E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Για πόσο καιρό τα αντισώματα μας προστατεύουν από τον κορωνοίό;

Η έρευνα τεσσάρων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Οξφόρδης

Για πόσο καιρό τα αντισώματα μας προστατεύουν από τον κορωνοίό;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/12/2020 | 13:30

Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αναπτύσσουν αντισώματα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, ωστόσο, το ακριβές χρονικό διάστημα που τα παραχθέντα αυτά αντισώματα προστατεύουν το άτομο από πιθανή δεύτερη μόλυνση από τον ιό δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Μια σαφής απάντηση γίνεται πλέον επιτακτική με την επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών για τον SARS-CoV-2 στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο..

Στο καίριο αυτό ερώτημα που σχετίζεται και με τον εμβολιασμό αλλά και τον ευρύτερο έλεγχο της πανδημίας, απαντά το πρόσφατο άρθρο του επικεφαλής της Ομάδας Ελέγχου του Υγειονομικού Προσωπικού στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Οξφόρδης δρ David Eyre και των συνεργατών του. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "The New England Journal of Medicine" με τίτλο "Τα επίπεδα των αντισωμάτων και η συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες". Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Πέτρος Σφηκάκης, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κυριότερα αποτελέσματα του άρθρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2 σε περίπου 12.500 υγειονομικούς ηλικίας 28-49 ετών από 4 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου για 31 εβδομάδες (περίπου 8 μήνες), από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο του 2020. Κατά την έναρξη της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για την παρουσία και τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) του νέου κορωνοϊού. Βρέθηκε ότι μόλις οι 1.177 από αυτούς (ποσοστό 9,4%) είχαν αναπτύξει αντισώματα, ενώ άλλοι 88 (0,7%) υπέστησαν ορομετατροπή (δηλ. εμφάνισαν αντισώματα) κατά τη διάρκεια της 8/μηνης μελέτης. Από το σύνολο των θετικών για αντισώματα συμμετεχόντων, ποσοστό 68% δήλωσαν ότι είχαν συμπτώματα συμβατά με COVID-19, αλλά μόνο το 37% από αυτούς είχε θετικό μοριακό τεστ (PCR). Η παρακολούθηση όλων των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες έγινε με επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ ανά 2 εβδομάδες και επαναλαμβανόμενα τεστ αντισωμάτων ανά 2 μήνες, τόσο έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) όσο και έναντι της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου (anti-Ν) του SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα άτομα που δεν είχαν στην αρχή anti-S αντισώματα, ένα ποσοστό περίπου 2% εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της μελέτης θετικό μοριακό τεστ (δηλ. μολύνθηκαν από το κορωνοϊό). Εντυπωσιακά, περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν και παρέμειναν εντελώς ασυμπτωματικοί, δηλ. δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα της νόσου από το νέο κορωνοϊό COVID-19.

Το δεύτερο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι υγειονομικοί που στην αρχή της μελέτης είχαν anti-S ή/και anti-N αντισώματα ανεξάρτητα αν είχαν εμφανίσει ή όχι συμπτώματα (αν ήταν δηλ. συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί, αντίστοιχα), όταν μολύνθηκαν για δεύτερη φορά από τον SARS-CoV-2 δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα συμβατό με COVID-19. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ιδιαίτερη ισχυρή ένδειξη ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά την πρώτη λοίμωξη με το νέο κορωνοϊό, παρέχουν προστασία από επαναλοίμωξη για τουλάχιστον 6 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο ήταν ότι η προστατευτική ανοσία παρέχεται από όποιον τύπο αντι-SARS-CoV-2 ειδικών αντισωμάτων και αν έχει αναπτύξει ο οργανισμός, είτε έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) είτε έναντι της νουκλεοπρωτεΐνης (anti-N) είτε έναντι και των δύο.

Τέλος, 24 υγειονομικοί που είχαν στην αρχή θετικό μοριακό τεστ (άρα είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2) και ήταν αρνητικοί στα τεστ αντισωμάτων, όταν ήρθαν ξανά σε επαφή με τον ιό δεν επαναμολύνθηκαν. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυτών των 24 ατόμων ήταν μεν αρνητικά αλλά κοντά στο όριο της θετικότητας όπως ορίζεται από τις εταιρείες παραγωγής των τεστ, γεγονός που υποδεικνύει ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων ασκούν προστατευτική δράση στην περίπτωση επαναλοίμωξης. Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι και η ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων συμμετέχει στην προστατευτική ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού, παρόλο που τεστ για την ανίχνευση anti-SARS-CoV-2 ειδικών Τ λεμφοκυττάρων, λόγω κόστους και εξειδικευμένων εργαστηριακών τεχνικών, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως.

