E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Μεταλλαγμένο στέλεχος και στην Ελλάδα λέει ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ

Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Κορωνοϊός: Μεταλλαγμένο στέλεχος και στην Ελλάδα λέει ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/12/2020 | 08:45

Μετά τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ιταλία, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού είναι πολύ πιθανόν να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα. Άλλωστε, η χώρα μας έχει στενές σχέσεις με τη Βρετανία. Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πεπεισμένοι ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που προκαλεί συναγερμό στη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιθανότατα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές. Το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει την ικανότητα να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και στην Ελλάδα», λέει στο iatropedia.gr και τη Γιάννα Σουλάκη, ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής. Είναι ο επιστήμονας, που με την ομάδα του τον περασμένο Απρίλιο κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γενετική πολυπλοκότητα του νέου κορονοϊού και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να «ξεφεύγει» της ανοσολογικής απάντησης.

«Είναι πολύ πολύ πιθανόν να είναι ήδη εδώ. Γιατί σε καταστάσεις πανδημίας αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι όλα τα στελέχη πάνε παντού», ανέφερε ο κ. Καραμήτρος.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής του Παστέρ, όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού έχουν κυκλοφορήσει παντού στον κόσμο. Οπότε είναι θέμα χρόνου και το νέο στέλεχος, το οποίο ονομάστηκε VUI – 202012/01: Variant Under Investigation – 2020 December/First (μτφ: Στέλεχος υπό Διερεύνηση, 1η Δεκεμβρίου 2020), να εντοπιστεί και στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη». σημειώνει ο κ. Καραμήτρος.

Θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχία υπάρχει, ωστόσο, ανάμεσα στους επιστήμονες καθώς το νέο στέλεχος, που δεν φαίνεται να είναι μία ακόμη συνηθισμένη μετάλλαξη του κορονοϊού, ενδέχεται να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την πανδημία, αν και όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

«Είναι αναμενόμενο, ο ιός έτσι κι αλλιώς μεταλλάσσεται. Από κει και πέρα το νέο στέλεχος φαίνεται να έχει σχέση με τη μεταδοτικότητά του και μην επηρεάζει αυτή τη στιγμή το εμβόλιο, την αντιγονικότητά του εμβολίου δηλαδή», δηλώνει ο ειδικός.

«Καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αρκετά πιθανό να έχει έρθει και εδώ, εκτίμησε και ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και μοριακής επιδημιολογίας. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι η Βρετανία έδρασε αρκετά νωρίς και σημείωσε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού ίσως έφτασε στη χώρα μας αφού έχουμε μεγάλη σχέση με τη Βρετανία και πολλοί Έλληνες σπουδάζουν εκεί.

«Η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται γιατί η Βρετανία πήρε έκτακτα μέτρα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ. Παρόμοιες μεταλλάξεις υπήρξαν και τους προηγούμενους μήνες. Καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε», τόνισε.

Σημείωσε ότι χρειάζονται οι επιστήμονες ακόμη πολλά δεδομένα για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα και εκτίμησε ότι «τις πληροφορίες θα τις έχουμε σχετικά νωρίς».

Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας ακόμα.

Όσον αφορά στο εμβόλιο είπε ότι «τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Είχαμε περίπου 10 άτομα με ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν και ιστορικό αλλεργιών». Την ίδια ώρα αντιπαρέβαλλε ότι στο διάστημα αυτό είχαμε 50.000 νεκρούς.

«Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχουμε σοβαρές παρενέργειες. Οι ασφαλιστικές δικλείδες για να δοθεί ένα φάρμακο στην αγορά είναι πολλές. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου θα κάνουμε το εμβόλιο. Υπάρχουν κατηγορίες που δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μόνο για τον λόγο ότι δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές», σημείωσε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Σήμερα

Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Σήμερα

Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Σήμερα

Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Σήμερα

Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»

Σήμερα

Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία ‑ Τι είπε ο Ζελένσκι

Σήμερα

Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Αγρίνιο: Ανδρας εισέβαλλε στο γραφείο του δημάρχου, τον απείλησε και δάγκωσε υπάλληλο

Σήμερα

Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα που εκτός από φραστικά του επιτέθηκε με μια ομπρέλα

Πάτρα: Καρέ‑καρέ το βίντεο με το φονικό σε κέντρο διασκέδασης ‑ Τα θανάσιμα χτυπήματα στον 30χρονο

Σήμερα

Στο βιντεοληπτικό υλικό φαίνεται, ο 30χρονος μετά το σοβαρό επεισόδιο εντός τους μαγαζιού, να φεύγει όρθιος, βαδίζοντας με κατεύθυνση την έξοδο, εκεί ωστόσο «συναντά» τον 26χρονο, ο οποίος αρχίζει να τον γρονθοκοπεί

Τραγωδία στην Κορινθία με δύο νεκρά παιδιά

Σήμερα

Η στιγμή που το αυτοκίνητο μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα σε βενζινάδικο και καρφώνεται στο σπίτι

Επίδομα παιδιού Α21: Λήγει η προθεσμία για την αίτηση των έξι δόσεων του 2025

Σήμερα

Τα ποσά και οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.