E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Το πρώτο δέντρο που στολίστηκε σε ελληνικό σπίτι

Την Παραμονή Χριστουγέννων του 1843

Σαν σήμερα: Το πρώτο δέντρο που στολίστηκε σε ελληνικό σπίτι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Η ιστορία του στολίσματος ενός δέντρου με γιρλάντες και στεφάνια, πάει πίσω στους Αρχαίους Αιγύπτιους. Το ίδιο έκαναν και οι Κινέζοι και οι Εβραίοι. Οι ειδωλολάτρες Ευρωπαίοι, λάτρευαν πολλές φορές τα δέντρα, κατι που συνεχίστηκε και μετά την μετάδοση του χριστιανισμού.

Το στόλισμα του ελάτου, του χριστουγεννιάτικου δέντρου αν προτιμάτε, ξεκίνησε στην Γερμάνια πολύ αργότερα. Σ’ ένα λαϊκό μεσαιωνικό δράμα για τον Αδάμ και την Εύα το κυριότερο εξάρτημα τού σκηνικού ήταν ένα έλατο διακοσμημένο με μήλα, το οποίο συμβόλιζε τον Κήπο της Εδέμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Γερμανοί συνήθιζαν να στολίζουν το δέντρο μέσα στα σπίτια τους στις 24 Δεκεμβρίου, την θρησκευτική εορτή του Αδάμ και της Εύας. Κρεμούσαν πάνω του λεπτά μπισκότα, που σιγά σιγά απόκτησαν διάφορα σχήματα. Στο ίδιο δωμάτιο τα Χριστούγεννα υπήρχε και η «πυραμίδα των Χριστουγέννων», την οποία στόλιζαν με χριστουγεννιάτικα ειδώλια, κλαδιά, κεριά και ένα αστέρι.

Τον 16ο αιώνα, από την συγχώνευσή τους προέκυψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μέχρι τον 18ο αιώνα, η πλειονότητα των Γερμανών Προτεσταντών, στόλιζε δέντρο τα Χριστούγεννα, ενώ το έθιμο εξαπλώθηκε εκτός της Γερμανίας τον 19ο αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ΗΠΑ, εισήχθη τον 17ο αιώνα από τους Γερμανούς αποίκους και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. Κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι εισήγαγαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Κίνα και την Ιαπωνία, όπου επικράτησε η διακόσμησή τους με περίπλοκα σχέδια από χαρτί.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφώτισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Νέα Υόρκη, αντικαθιστώντας τα κεριά με ηλεκτρικούς λαμπτήρες, που ο ίδιος είχε ανακαλύψει.

Στην Ελλάδα το έθιμο έφτασε την περίοδο των Βαυαρών και συγκεκριμένα το 1834, όταν και στολίστηκε η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο. Την παραμονή Χριστουγέννων του 1843, στολίστηκε με δέντρο και το πρώτο ελληνικό σπίτι, εκείνο του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου από την Νάξο, ο οποίος ήταν και γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο το έθιμο άργησε να γίνει συνήθεια στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πέρασαν σχεδόν 80 χρόνια ώσπου οι αστοί να αρχίσουν τον στολισμό του δέντρου στα σπίτια τους, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε σε όλη την χώρα. Η προσπάθεια αντικατάστασής του με κάτι πιο ελληνικό, στην προκειμένη περίπτωση το καράβι, έγινε τη δεκαετία του ’70. Αλλά το χριστουγεννιάτικο δέντρο επικράτησε και συνεχίζει να κοσμεί τα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προς τα 920 ευρώ ο κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθούν οι αποδοχές σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Πριν 7 ώρες

Στην προτελευταία θέση στην ΕΕ το μέσο ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα

Μετά τη Γερμανία, συναγερμός και στην Πολωνία για ρωσική επίθεση

Πριν 7 ώρες

«Είμαστε ήδη σε προπολεμική περίοδο» λέει ο αρχηγός του Στρατού

Καιρός: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και καταιγίδες το επόμενο διήμερο

Πριν 7 ώρες

Η κακοκαιρία θα περιοριστεί σταδιακά από την Πέμπτη

Δολοφονία Λάλα στην Αράχωβα: Φίλος στη φυλακή με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο ο εκτελεστής

Χτες

Ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα στην Αράχωβα, επικοινωνούσε καθημερινά με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Θρίλερ με νεκρό σε τροχαίο στον Νέο Κόσμο: Βρέθηκε με χτυπήματα στο πρόσωπο

Χτες

Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να δέχθηκε μπουνιές στο κεφάλι και στο πρόσωπο από επιβάτες μηχανής που πιθανόν να εμπλέκονται στο εν λόγω τροχαίο

Ολλανδία: Μυστήριο με 49 θανάτους από παράνομη online «φαρμακαποθήκη»

Χτες

Νομικό «παραθυράκι» και δεκάδες θύματα

ΗΠΑ: Απελαύνεται η 26χρονη που έστελνε γυμνές φωτογραφίες σε 12χρονο

Χτες

«Αισχρά μηνύματα βρέθηκαν στο κινητό του»

Πάτρα: Έξι χρόνια κάθειρξη σε γυναίκα για εγκατάλειψη πέντε κουταβιών

Χτες

Τόσο η μητέρα όσο και τα κουτάβια έχουν υιοθετηθεί

Αριάνα Γκράντε: Εννέα μέρες φυλάκιση επιβλήθηκαν στον άντρα που της επιτέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Wicked: For Good»

Χτες

Ο 26χρονος Τζόνσον Γουέν είχε πηδήξει κιγκλίδωμα και είχε αρπάξει την 32χρονη σταρ

Συναγερμός στην Οδησσό: Ρώσοι χτύπησαν τουρκικό τάνκερ που πήγαινε αέριο στην Ουκρανία

Χτες

Τυλίχθηκε στις φλόγες από την επίθεση ρωσικού drone ένα πλοίο με τουρκική σημεία που μετέφερε υγραέριο - Ασφαλές το πλήρωμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.