E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί κάποιοι έχουν σοβαρά συμπτώματα από τον κορωνοϊό και κάποιοι όχι;

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο COVID-19 θα μπορούσε να είναι ένα είδος αυτοάνοσης νόσου

Γιατί κάποιοι έχουν σοβαρά συμπτώματα από τον κορωνοϊό και κάποιοι όχι;
@theconversation.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Το αν κάποιος αναπτύξει σοβαρά συμπτώματα αν προσβληθεί από τον COVID-19, εξαρτάται πολύ από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες ωστόσο δεν γνωρίζουν γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ήπια ή και καθόλου. Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γέιλ, ρίχνει κάποιο φως πάνω στο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη, που ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί, αναφέρει πως σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ο οργανισμός παράγει «αυτοαντισώματα». Αυτά είναι αντισώματα που αντί να επιτίθενται στον ιό που έχει εισβάλλει στο σώμα, επιτίθενται στο ανοσοποιητικό και τα όργανα του ασθενούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα COVID είχαν αυτοαντισώματα που προσδέθηκαν σε κρίσιμες πρωτεΐνες., οι οποίες εμπλέκονται στην αναγνώριση, προειδοποίηση και εκκαθάριση κυττάρων που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Αυτές οι πρωτεΐνες περιλαμβάνουν τις κυτοκίνες και τις χημειοκίνες, που αποτελούν σημαντικούς αγγελιοφόρους του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η αντίδραση παρεμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπλοκάροντας τις αντιιικές άμυνες, καθιστώντας πιθανώς την ασθένεια σοβαρότερη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πολλά χρόνια, τα «αυτοαντισώμτα» είναι γνωστό πως εμπλέκονται σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος. Δεν είναι γνωστό γιατί ορισμένοι άνθρωποι παράγουν τα συγκεκριμένα αντισώματα, αλλά είναι πιθανόν να αποτελούν έναν συνδυασμό περιβάλλοντός και γονιδίων. Οι ιογενείς λοιμώξεις έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

Νωρίτερα το 2020, επιστήμονες ανέφεραν πως ασθενείς χωρίς ιστορικό αυτοάνοσων ασθενειών, παρήγαγαν αυτοαντισώματα όταν προσβλήθηκαν από COVID-19. Σε αυτές τις μελέτες, τα αυτοαντισώματα βρέθηκαν να αναγνωρίζουν παρόμοιους στόχους με εκείνους που βρέθηκαν γνωστές αυτοάνοσες ασθένειες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πρωτεΐνες που βρίσκονται συνήθως στους πυρήνες των κυττάρων.

Μεταγενέστερες μελέτες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού μπορούν επίσης να αναπτύξουν αυτοαντισώματα σε ιντερφερόνες, δηλαδή ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιστήμονες από το Γέιλ, που πραγματοποίησαν την πρόσφατη έρευνα, χρησιμοποιήσαν μια νέα τεχνική η οποία εξέτασε τα αυτοαντισώματα που λειτουργούν ενάντια σε χιλιάδες πρωτεΐνες του σώματος. Εξέτασαν τα αυτοαντισώματα σε 170 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο και τα συνέκριναν με εκείνα που βρέθηκαν σε ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και με ανθρώπους που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Σο αίμα των ασθενών που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, βρήκαν αυτοαντισώματα που θα μπορούσαν να επιτεθούν στις ιντερφερόνες, αλλά και αυτοαντισώματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλα κρίσιμα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ευρήματα έδειξαν λοιπόν πως τα αυτοαντισώματα ήταν ένα εξαιρετικά κοινό χαρακτηριστικό των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Οι ερευνητές του Yale διεξήγαγαν περαιτέρω δοκιμές σε ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι η παρουσία αυτών των αυτοαντισωμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει την ασθένεια, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα αυτοαντισώματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σοβαρότητα του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αν και οι ασθενείς με COVID-19 είχαν πολλά αυτοαντισώματα που στοχεύουν πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ερευνητές δεν βρήκαν ειδικά αυτοαντισώματα που να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάκριση ασθενών με σοβαρά συμπτώματα.

Αυτά που καθορίζουν αν ένα άτομο θα ασθενήσει βαριά, εξαρτώνται από πολλά πράγματα και τα αυτοαντισώματα δεν είναι τα μόνα. Αλλά η έρευνα αναφέρει πως οι ασθενείς με υπάρχοντα αυτοαντισώματα μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο. Οι άνθρωποι αυτοί ίσως έχουν ανεπάρκειες στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στο πρώιμο στάδιο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ή να έχουν προδιάθεση να παράγουν νέα αυτοαντισώματα, τα οποία θα εμπόδισαν την ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού στο ιό.

Η παρουσία αυτοαντισωμάτων υποδηλώνει ότι, για ορισμένους ασθενείς, ο COVID-19 θα μπορούσε να είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο διαρκούν τα αυτοαντισώματα μετά το πέρας της λοίμωξης. Μια σημαντική αναπάντητη ερώτηση είναι εάν η μακροχρόνια βλάβη που προκαλείται από τα αυτοαντισώματα θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένα συμπτώματα μακροχρόνιου COVID-19.

Πληροφορίες: sciencealert.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι 3 κυριότεροι τρόποι που το Εγώ σαμποτάρει την ψυχική μας ηρεμία

Πριν 5 ώρες

Οι δύσκολες έννοιες που είναι επίσης σύσκολο να καταλάβουμε

Το ναυάγιο που συγκλόνισε την Ελλάδα το 2000

Χτες

Η τραγωδία που μέτρησε 81 νεκρούς

Αλκατράζ: Oι 2 πιο επικίνδυνοι κρατούμενοι

Προχτές

Η πιο διάσημη φυλακή και οι σκληροί και αδίστακτοι κρατούμενοι

Το μονοπάτι του Όρεγκον: Ο αηδιαστικός λόγος που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν διασχίζοντάς το

Προχτές

Η ιστορία του ανθρώπου είναι γεμάτη από τέτοιες ιστορίες

Δουλεύοντας σεζόν: Όταν το ελληνικό καλοκαίρι είναι ατελείωτο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Προχτές

Aυτή η περίοδος φέρνει μαζί της και δυσκολίες, και αφόρητες συνθήκες εργασίας

Ποιος είναι ο YouTuber Diamond Tema και γιατί εγκατέλειψε την Τουρκία

Πριν 3 μέρες

Ο Tema έχει περισσότερους από 870.000 συνδρομητές στο YouTube

Το σπίτι της Sophia Loren είναι η εικόνα του απόλυτου, μεσογειακού καλοκαιρού

Πριν 3 μέρες

Το εξοχικό της, είναι απόδειξη της αγάπης της για τις ρίζες της και τη γαλήνια ομορφιά της Μεσογείου

Πάρκα, ποδήλατα, πράσινο: Πώς το Παρίσι έγινε το ιδανικό μέρος για να αφήσεις στην άκρη το αμάξι σου

Πριν 3 μέρες

Oι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους σε μεγάλο βαθμό

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.