E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το πρώτο ελληνικό rapid test είναι γεγονός

Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή

Το πρώτο ελληνικό rapid test είναι γεγονός
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/11/2020 | 10:24

Μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική/ερευνητική κοινότητα, καθώς μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του υπουργείου Ανάπτυξης για την μελέτη του Covid-19, προκύπτει το πρώτο Ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”).

Ανακοινώνεται λοιπόν πως ολοκληρώθηκε η σύνθεση, η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του Κορωναϊού SARS-CoV-2. Οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (“patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται πως η «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid19. Η Ελληνική Ερευνητική και Επιστημονική κοινότητα, μέσα από την συνεργασία 6 (έξι) Ερευνητικών Κέντρων και 4 (τεσσάρων) Α.Ε.Ι, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο και συστρατεύεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Οι φορείς που υλοποιούν την Εμβληματική Δράση είναι οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
2. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
3. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
4. Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
6. Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
7. ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
8. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
9. ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
10. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας όσον αφορά τα αποτελέσματα της «Εμβληματικής Δράσης» επεσήμανε:

«Σήμερα σημειώνεται μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε την παραγωγή του “ελληνικού τεστ” ως εργαλείου εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Ενός τεστ που θα δύναται εντός ολίγων λεπτών και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι. Είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και δικαίωση για την «Εμβληματική Δράση» του Υπουργείου Ανάπτυξης που πρέπει να το αξιοποιήσουμε τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία και όπως είχε τονίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την έναρξη των εργασιών της Εμβληματικής Δράσης « είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά σε επίπεδο εγχώριας έρευνας στην αντιμετώπιση της μάχης κατά του κοροναϊού.» Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για τον συντονισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο έργο και φυσικά τον Γ.Γ Έρευνας & Τεχνολογίας Αθανάσιο Κυριαζή και τα στελέχη της ΓΓΕΤ για την καθοδήγηση και τους συνεργαζόμενους φορείς. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Επιστημονική Ομάδα, τον Επικεφαλής των Ερευνών, Βασίλη Γοργούλη και φυσικά όλες και όλους τους συμμετέχοντες στην δράση. Θερμά συγχαρητήρια».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη 16χρονος που μαχαίρωσε τον αδελφό του μέσα στο σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη ‑ Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα

Χτες

Ο 23χρονος τραυματίστηκε στον θώρακα και το πόδι - Την υπόθεση ερευνά το αστυνομικό τμήμα Νεάπολης Συκεών

ΟΦΗ ‑ ΠΑΟΚ 0‑5: Χόρεψε... πεντοζάλι στο Ηράκλειο ‑ Δείτε τα γκολ

Χτες

Ο... μισός ΠΑΟΚ έκανε πλάκα στο «Γεντί Κουλέ»

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Χτες

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους

Εκτός παγκοσμίου πρωταθλήματος η intersex αθλήτρια Ιμάν Κελίφ – «Έχει πολύ υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης»

Χτες

«Οι τεχνικοί μας κανονισμοί ορίζουν ξεκάθαρα τις απαιτήσεις και τα κριτήρια για τη διοργάνωση», λέει η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας

«Σου άρεσε που σου χάιδεψα τα στήθη; – Είμαι ακόμα κ…» – Τα σοκαριστικά μηνύματα του καθηγητή από την Καβάλα στην 16χρονη

Χτες

Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε σε έναν φορητό υπολογιστή και σε ένα αποθηκευτικό μέσο (usb stick) υλικό παιδικής πορνογραφίας

Δημοσκόπηση‑σοκ για ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας: Τι ποσοστά λαμβάνουν όλα τα κόμματα

Χτες

Η υπόθεση των Τεμπών αξιολογείται το δεύτερο πλέον σημαντικότερο πρόβλημα μετά την ακρίβεια

Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Τουλιάτος

Χτες

Το δυσάρεστο γεγονός γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του

Πατριός τράνταξε μέχρι θανάτου 22 μηνών αγοράκι γιατί τον ενοχλούσε το κλάμα του

Χτες

Το ταρακούνησε τόσο δυνατά που ο εγκέφαλός του αποκολλήθηκε μέσα στο κρανίο του, αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής - Καταδικάστηκε σε ισόβια

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.