κλείσουν αμέσως μετά.

Πάντως, εξίσου δύσκολη είναι η «εξίσωση» και για το λιανεμπόριο, με τα περισσότερα καταστήματα να ετοιμάζουν τα e-shops τους για τη μέθοδο του click away.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιβυή: Ομαδικός τάφος μεταναστών ‑ Ήταν κρατούμενοι σε αγρόκτημα και είχαν υποστεί βασανιστήρια

Σήμερα

Φωτογραφίες και ένα βίντεο κυκλοφόρησαν ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης

Δένδιας: Οι 4 φρεγάτες θα είναι οι ισχυρότερες στον πλανήτη ‑ Τι είπε για τον πύραυλο ELSA

Σήμερα

«Θα δημιουργηθούν οι ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού», είπε ο υπουργός

Δείτε βίντεο: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Ουτρέχτης, πληροφορίες για τραυματίες

Σήμερα

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί, άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 10, δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση βρίσκονται - Αγνωστα για την ώρα τα αίτια

Σέρρες: Παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του 15χρονου ο δικηγόρος του Μανώλης Βονικάκης

Σήμερα

Τα νέα δεδομένα καθιστούν ανέφικτη τη συνεργασία μας

Με κόκκινο μάτι ο Μακρόν στην επιθεώρηση του στρατεύματος

Σήμερα

Πείτε ότι είναι το «Eye of the Tiger», αστειεύτηκε

Έφυγε από τη ζωή στα 51 του, πρώην μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ και του Αρη

Σήμερα

Εκτός από την Ένωση και τους Θεσσαλονικείς έχει αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και με τις φανέλες της Ολύμπιας Λάρισας και Ολύμπιας Πάτρας

Έφηβοι στη Βρετανία παγίδεψαν παιδόφιλο και τον χτυπούσαν μέχρι θανάτου με μπουκάλι και πέτρες, δείτε βίντεο

Σήμερα

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε το βίντεο που δείχνει τους ανήλικους να χτυπούν τον 49χρονο με ένα γυάλινο μπουκάλι στο κεφάλι

Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη, αδελφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και της Σοφίας της Ισπανίας

Σήμερα

Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί

NASA: Επέστρεψαν στη Γη οι 4 αστροναύτες, πρώτη εκκένωση ISS για ιατρικούς λόγους

Σήμερα

Οι αρμόδιοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα του αστροναύτη που αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας, επικαλούμενοι το ιατρικό απόρρητο

Η Zoe Saldaña έσπασε όλα τα ρεκόρ και έγινε η πιο εμπορική ηθοποιός όλων των εποχών

Σήμερα

Διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ βρίσκεται στο σημείο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.