E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των υγειονομικών: «Παλεύουμε με τον θάνατο και χάνουμε συνεχώς»

ΜΕΘ: Οι ασθενείς αποχαιρετούν τηλεφωνικά τους δικούς τους πριν τη διασωλήνωση

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των υγειονομικών: «Παλεύουμε με τον θάνατο και χάνουμε συνεχώς»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/11/2020 | 10:52

Μια αδιάκοπη μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου δίνουν νύχτα - μέρα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας, ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό και παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή. Σύμμαχοί τους σ' αυτόν τον πόλεμο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης, από τον μεγάλο αριθμό των θανάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Τους 2223 έφτασαν αργά χθες το βράδυ, οι άνθρωποι που πάλεψαν για τη ζωή τους και τελικά έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα. Ακόμη 606 ασθενείς βρίσκονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ οι 597 από αυτούς βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ακόμη 3.450 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης παραμένει στο 99%, ενώ από την περασμένη Τρίτη το βράδυ άρχισαν οι -επιχειρησιακά δύσκολες για το προσωπικό του ΕΚΑΒ και επιβαρυντικές για τους ασθενείς με κορωνοϊό- αεροδιακομιδές στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Υποψήφιοι ασθενείς για μεταφορά στην Αθήνα με ΕΚΑΒ και C130 της πολεμικής μας αεροπορίας, υπάρχουν πλέον σε όλη την Ελλάδα: από τη Δράμα, τις Σέρρες, την Κατερίνη, μέχρι τη Φλώρινα και τα νησιά.

ΜΕΘ: Οι ασθενείς αποχαιρετούν τηλεφωνικά τους δικούς τους πριν τη διασωλήνωση

Στην χθεσινή εφημερία του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν μέσα σε μόλις 12 ώρες 50 ασθενείς με κορωνοϊό. Στους 42 διασωληνωμένους που νοσηλεύονται ήδη στη ΜΕΘ, προστέθηκαν και 4 ακόμη, ενώ οι υπόλοιποι από τους νεοεισαχθέντες ασθενείς, κατέλαβαν τις απλές κλίνες νοσηλείας. Συνολικά στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 230 ασθενείς με κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασθενείς έρχονται και φεύγουν. Οι πιο τυχεροί, που νοσηλεύονται στις κλινικές, μπορεί μετά από κάποιες ημέρες να επιστρέψουν στο σπίτι τους υγιείς. Κάποιοι άλλοι, όμως, από τις Μονάδες Εντατικής, δεν γυρίζουν ποτέ. Τον τελευταίο μήνα, οι ασθενείς που καταλήγουν σε θάνατο έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, κουράστηκαν πλέον να χάνουν τόσες πολλές μάχες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν, όπως λέει στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός:

“Το προσωπικό στην Μονάδα είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, γιατί βλέπουν πολλούς ασθενείς πλέον που μπαίνουν στη Μονάδα, να μην ξαναβγαίνουν. Όταν οι ασθενείς έχουν ακόμη έχουν επαφή με το περιβάλλον και τους λες ότι θα τους διασωληνώσεις, είναι σαν να τους λες “πεθαίνεις”. Και δεν τους το λέμε, γιατί κάνει κακό στην ψυχολογία του αρρώστου. Οι πιο πολλοί από αυτούς, όμως, το διαισθάνονται και παίρνουν τηλέφωνο τους συγγενείς τους και τους αποχαιρετούν”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γνώριμα πρόσωπα των συναδέλφων του, έχουν πλέον αλλάξει μορφή, όπως λέει. Γιατί πάνω τους είναι αποτυπωμένοι όλοι οι θάνατοι των ανθρώπων που οι εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να βοηθήσουν, γιατί στα χέρια τους δεν έχουν “όπλα”, δηλαδή φάρμακα:

“Συναντώ συναδέλφους τόσα χρόνια μέσα στο νοσοκομείο -35 χρόνια είμαι μέσα- και τους ξέρω διαφορετικούς : άλλος με το χαμόγελο, άλλος με την ιδιοτροπία του. Και τώρα έχουν αλλάξει οι φάτσες τους, έχουν αλλάξει τα πρόσωπά τους. Σήμερα συγκεκριμένα μου είπε μια συνάδελφος “Θα ξαναγίνουμε ποτέ όπως ήμασταν πριν; Ή θα μας καταπλακώσει όλο αυτό για πολλά χρόνια ακόμη;”, λέει.

