Κορωνοϊός: Μεταλλαγμένο στέλεχος και στην Ελλάδα λέει ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ
Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας
Δημοσίευση 21/12/2020 | 08:45
Μετά τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ιταλία, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού είναι πολύ πιθανόν να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα. Άλλωστε, η χώρα μας έχει στενές σχέσεις με τη Βρετανία. Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Πεπεισμένοι ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που προκαλεί συναγερμό στη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιθανότατα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές. Το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει την ικανότητα να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και στην Ελλάδα», λέει στο iatropedia.gr και τη Γιάννα Σουλάκη, ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής. Είναι ο επιστήμονας, που με την ομάδα του τον περασμένο Απρίλιο κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γενετική πολυπλοκότητα του νέου κορονοϊού και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να «ξεφεύγει» της ανοσολογικής απάντησης.
«Είναι πολύ πολύ πιθανόν να είναι ήδη εδώ. Γιατί σε καταστάσεις πανδημίας αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι όλα τα στελέχη πάνε παντού», ανέφερε ο κ. Καραμήτρος.
Όπως αναφέρει ο ερευνητής του Παστέρ, όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού έχουν κυκλοφορήσει παντού στον κόσμο. Οπότε είναι θέμα χρόνου και το νέο στέλεχος, το οποίο ονομάστηκε VUI – 202012/01: Variant Under Investigation – 2020 December/First (μτφ: Στέλεχος υπό Διερεύνηση, 1η Δεκεμβρίου 2020), να εντοπιστεί και στην Ελλάδα.
«Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως.
Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη». σημειώνει ο κ. Καραμήτρος.
Θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;
Ανησυχία υπάρχει, ωστόσο, ανάμεσα στους επιστήμονες καθώς το νέο στέλεχος, που δεν φαίνεται να είναι μία ακόμη συνηθισμένη μετάλλαξη του κορονοϊού, ενδέχεται να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την πανδημία, αν και όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.
«Είναι αναμενόμενο, ο ιός έτσι κι αλλιώς μεταλλάσσεται. Από κει και πέρα το νέο στέλεχος φαίνεται να έχει σχέση με τη μεταδοτικότητά του και μην επηρεάζει αυτή τη στιγμή το εμβόλιο, την αντιγονικότητά του εμβολίου δηλαδή», δηλώνει ο ειδικός.
«Καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας»
Είναι αρκετά πιθανό να έχει έρθει και εδώ, εκτίμησε και ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και μοριακής επιδημιολογίας. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι η Βρετανία έδρασε αρκετά νωρίς και σημείωσε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού ίσως έφτασε στη χώρα μας αφού έχουμε μεγάλη σχέση με τη Βρετανία και πολλοί Έλληνες σπουδάζουν εκεί.
«Η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται γιατί η Βρετανία πήρε έκτακτα μέτρα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ. Παρόμοιες μεταλλάξεις υπήρξαν και τους προηγούμενους μήνες. Καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε», τόνισε.
Σημείωσε ότι χρειάζονται οι επιστήμονες ακόμη πολλά δεδομένα για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα και εκτίμησε ότι «τις πληροφορίες θα τις έχουμε σχετικά νωρίς».
Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας ακόμα.
Όσον αφορά στο εμβόλιο είπε ότι «τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Είχαμε περίπου 10 άτομα με ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν και ιστορικό αλλεργιών». Την ίδια ώρα αντιπαρέβαλλε ότι στο διάστημα αυτό είχαμε 50.000 νεκρούς.
«Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχουμε σοβαρές παρενέργειες. Οι ασφαλιστικές δικλείδες για να δοθεί ένα φάρμακο στην αγορά είναι πολλές. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου θα κάνουμε το εμβόλιο. Υπάρχουν κατηγορίες που δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο μόνο για τον λόγο ότι δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές», σημείωσε.