E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα υπόλοιπα εμβόλια ‑ Τα 4 κριτήρια εμβολιασμού

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινούν τα εμβόλια στους πολίτες

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα υπόλοιπα εμβόλια ‑ Τα 4 κριτήρια εμβολιασμού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 28/12/2020 | 20:17

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αναλυτικά η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε: «Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής. Είχα την τύχη να εμβολιαστώ. Είχα συγκίνηση, χαρά. Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο.

Στόχος να μην μείνει ούτε ένα άτομο χωρίς να κάνει το εμβόλιο. Βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες παρτίδες εμβολίων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μία προτεραιοποίηση.

Τα κριτήρια είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Οι ηλικιωμένοι θα είναι από τους πρώτους.
  2. Ο αυξημένος λογω έκθεσης στον ιό. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά, είναι οι υγειονομικοί. Οι υγειονομικοί αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  3. Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, ή αποκατάστασης.
  4. Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ήταν λιγότεροι από 50.

Σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18. Δεν υπάρχουν μελέτες για άτομα κάτω των 18, και ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα.

Έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί. Ένας από αυτούς είναι οι αλλεργίες. Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δύο τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Εξάλλου, υπάρχει προετοιμασία σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου.

Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη. Ο κορονοϊος έχει κάνει μεταλλάξεις, και θα κάνει και άλλες. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Μπορεί να καταλήξει και σε μία μεταβολή των χαρακτηριστικών του. Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές είναι πιο αργές από εκείνες στον ιό της γρίπης, δεν επιβάλει την ανάγκη τροποποίησης του προγραμματισμού ή του εμβολίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, που δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο.

Το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πότε περιμένουμε παραλαβές εμβολίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παραλαβών δόσεων εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 4 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Από αύριο θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Αύριο επίσης αναμένουμε άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Αυτoκτόvησε ο 59χρονος που δολoφόvησε τη σύζυγό του ‑ Έβαλε φωτιά και κάηκε ζωντανός

Πριν 11 ώρες

Ο άνδρας έδωσε τέλος στη ζωή του βάζοντας φωτιά σε μαντρί

Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή που διερευνά το σιδηροδρομικό δυστύxημα η Μαρία Καρυστιανού

Πριν 11 ώρες

Σήμερα αναμένεται και το πόρισμα αν στα πρόσφατα βίντεο που είδαν το φως απεικονίζεται το εμπορικό τρένο - Στη συνέχεια θα σταλεί στα εγκληματολογικά

Θεσσαλονίκη ‑ Ακραία εμμονή: 28χρονος πήγε να βάλει φωτιά στο σπίτι της πρώην του

Πριν 11 ώρες

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βiας στη Θεσσαλονίκη - Ο 28χρονος έστησε παγίδα θαvάτου σε 46χρονη

Λαρς φον Τρίερ: Σε κέντρο φροντίδας μετά από διάγνωση με Πάρκινσον

Πριν 11 ώρες

O χαρισματικός σκηνοθέτης είχε δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή του το 2022, όταν ήταν 66 ετών

Επίδομα Θέρμανσης 2025: Πότε αναμένεται η επόμενη πληρωμή

Πριν 11 ώρες

Η πρώτη δόση για το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί έως και τις 30 Μαΐου του 2025

Σάλος στη Γερμανία: Για ρατσισμό κατηγορείται ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς

Πριν 11 ώρες

Ο Όλαφ Σόλτς, καγκελάριος της Γερμανίας αποκάλεσε «γελωτοποιό της αυλής» τον μαύρο γερουσιαστή αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού στο Βερολίνο, Τζο Τσιάλο

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο» ‑ Ένταση στα σύνορα με την Αίγυπτο

Πριν 11 ώρες

Ειδική επί θεμάτων Μέσης Ανατολής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Πιερία: Ο λόγος που τσακώθηκε το ζευγάρι και έγινε το φονικό ‑ Γιατί έγινε ο μεγάλος καυγάς

Πριν 11 ώρες

Ο λόγος για τον οποίο τσακώθηκε το ζευγάρι και έγινε το κακό τη μοιραία ημέρα στην Πιερία

Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Τασούλα

Πριν 11 ώρες

«Η αντιπολίτευση να αναλογιστεί πού οδηγεί η τοξικότητα» λέει η κυβέρνηση

«Με παρέσυρε στο οδόστρωμα», περιγράφει θύμα του οδηγού ταξί που αφαιρούσε τραπεζικές κάρτες

Χτες

Πελάτισσα του 45χρονου δράστη περιγράφει, πώς της έκλεψε τα χρήματα, με την ίδια να καταλήγει στο έδαφος

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.