Δεν προλαβαίνουν να ζητήσουν ούτε ψυχολογική υποστήριξη

Υπάρχουν στιγμές που ο ασθενής ξεπερνά τον κίνδυνο και επανέρχεται στη ζωή. Τότε στην Εντατική γίνεται γιορτή! Κάποιες άλλες στιγμές, όμως, ο ασθενής χάνεται, και τότε ο γιατρός ή ο νοσηλευτής που προσπάθησε πολύ γι' αυτόν, αισθάνεται τη ματαίωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Είναι άσχημες στιγμές. Δηλαδή φτάνεις να λες, ξημερώνουμε βραδιάζουμε εδώ μέσα σε συνεχόμενα ωράρια και το αποτέλεσμα είναι χάνουμε τόσους ανθρώπους. Έχουμε πάθει κατάθλιψη. Παλεύουμε με τον θάνατο και χάνουμε συνέχεια! Τόσος κόπος, είναι σαν να δουλεύουμε άδικα. Τόσος κόπος άδικα ... δεν μπορούμε να τους σώσουμε”.

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ διαθέτει ειδικό ψυχολόγο, που βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Δεν προλαβαίνουν, όμως, ποτέ να ζητήσουν τη βοήθειά του, λέει ο κ. Κοροξενός:

“Υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους. Όσοι τολμούν να ζητήσουν βοήθεια παίρνουν σημαντική βοήθεια. Γιατί ξέρετε είναι η πίεση της δουλειάς και δεν μπορείς να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Προτιμάς να πας να κοιμηθείς 5 ώρες για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στα συνεχόμενα ωράρια. Υπάρχουν συνάδελφοι που 15-20 μέρες δεν έχουν πάρει ρεπό. Υπάρχει σωματική και ψυχική κατάρρευση γιατί βλέπεις ότι αυτός ο κόπος πάει στράφι”.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αποτελεσματική θεραπεία για τους βαριά ασθενείς με κορωνοϊό

Σχεδόν 100 άνθρωποι που χάνονται καθημερινά πλέον στην Ελλάδα και χιλιάδες ακόμη παγκοσμίως, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν η επιστήμη είχε στα χέρια της αποτελεσματικά φάρμακα.

Η μάχη είναι άνιση γιατί είναι μια μάχη σχεδόν χωρίς όπλα, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, o κ.Ηρακλής Τσαγκάρης, αναπληρωτής καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Διευθυντής της ΜΕΘ του Π.Γ.Ν. “Αττικόν”.

“Καμία θεραπεία δεν έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική, με εξαίρεση τη δεξαμεθαζόνη. Κατά συνέπεια δίνονται μόνο υποστηρικτικές θεραπείες και όλα τα άλλα δίνονται στα πλαίσια πρωτοκόλλων κλινικής έρευνας. Δηλαδή δεν είναι τίποτε διαπιστωμένο. Μόνο η δεξαμεθαζόνη έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα σε τυχαιοποιημένη μελέτη, όλα τα άλλα είναι βάσιμες κλινικές υποθέσεις που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες”, αναφέρει ο καθηγητής.

Οι πιθανότητες θανατηφόρας κατάληξης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αγγίζει το 40 με 50%. Ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες.

“Αν τα χαρακτηριστικά του ασθενούς είναι πιο επιβαρυμένα, δηλαδή έχουμε περισσότερους βαρέως πάσχοντες σε μεγαλύτερες ηλικίες, τότε επιβαρυμένη θα είναι και η θνητότητα”, σημειώνει ο γιατρός.

Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα στεροειδές φάρμακο, το οποίο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωση στον ασθενή, κατά 10%. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων.

Σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο, δοκιμάζονται ακόμη πολλά πειραματικά φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα, χωρίς, όμως προς το παρόν να εμφανίζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα:

“Η κάθε μία κλινική μπορεί να δοκιμάζει διαφορετικά φάρμακα. Αλλά κανένα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί -με εξαίρεση τη δεξαμεθαζόνη- ότι επηρεάζει την επιβίωση. Έγινε μια μεγάλη κλινική μελέτη στην Αγγλία και φάνηκε ότι υπάρχει σημαντικό διψήφιο όφελος στην επιβίωση, πάνω από 10%. Είναι διαπιστωμένο και στην Μονάδες, είναι και στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Δηλαδή ο ασθενής ζει περισσότερο. Είναι ένα στεροειδές φάρμακο, όπως η κορτιζόνη και φαίνεται να βελτιώνει και τη λειτουργία των πνευμόνων”, καταλήγει ο γιατρός.

Ο πρόεδρος των εργαζόμένων του ΑΧΕΠΑ, απορεί -όπως λέει- με όλους αυτούς που δεν πείθονται για την ύπαρξη του φονικού ιού και τους καλεί να βρεθούν σε μια ΜΕΘ, για να πάψουν να έχουν αμφιβολίες:

“Μου στέλνουν προσωπικά μηνύματα στο τηλέφωνο και μου λένε “στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχει κανένας άρρωστος και μας δουλεύετε. Δεν υπάρχει κορωνοϊός”. Μου είπε κάποιος, “έχω μια γνωστή μου καθαρίστρια στο νοσοκομείο και μου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής στο ΑΧΕΠΑ με κορωνοϊό”. Δηλαδή τι κερδίζουν να λένε τέτοιες βλακείες; Και οδηγούν στον κόσμο στα νοσοκομεία γιατί δεν πιστεύουν και βγάζουν τις μάσκες και δεν κρατούν τα μέτρα που πρέπει να κρατήσουν; Αυτό γίνεται... Θάνατοι και κατάρρευση της οικονομίας! Είναι τραγικό!”.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυροβόλησαν στο στήθος γνωστό τραγουδιστή ‑ Είχε κερδίσει το «The Voice» Γαλλίας

Σήμερα

Σάλος στη Γαλλία μετά τον πυροβολισμό του τραγουδιστή Kendji Girac, στο στήθος από άγνωστο άνδρα

Πάτρα: Γέμισε αφρούς και έκλεισε το 3ο Δημοτικό σχολείο από εισβoλή εξωσχολικών

Σήμερα

Το σχολείο στην Πάτρα παρέμεινε κλειστό το πρωί, μετά τις εικόνες αντίκρισαν δάσκαλοι και μαθητές που πήγαν για μάθημα. Σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας…

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ

Σήμερα

Ο Χαλίβα είχε δηλώσει πέρυσι πως αποδέχεται την ευθύνη για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών

Δολοφονία αστυνομικού στου Ρέντη: Ογκωδέστατη δικογραφία με πάνω από 150 κατηγορούμενους

Σήμερα

Ραγδαίες εξελίξεις στη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τον θανάσιμο τραυματισμό του Γιώργου Λυγγερίδη

Τον χώρισε και έστειλε σπίτι της δεκάδες ντελίβερι ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Κανείς δεν άνοιξε στους διανομείς και έτσι μετά από λίγο άρχισαν να... διασκορπίζονται

Ωρωπός: Αιματηρή συμπλοκή 15χρονων για ένα μπουφάν

Σήμερα

Συνελήφθη ο δράστης και ο πατέρας του

Από τηγανιτές πατάτες πνίγηκε το βρέφος στην Κω – Οι γονείς αντιμέτωποι με κατηγορία θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου

Χτες

Φως στα αίτια θανάτου του ενός έτους κοριτσιού έριξε η νεκροψία-νεκροτομή

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε τη Χαλκιδική – Ανήσυχοι οι αγρότες για τις ζημιές

Χτες

Δημιουργήθηκε ξαφνικά μικροδιαταραχή μέσα στο Θερμαϊκό, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη χθεσινή χαλαζόπτωση

par: 23
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.