E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόσο κοστίζουν τα προσωπικά μας δεδομένα στο dark web;

Η έρευνα της Kaspersky απαντά στο ερώτημα

Πόσο κοστίζουν τα προσωπικά μας δεδομένα στο dark web;
Photo by Kaur Kristjan on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Η σύνδεση πλέον της φυσικής και της διαδικτυακής μας ζωής είναι αδιαμφησβήτητη. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται πλέον στο διαδίκτυο, μπορεί άμεσα να επηρεάσει και την κανονική μας ζωή.

Ένα από τα κεφάλαια τα οποία και επηρεάζονται περισσότερο είναι η διαδικτυακή επικοινωνία και η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών. Υπάρχει δυστυχώς πάντα το ενδεχόμενα τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη να κλαπούν και να χρησιμοποιηθούν είτε εναντίον του είτε χωρίς τη συναίνεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές της εταιρείας Kaspesrsky, που εξειδικεύεται στην ασφάλεια του διαδικτύου, έψαξαν με πολλή προσοχή δυο συνέπειες της συναινετικής ή μη κοινοποίησης των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο. Η πρώτη είναι το doxing, δηλαδή η δημόσιο απο - ανωνυμοποίηση ενός ανθρώπου στο διαδίκτυο. Η δεύτερη είναι πιο χειροπιαστή και είναι η πώληση των προσωπικών δεδομένων στο dark web.

Έτσι αποκάλυψε το κόστος ασφαλέιας ενός ατόμου στο διαδίκτυο. Φαίνεται πως η πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ιατρικά ιστορικά αλλά και πληροφορίες ταυτοποίησης, κοστίζουν λιγότερα από μια κούπα καφέ.

Μπορεί η ευαισθητοποίηση όλων μας γύρω από το απόρρητο στο διαδίκτυο να αυξάνεται, αλλά οι περισσότεροι έχουμε απλά μια γενική κατανόηση του θέματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 37% των millennials να πιστεύουν για τους εαυτούς τους πως είναι αρκετά βαρετοί ώστε να γίνουν υποψήφια θύματα ψηφιακών εγκλημάτων. Αυτό βέβαια απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το doxing για παράδειγμα, το οποίο αποτελεί μια από τις μεθόδους διαδικτυακού εκφοβισμού, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεάσει όλους τους χρήστες που έχουν παρουσία στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, το doxing είναι όταν κάποιος μοιράζεται της προσωπικές πληροφορίες ενός άλλου ατόμου στο διαδίκτυο χωρίς την συγκατάθεσή του, με σκοπό να το εκθέσει να το βλάψει ή να το βάλει σε άμεσο κίνδυνο. Συνήθως οι χρήστες δεν θεωρούν πως τα προσωπικά τους στοιχεία θα διαρρεύσουν δημόσια, κι ακόμα κι αν το κάνουν οι ίδιοι δεν προβλέπουν ποια είναι η πιθανή ζημιά που μπορεί να προκύψει. Όπως όμως δείχνει η έρευνα, με ιδιαίτερα αποφασιστικούς κακοποιούς ή κακόβουλους χρήστες, το doxing μπορεί ενδεχομένως να μετατραπεί σε εισβολή στους λογαριασμούς του στόχου. Και αυτό που δεν ξέρετε είναι πως πρόκειται για μια υπηρεσία που προσφέρεται στο σκοτεινές αγορές σήμερα.

Για να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση των τρόπων με τον οποίο οι προσωπικές μας πληροφορίες μπορούν να πέσουν σε λάθος χέρια, η Kaspersky έκανε ανάλυση σε 10 ενεργές προσφορές σε 10 διεθνή φόρουμ και αγορές του dark web. Τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν ανησυχία καθώς έδειξαν πως η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ξεκινά μόλις από 50 σεντς του δολαρίου για μια ταυτότητα και πάει ανάλογα με το βάθος και το εύρος των δεδομένων.

Κάποιες άλλες πληροφορίες παραμένουν σε ζήτηση, όπως και πριν από 10 χρόνια, όπως τα δεδομένα πιστωτικών καρτών και τραπεζικές υπηρεσίες. Οι τιμές των τελευταίων δεν άλλαξαν τα τελευταία χρόνια, κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε ότι κάτι τέτοιο είναι το ίδιο εύκολο με παλαιότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες για μια πιστωτική κάρτα κυμαίνονται από 6 έως 20 δολάρια, ένα δίπλωμα οδήγησης από 5 έως 25 και το διαβατήριο από 5 έως 15. Οι συνδρομητικές υπηρεσίες και η ταυτότητα είναι πιο φθηνές, με τις πρώτες να κυμαίνονται μεταξύ 0,50 και 8 δολαρίων και τις δεύτερες μεταξύ 0,50 και 10 δολαρίων.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί και νέα «προϊόντα». Όπως ιατρικά αρχεία και προσωπικές φωτογραφίες με έγγραφα ταυτοποίησης, τα οποία κοστίζουν έως και 40 δολάρια. Η αύξηση του αριθμού των φωτογραφιών με έγγραφα στο χέρι και τα σχήματα που τις χρησιμοποιούν αντικατοπτρίζει επίσης μια τάση στο παιχνίδι των «ψηφιακών αγαθών». Η κατάχρηση αυτών των πληροφοριών, ενδέχεται να προκαλέσει πολύ σημαντικές συνέπειες, όπως π.χ. το όνομα ή τις υπηρεσίες των θυμάτων με βάση την ταυτότητά τους.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η πιο ρατσιστική

Σήμερα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Σήμερα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.