E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ναγκόρνο‑Καραμπάχ: Αποκεφάλισαν ηλικιωμένους Αρμένιους

Επειδή αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους

Ναγκόρνο‑Καραμπάχ: Αποκεφάλισαν ηλικιωμένους Αρμένιους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/12/2020 | 13:36

Δυο ηλικιωμένοι άνδρες που αποκεφαλίστηκαν από στελέχη των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σε φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως σε app ανταλλαγής μηνυμάτων ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με την Guardian. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, πρόκειται για αμάχους Αρμενίους που κατοικούσαν σε διαφορετικά χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και η αναγνώρισή τους αποτελεί μία ακόμη αποδειξη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην περιοχή κατά τον πρόσφατο πόλεμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι δύο άνδρες αποκεφαλίστηκαν από άνδρες με στολές των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Τα σύντομα, ανατριχιαστικά βίντεο των εκτελέσεων είναι από τα πιο ειδεχθή που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που καταγράφουν κακοποίηση, βασανιστήρια και δολοφονίες που συνέχισαν να εμφανίζονται πάνω από έναν μήνα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαρτυρίες χωρικών που κατέγραψε η Guardian επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ταυτοποίησης που έφερε εις πέρας ένας διαμεσολαβητής με εντολή της τοπικής διοίκησης που υποστηρίζεται από την Αρμενία. Δύο διακεκριμένοι Αρμένιοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώνουν στοιχεία ώστε οι υπεύθυνοι αυτών των δυο δολοφονιών να οδηγηθούν σε δίκη. Η βρετανική εφημερίδα επαλήθευσε την ταυτότητα του ενός θύματος με τη βοήθεια ενός συγγενή, ενώ είχε πρόσβαση σε φωτογραφία διαβατηρίου που φέρει μεγάλες ομοιότητες με το δεύτερο θύμα.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 22 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές που δείχνουν όμοιες με εκείνες των Αζέρων στρατιωτών εμφανίζονται να κρατούν καθηλωμένο και να αποκεφαλίζουν έναν άνδρα με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια ένας από τους δράστες βάζει το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι παίρνουμε εκδίκηση εμείς, κόβοντας κεφάλια» ακούγεται να λέει μια φωνή στην κάμερα.

Δύο κάτοικοι του χωριού Μαντατασέν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγνώρισαν το θύμα ως τον 69χρονο Γενάντι Πετροσιάν, που είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τη Σουμγκαγήτ του Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Γκαγιάν Πετροσιάν (παρά το ίδιο επώνυμο, δεν υπάρχει συγγένεια), διευθύντρια του τοπικού σχολείου, ζούσε ακριβώς απέναντι από το φτωχικό σπίτι του θύματος. Είπε ότι είχε βοηθήσει στην εγκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου του χωριού και της είχε δείξει τις εικόνες ενός γιου που είχε μετακομίσει στη Ρωσία, μαζί με την πρώην σύζυγό του. Αναφορικά με ένα από τα βίντεο, είπε στην εφημερίδα: «Μπορούσα να δω καθαρά το πρόσωπό του και τον αναγνώρισα». Η Guardian είχε πρόσβαση σε φωτογραφία του Πετροσιάν που μοιάζει πολύ στο θύμα.

Ο Γενάντι Πετροσιάν, ο οποίος ζούσε μόνος του, αρνούνταν να φύγει από το χωριό καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλησίαζαν. Όταν ένας γείτονας προσπάθησε να τον πάρει μακριά με το αυτοκίνητο, εκείνος κατέβηκε και επέστρεψε περπατώντας σπίτι του.

Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, ο διαμεσολαβητής που εργάζεται για την τοπική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 69χρονου με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δεύτερος ηλικιωμένος που αναγνωρίστηκε

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram στις 7 Δεκεμβρίου δείχνει δύο στρατιώτες με στολές όμοιες με εκείνες στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν να ακινητοποιούν έναν ηλικιωμένο άνδρα κοντά σε ένα δέντρο. Ένας άλλος στρατιώτης δίνει ένα μαχαίρι σε έναν από τους επιτιθέμενους, και εκείνος αρχίζει να κόβει το λαιμό του θύματος. Πριν τελειώσει το βίντεο, ο αποκεφαλισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Τρεις κάτοικοι του χωριού Αζόκ αναγνώρισαν το θύμα σε αυτό το βίντεο ως τον Γιούρι Ασριάν, έναν 82χρονο που είχε αρνηθεί να φύγει από το χωριό στις 20 Οκτωβρίου, καθώς πλησίαζαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν επικοινωνούσε πολύ με τους συγχωριανούς του. Απλώς αρνήθηκε να φύγει», είπε ο Γκεόργκι Αβεσιάν, δήμαρχος του χωριού μέχρι το 2019 και ένας από τους ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ασριάν. Είπε ότι ήταν πιθανό ο ηλικιωμένος άνδρας να μην καταλάβαινε πλήρως όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στο χωριό λίγες μέρες αργότερα, και το Αζόκ παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Μπακού, όπως ορίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου.

Δεν υπήρχε καμιά πληροφορία ​​για την τύχη του Ασριάν έως ότου εμφανίστηκε το βίντεο 29 δευτερολέπτων την περασμένη εβδομάδα στα social media.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν βίντεο αποκεφαλισμών και βεβήλωσης πτωμάτων. Ο οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τεχνικές ψηφιακής επαλήθευσης για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των βίντεο που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, αλλά και ενός που καταγράφει την εκτέλεση ενός Αζέρου συνοριοφύλακα. Άλλα κλιπ δείχνουν στρατιώτες να βεβηλώνουν τις σορούς των νεκρών εχθρών τους.

Αν και υπάρχουν καταγγελίες και για τις δύο πλευρές, η πλειοψηφία των βίντεο στα online κανάλια αφορά κυρίως σε επιθέσεις που δέχονται Αρμένιοι στρατιώτες και άμαχοι από τα προελαύνοντα στρατεύματα των Αζέρων, σημειώνει η Guardian.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Σήμερα

Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

Σήμερα

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.