Συμπερασματικά, και παρά το ότι η συγκεκριμένη μελέτη περιορίζεται σε εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, άτομα που έχουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την αρχική μόλυνσή τους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: 4χρονη κυκλοφορούσε μόνη της στο κέντρο ‑ Σύλληψη της μητέρας της

Πριν 10 ώρες

Περαστικοί εντόπισαν το κοριτσάκι να περιφέρεται μόνο του στην οδό Ρωξάνης και ειδοποίησαν την Αμεση Δράση.

Μαζωνάκης: Το δεύτερο «μυστικό» ιατρείο στο Κολωνάκι που μπήκε στο μικροσκόπιο

Πριν 10 ώρες

Σε ιστό επιτηδείων είχε πέσει ο τραγουδιστής – Τα ευρήματα και η δράση του υπνοθεραπευτή στο δεύτερο ιατρείο

Θάνατος Μαζωνάκη: Πρώτη νύχτα στον Κορυδαλλό για τους γιατρούς ‑ Έρευνα στα οικονομικά τους

Πριν 10 ώρες

Οι δύο γιατροί κρατούνται σε ξεχωριστά κελιά υπό αυξημένη επιτήρηση, ζητούν τηλεόραση, ενώ ανακρίνεται και ο υπνοθεραπευτής που έλαβε τη φωτογραφία του Γιώργου Μαζωνάκη.

Φυλακές Κορυδαλλού: Ανεπιθύμητοι οι γιατροί του Μαζωνάκη ‑ Αντιδρούν οι κρατούμενες

Πριν 10 ώρες

Ο 58χρονος συγκατηγορούμενος σταμάτησε την απεργία πείνας του, ενώ η οικογένεια του τραγουδιστή συναίνεσε στο άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου του.

Τροχαίο στην Ποσειδώνος: Η κούρσα θανάτου που οδήγησε στον θάνατο τους 3 νεαρούς – Εξετάζεται αν έκαναν κόντρα με άλλο όχημα

Πριν 10 ώρες

Τα θύματα φέρεται να βιντεοσκόπησαν τον θάνατό τους – Παραμένουν στο νοσοκομείο οι δύο τραυματίες

Νέα τηλεφωνική απάτη‑σοκ: Κλωνοποιούν τη φωνή συγγενών με τεχνητή νοημοσύνη

Πριν 10 ώρες

Εγκληματική οργάνωση Ρομά χρησιμοποιούσε ψεύτικες κλήσεις από ΔΕΔΔΗΕ και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να αποσπά χρήματα και τιμαλφή από τα θύματα.

«Ήταν θέμα χρόνου να φύγει ο Μαζωνάκης, το θέμα είναι σε ποιον θα έσκαγε η βόμβα»

Πριν 10 ώρες

Τη δική του προκλητική εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στο ιατρείο που έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Μαζωνάκης φέρεται να προβάλλει ο 58χρονος γιατρός

«Φωτιά» στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Τα μέτρα που προωθούνται

Πριν 10 ώρες

Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, περισσότεροι δικαιούχοι και πρόσθετη επιδότηση στην αντλία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται τη Δευτέρα.

Τι έκανε πριν την πτήση ο επιβάτης που έπαθε αμόκ και τον έδεσαν με ταινία

Πριν 10 ώρες

Η πτήση από το Ντάλας προς το Νιούαρκ αναγκάστηκε σε έκτακτη προσγείωση στο Μέριλαντ, όπου συνελήφθη ο 67χρονος Λέιν Λούντιν.

Δάφνη Καραβοκύρη: Η ύπνωση με τον θεραπευτή της υπόθεσης Μαζωνάκη ‑ Το τηλεφώνημα που δέχτηκε

Χτες

Η γνωστή δημοσιογράφος περιέγραψε όσα βίωσε όταν συμμετείχε σε συνεδρία για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ, αλλά και την επικοινωνία που είχε πρόσφατα με τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης του Κολωνακίου.

Σε βαρύ πένθος η οικογένεια του Μαζωνάκη ‑ Κλεισμένοι στο σπίτι προσπαθούν να διαχειριστούν την απώλεια

Χτες

Εννέα ημέρες μετά την απώλεια του τραγουδιστή, οι γονείς και οι αδελφές του παραμένουν στο σπίτι τους στον Μαραθώνα, αναμένοντας την ολοκλήρωση των ερευνών.

Ελονοσία αεροδρομίου: Τρίτος νεκρός στη Φρανκφούρτη ‑ οι αρχές αναζητούν μολυσμένα κουνούπια

Χτες

Δύο εργαζόμενοι του αεροδρομίου είχαν ήδη πεθάνει από την τροπική νόσο και τέσσερις ακόμη ασθένησαν αλλά ανάρρωσαν, ενώ κουνούπια εξετάζονται σε εργαστήριο της Αμβέρσας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.