E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επιχείρηση Ελευθερία: Πως θα οργανωθεί ο εμβολιασμός των Ελλήνων

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Επιχείρηση Ελευθερία: Πως θα οργανωθεί ο εμβολιασμός των Ελλήνων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/12/2020 | 08:32

Ανεβάζουν ταχύτητες οι κυβερνητικοί φορείς που ασχολούνται με την επιχείρηση “Ελευθερία” -όπως ονόμασε η κυβέρνηση το σχέδιο των εμβολιασμών κατά της Covid- καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοίνωσε την Τρίτη (15/12) την επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης και πιθανότατα έγκρισης του εμβολίου Pfizer / BioNTech.

Κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα έως 10 ημέρες αναμένεται να επισπευσθούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, καθώς η ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα στην Ευρώπη (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τον ογκώδη φάκελο των μελετών του εμβολίου της Pfizer, όχι στις 29 όπως είχε δεσμευτεί αλλά τελικά νωρίτερα, στις 21 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό σημαίνει ότι, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με τη διαδικασία της έγκρισης έκτακτης χορήγησης, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων το εμβόλιο θα λάβει έγκριση κυκλοφορίας και από την Κομισιόν. Στα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, ενδέχεται να παραλάβουμε στην Ελλάδα τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων και αμέσως μετά τις γιορτές να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Πρόκληση η αποθήκευση των εμβολίων και η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων

Ο εμβολιασμός κατά της Covid σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια Έλληνες τον μήνα και σε δύο δόσεις εμβολίου, αναμένεται να αποτελέσει μία σύνθετη άσκηση για τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιχείρηση “Ελευθερία”, όπως ονόμασε την εκστρατεία εμβολιασμών η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, πρέπει να στηθεί σε χρόνο μηδέν. Αποτελεί έναν περίπλοκο μηχανισμό ομαδικών εμβολιασμών, στους οποίους δεν έχει προηγούμενο η χώρα.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, αλλά και με την παραλαβή, την αποθήκευση και την εφοδιαστική αλυσίδα των Κέντρων Εμβολιασμού, σε χρόνους που αποτελούν πραγματική πρόκληση.

Ήδη, από την προηγούμενη Πέμπτη έχουμε παραλάβει και τα τελευταία ψυγεία για τη συντήρηση στους -70 βαθμούς Κελσίου του ενός εκατομμυρίου δόσεων εμβολίων, τα οποία αναμένεται να λάβουμε για αρχή, με βάση τον προγραμματισμό της Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, με κατεπείγουσες διαδικασίες το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες για την στελέχωση των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων και Κέντρων Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όλης της Επικράτειας, με την έκτακτες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Σήμερα αναμένεται και κρίσιμη διαδικτυακή συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), καθώς γίνεται προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής δυνατότητας της χώρας με την “επιστράτευση” και των ιδιωτικών ιατρείων.

Ο ρόλος των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με σαφήνεια, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στα ιδιωτικά ιατρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε επίσης – ΠΙΣ: Πώς πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί από τους ιδιώτες γιατρούς
Εμβολιασμοί Covid: Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού
Όπως έχει αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί εντός των δομών υγείας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όσοι διαμένουν σε κλειστές δομές και τέλος ο γενικός πληθυσμός μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων που δεν μπορούν να μετακινηθούν θα δημιουργηθούν κινητές ομάδες, που θα εμβολιάζουν τους πολίτες στο σπίτι τους, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Τα ραντεβού για εμβολιασμό όλων αυτών των πολιτών, ώστε να προσέλθουν συντεταγμένα στο σύστημα Υγείας και με βάση την αναγκαιότητα που έχουν για να τους χορηγηθεί το εμβόλιο, αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για τις υγειονομικές αρχές.

Πολύ περισσότερο καθώς στη χώρα μας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό τα μητρώα ασθενών, απ’ όπου θα μπορούσαν εύκολα οι αρχές να εντοπίσουν και να καλέσουν τους ενδιαφερόμενους.

Το κομβικός ρόλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Γι’ αυτό και κομβικό ρόλο στην επιχείρηση “Ελευθερία”, διαδραματίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο σχεδιασμού και προγραμματισμού των ραντεβού για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού.

Οι αρμόδιοι, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις και στο παρελθόν, προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, για να οργανώσουν αυτό το δαιδαλώδες ηλεκτρονικό σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού.

