E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δώρο Χριστουγέννων: Οδηγός για τις πληρωμές των εργαζομένων σε αναστολή

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων παραμένει η 21η Δεκεμβρίου, με μια μικρή δόση από πλευράς του Δημοσίου να εξοφλείται τον Ιανουάριο.

Δώρο Χριστουγέννων: Οδηγός για τις πληρωμές των εργαζομένων σε αναστολή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 5/12/2020 | 09:18

Πληρωμές πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων, πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για μια σειρά εργαζομένων που τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί σε ένα ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς, με αναστολές συμβάσεων, υποχρεωτικά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις που εργάζονται, τηλεργασία ή και άδειες ειδικού σκοπού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και παραμένουν κλειστές για όσο διάστημα η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να άρει το καθολικό lockdown, οι πληρωμές των αναστολών συμβάσεων Νοεμβρίου έχουν ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για τις αναστολές Δεκεμβρίου, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό από τις υπηρεσίες του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τα ποσά να καταβληθούν εντός του μηνός.

Οι εργοδότες με επιχειρήσεις που είναι κλειστές, πάντως, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις από τις 8 Δεκεμβρίου και μετά.

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, οι αιτήσεις των αναστολών Νοεμβρίου από τους εργοδότες συνεχίζονται έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι πληρωμές θα επιδιωχθεί να ξεκινήσουν στις 11 του μηνός. Βέβαια, στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσουν αιτήσεις και για τον Δεκέμβριο. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων παραμένει η 21η Δεκεμβρίου, με μια μικρή δόση από πλευράς του Δημοσίου να εξοφλείται τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εφημερίδα Καθημερινή με τη βοήθεια του δικηγόρου – εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, παρουσίασε έναν οδηγό με τη μορφή ερωταπαντήσεων με στόχο να φωτίσει κάποια από τα πιθανά θολά σημεία των όσων ισχύουν για χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Τι ισχύει με το δώρο Χριστουγέννων και τις αναστολές;

Ειδικά για τους εργαζομένους των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου. Οσοι δεν έχουν αναστολή τον Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος. Οσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του δώρου εντός Ιανουαρίου, πιθανότατα έως τις 15 Ιανουαρίου. Αυτό θα είναι η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το ένα όγδοο της υποχρέωσης του κράτους. Αυτό συμβαίνει καθώς μέχρι την πληρωμή του δώρου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο, Νοέμβριο και μεταξύ 1-20 Δεκεμβρίου, πότε θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων;

Στο πρακτικό αυτό παράδειγμα, ο εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων σε τρεις φάσεις – εκκαθαρίσεις: α) 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 690 ευρώ από τον εργοδότη (για Ιούνιο έως Οκτώβριο καθώς και για το διάστημα μεταξύ 21 και 31 Δεκεμβρίου). β) Επίσης στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 169 ευρώ από το κράτος για τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο που βρισκόταν σε αναστολή. Συνολικά, δηλαδή, στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 859 ευρώ. Εντός του Ιανουαρίου θα λάβει επιπλέον 45 ευρώ που αντιστοιχούν στις ημέρες του Δεκεμβρίου κατά τις οποίες η σύμβασή του ήταν σε αναστολή, ήτοι το διάστημα 1-20/12. Το συνολικό ποσό του δώρου θα είναι 904 ευρώ, καθώς οι πληρωμές του Δημοσίου γίνονται με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό, αλλά το ύψος, κάθε φορά, της ειδικής αποζημίωσης.

Τι δυνατότητες έχει κάποιος που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε αναστολή και δεν έχει προλάβει να λάβει το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας έως το τέλος του 2020;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, κατ’ εξαίρεση σε αυτή την περίπτωση, οι οφειλόμενες ημέρες αναψυχής θα μεταφερθούν στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως 30-6-2021. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έλαβαν την ετήσια κανονική άδεια μέχρι τέλος του έτους 2020, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, λόγω του έκτακτου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, είτε για όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο 2020 είτε κατά διαστήματα, μπορούν να λάβουν τις δικαιούμενες ημέρες της ετήσιας κανονικής άδειας 2020 έως την 30ή Ιουνίου 2021.

Πότε καταβάλλεται το επίδομα άδειας;

Το επίδομα άδειας προκαταβάλλεται την πρώτη ημέρα λήψης του συνόλου της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής.

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές αναστολών του Νοεμβρίου;

Οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μετά τις 7/12 και πάντως όχι πέραν της 21/12 (πιθανότατα στις 11/12), με βάση τα 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημέρα. Οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο με κρατική εντολή έχουν ολοκληρωθεί.

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των αναστολών του Δεκεμβρίου;

Το μέτρο της αναστολής για τον μήνα Δεκέμβριο φαίνεται ότι θα αφορά μόνο τους εργαζομένους κλειστών με απόφαση κρατικής αρχής επιχειρήσεων. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Ενώ, τέλος, η κρατική αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Σήμερα

Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Σήμερα

To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Σήμερα

Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Σήμερα

Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Σήμερα

Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Σήμερα

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Σήμερα

Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές

Λάρισα: Ανήλικα με πατίνι συγκρούστηκαν με ΙΧ

Σήμερα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης

Απεργία την 1η Μαΐου ‑ Τι δε θα λειτουργήσει

Σήμερα

Κινητοποιήσεις ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.