E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόσο θα μειωθούν τα κρούσματα αν εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού

Για καιρό ακόμα τα μέτρα

Πόσο θα μειωθούν τα κρούσματα αν εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/12/2020 | 12:27

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό αναμένεται να μειώσει δραστικά τα νέα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους, αρκεί αρκετοί άνθρωποι να εμβολιασθούν. Πόσοι ακριβώς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και πιθανώς θα διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα σχετικό μοντέλο, ακόμη και ένα 20% έως 40% εμβολιασμένου πληθυσμού θα κάνει τη διαφορά, προστατεύοντας άμεσα όσους εμβολιασθούν και έμμεσα όσους δεν το κάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μίγκαν Φιτζπάτρικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που έκαναν την ιατρική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), εκτιμούν ότι εν εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού, τόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και ειδικότερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 85%, ενώ οι θάνατοι κατά 88%, σε σχέση με την περίπτωση που δεν είχαν γίνει καθόλου εμβολιασμοί.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμαναν ότι αυτό δεν σημαίνει πως μετά τον εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού, οι προφυλάξεις θα πάνε περίπατο.

Εκτιμούν ότι με δεδομένο πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός, πιθανώς περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού (75%) -ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό- θα χρειασθεί να εμβολιασθούν, προτού οι αρμόδιες αρχές μπορέσουν με ασφάλεια να άρουν πλήρως τους περιορισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, κατά την δρα Φιτζπάτρικ, το θέμα είναι να πεισθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να άρουν τις οποίες επιφυλάξεις και φοβίες τους και να εμβολιασθούν. Όπως είπε η μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της Moderna (πάνω από 94% και για τα δύο) μπορεί πραγματικά να έχει τεράστια θετική επίπτωση.

Για καιρό ακόμα τα μέτρα

Το μοντέλο βασίζεται στο ότι ο εμβολιασμός σε δύο δόσεις θα ξεκινήσει με το υγειονομικό προσωπικό, τους έχοντες υποκείμενα νοσήματα και τους άνω των 65 ετών, θα ακολουθήσουν οι κάτω των 65 ετών και δεν θα γίνουν εμβόλια στους κάτω των 18 ετών (δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για παιδιά και εφήβους από τις δοκιμές). Επίσης εκτιμάται ότι όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί, σχεδόν το 10% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία στον κορονοϊό λόγω προηγούμενης έκθεσης σε αυτόν.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις, εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός του 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα μειώσει κατά 83% έως 90% τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, αλλά και κατά 50% στους κάτω των 20 ετών, παρόλο που δεν θα γίνουν εμβολιασμοί σε ανηλίκους. Με άλλα λόγια, οι ηλικιωμένοι θα προστατευθούν άμεσα και οι νέοι έμμεσα, καθώς θα αυξάνεται η εμβολιαστική ανοσία στην ευρύτερη κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως ακόμη και ένα ποσοστό 20% του πληθυσμού εμβολιασμένο, το μοντέλο προβλέπει αισθητή μείωση στις νοσηλείες κατά 60%, στις εισαγωγές σε ΜΕΘ κατά 62% και στους θανάτους κατά 64%. Δηλαδή, κατά τους ερευνητές, καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί, πιθανότατα δεν θα αργήσει να φανεί ο θετικός αντίκτυπος στα νοσοκομεία. Κατά πόσο αυτή η εκτίμηση είναι υπεραισιόδοξη, μένει να φανεί στην πράξη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, σύμφωνα με το Live Science, ότι τα εμβόλια πρέπει να συνδυάζονται με συνέχιση των προφυλάξεων, όπως χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους, καθώς θα είναι πρόωρο να επικρατήσει κλίμα ανεμελιάς, προτού εμβολιασθεί η πλειονότητα του πληθυσμού. Εκτιμούν ότι θα χρειασθεί κοινωνική αποστασιοποίηση και μάσκα για αρκετούς μήνες ακόμη μετά την έναρξη των εμβολιασμών, ενώ θεωρούν ότι οι χώροι υπερμετάδοσης, όπου συνωστίζεται μαζικά πολύς κόσμος και με στενή επαφή, θα πρέπει να ανοίξουν επιφυλακτικά και αφού τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού είναι σχετικά υψηλά.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Θα μαστουρώσω εγώ αν συνεχίσουν έτσι!»: Το σχόλιο Σαμπαλένκα για την κάνναβη στο US Open