Οι τρόποι που έχουν προταθεί, είναι οι εξής:

  • Ραντεβού μέσω άυλης συνταγογράφησης

Αφορά περισσότερο τους “μυημένους” με την τεχνολογία και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους, που θα κληθούν να ενεργοποιήσουν τη σχετική υπηρεσία μέσω της ΗΔΙΚΑ. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα αυτό 850.000 πολίτες.

Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα όταν φτάσει η σειρά για τον εμβολιασμό τους, να λάβουν sms ή email με το παραπεμπτικό του εμβολιασμού, αφού προηγουμένως θα έχουν απαντήσει σε σχετικό μήνυμα αν αποδέχονται την ημέρα και την ώρα του ραντεβού στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής τους.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως αυτή των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει, δηλαδή, ο πολίτης ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στη μέρα και τον τόπο.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους.

  • Ραντεβού μέσω της πλατφόρμας gov.gr – embolio

Για όσους δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, στήνεται ειδική ιστοσελίδα, το emvolio.gov.gr, μέσω του οποίου οι υποψήφιοι λήπτες των εμβολίων, θα μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους για το εμβόλιό τους.

Με την καταγραφή του ΑΜΚΑ τους, θα μπορούν να διαπιστώσουν εύκολα εάν ανήκουν στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληρούν τα κριτήρια, να κλείσουν ραντεβού.

  • Εμβολιασμοί Covid: Τηλεφωνικό ραντεβού

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, υπάρχει η μέριμνα να δημιουργηθεί ένα τηλεφωνικό κέντρο, με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν για να πληροφορούνται εάν δικαιούνται εμβολιασμό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και επιτόπου να κλείνουν το ραντεβού τους, με την σχετική καθοδήγηση των υπαλλήλων.

  • Ραντεβού μέσω του φαρμακοποιού της γειτονιάς

Ένας ακόμη πιο προσιτός -ιδιαίτερα προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία- τρόπος, θα είναι το κλείσιμο του ραντεβού μέσω του φαρμακείου της γειτονιάς. Ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που εξυπηρετεί τον ενδιαφερόμενο πελάτη, βάζοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο ΑΜΚΑ του πελάτη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, λέει στο iatropedia.gr ότι έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση τα φαρμακεία να γίνουν “Κέντρα ενημέρωσης και πληροφόρησης για το νέο εμβόλιο”:

“Εμάς οι πελάτες μας είναι μιας μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην άυλη συνταγογράφηση, η οποία σύμφωνα με στοιχεία που έχω, χρησιμοποιείται κυρίως από ηλικίες από 30 έως 45 ετών. Αυτοί δεν θα εμβολιαστούν, όμως, τώρα. Τώρα θα εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι, άρα όλο το “βάρος” θα πέσει σε εμάς, στην πρώτη φάση των εμβολιασμών”, αναφέρει ο κ. Βαλτάς.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπολογιστών των φαρμακείων με την πλατφόρμα embolio.gov.gr, ώστε οι φαρμακοποιοί με το ΑΜΚΑ των ενδιαφερόμενων και τον ταχυδρομικό τους κώδικα, να μπορούν να τους ενημερώνουν για το ραντεβού τους.

Ο ΠΦΣ, ήδη, έχει οργανώσει εκπαιδευτικό ενημερωτικό σεμινάριο για φαρμακοποιούς σχετικά με τα εμβόλια νέας τεχνολογίας, ώστε -όπως λέει- να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους.

“Αργότερα όταν θα έρθουν στην αγορά τα επόμενα εμβόλια τα οποία δεν απαιτούν συνθήκες φύλαξης και ψύξης στους –70 βαθμούς Κελσίου, αλλά σε απλό ψυγείο στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, τότε το πρόβλημα θα λυθεί αυτομάτως, γιατί θα γίνονται όλοι οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία. Εμείς στα φαρμακεία μας μέσα σε 2,5 μήνες κάναμε 4 εκατομμύρια εμβόλια γρίπης, χωρίς να το καταλάβει κανείς”, αναφέρει ο κ. Βαλτάς.

Η αποζημίωση των φαρμακοποιών για την υπηρεσία των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ορίστηκε στο συμβολικό ποσό του 1 ευρώ ανά ραντεβού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Σήμερα

Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Σήμερα

To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Σήμερα

Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Σήμερα

Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Σήμερα

Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Σήμερα

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Σήμερα

Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές

Λάρισα: Ανήλικα με πατίνι συγκρούστηκαν με ΙΧ

Σήμερα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης

Απεργία την 1η Μαΐου ‑ Τι δε θα λειτουργήσει

Σήμερα

Κινητοποιήσεις ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς

par: 32
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.