Πριν 11 ώρες

Η ατάκα της κορυφαίας Λευκορωσίδας τενίστριας μετά τον αγώνα της στο US Open

Μαραθώνας: Στην Ευελπίδων κόρη και εγγονός της 90χρονης – Οι αντιφάσεις, τα οστά και οι αναλήψεις της σύνταξης

Πριν 11 ώρες

Μέχρι την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων δεν έχει προκύψει ότι ο θάνατος οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια

Θεσσαλονίκη «φρούριο» για την 90ή ΔΕΘ ‑ Κλειστοί 8 σταθμοί Μετρό, 3.500 αστυνομικοί και drones

Πριν 11 ώρες

Φραγμοί και κλούβες γύρω από το «Βελλίδειο» – Το πλήρες σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Νέα Υόρκη: Ανδρας νεκρός από πυρά αστυνομικών στη Γέφυρα του Μπρούκλιν

Πριν 11 ώρες

Τι έδειξαν οι κάμερες που έφεραν οι αστυνομικοί

Κυψέλη: «Αρνούνται ότι σκότωσαν το βρέφος, άλλο κακός γονιός και άλλο δολοφόνος» υποστηρίζει ο συνήγορος των γονέων

Πριν 11 ώρες

Οι εντολείς του υποστηρίζουν ότι το παιδί πέθανε από παθολογικά αίτια και ότι προσπάθησαν να το επαναφέρουν στη ζωή, χωρίς αποτέλεσμα

Φωτιά στο Ψυχικό: Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι που φέρονται να την προκάλεσαν ρίχνοντας κροτίδες

Πριν 11 ώρες

Οι νεαροί φέρεται να έριξαν κροτίδες σε υπαίθρια έκταση κι έτσι πήρε φωτιά η ξερή βλάστηση – Συνελήφθησαν επίσης οι γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων

Υπόθεση Λίντσεϊ Κλάνσι: Κακοδικία στη δίκη ‑ Παρεμβαίνει ο Τραμπ

Πριν 11 ώρες

Η 36χρονη επιστρέφει σε ψυχιατρική δομή της Μασαχουσέτης, αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αν έφερε ποινική ευθύνη για τον θάνατο των τριών παιδιών της - Αναμένεται απόφαση για νέα δικαστική διαδικασία

Ολοσχερής καταστροφή στο πέτρινο κτήριο της Achaia Clauss από φωτιά στην Πάτρα

Πριν 11 ώρες

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση για τη συγκομιδή και το πάτημα των σταφυλιών της Μαυροδάφνης, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, ξέσπασε η μεγάλη φωτιά

Φοιτητής εντόπισε χαμένη πόλη των Μάγια ψάχνοντας στo... Google

Πριν 11 ώρες

Η τυχαία αναζήτηση που οδήγησε στην ανακάλυψη ενός αρχαίου πολιτισμού

Καραλής: Κατέκτησε το πρώτο του διαμάντι στο Diamond League μετά την απουσία του Ντουπλάντις

Χτες

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις (Armand Duplantis) αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Έλληνα πρωταθλητή.

Diamond League: Ο Τεντόγλου δεύτερος με 8.40μ. στον τελικό των Βρυξελλών

Χτες

Ο Ολυμπιονίκης του μήκους έκλεισε τη φετινή σεζόν του Diamond League στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Γκέιλ.

Μαραθώνας: «Δεν είχα δουλειά, ήθελα τα λεφτά» ‑ Τι λέει η κόρη που έθαψε τη μητέρα της για τη σύνταξη

Χτες

Ο γιος της υποστηρίζει ότι του είχε πει πως η ηλικιωμένη είχε τακτοποιηθεί σε γηροκομείο, ενώ οι γείτονες περιγράφουν «περίεργη» συμπεριφορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.