E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και από στις 8 ανοίγουν τα σχολεία

Αναλυτικά τα πρώτα βήματα κανονικότητας την επόμενη χρονιά

Κορωνοϊός: Μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και από στις 8 ανοίγουν τα σχολεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/12/2020 | 08:32

Τα σχολικά θρανία συγκεντρώνουν το κυβερνητικό ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες, καθώς η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας παραμένει υψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου για τις πρώτες ημέρες του 2021.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία» υπενθύμισε χθες, στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη δημόσια συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο ανατροφοδότησε, άλλωστε, η γενική συμμόρφωση της πλειοψηφίας των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα των Χριστουγέννων, δημιουργώντας κάποιες προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης του δημόσιου συστήματος υγείας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Σε αυτή τη συνθήκη προστίθεται και η εκκίνηση της διαδικασίας μαζικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στις 20 Ιανουαρίου, όπως εξήγησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι το τέλους της εβδομάδας (χωρίς να αποκλείεται και εντός της ημέρας) η Επιτροπή των Ειδικών θα εισηγηθεί προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως την ενδεδειγμένη ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων, με τις απόψεις των λοιμωξιολόγων, ωστόσο, να διαιρούνται ανάμεσα στην 8η και την 15η Ιανουαρίου.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής και τόνισε ότι είναι «το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες, αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε» σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε ότι «εν συνεχεία το λιανεμπόριο θα μπορούσε να συζητηθεί, εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν», διευκρίνισε ο ίδιος.

Υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία σημείωσε πως «ιδανικά η δική μου η γραμμή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια», προτείνοντας μάλιστα να εμβολιαστούν από τους πρώτους και οι εκπαιδευτικοί.

Στον αντίποδα, θετικός στο άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος περιγράφοντας πως «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά». «Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», κατέληξε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη υποστήριξε πως «αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κρίσιμος Γενάρης

Με αυτά τα δεδομένα, τα πρώτα βήματα κανονικότητας του 2021 διαμορφώνονται ως εξής:

•4 Ιανουαρίου: Εκκίνηση γενικότερου εμβολιασμού των υγειονομικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

•7 Ιανουαρίου: Λήξη εορταστικών περιοριστικών μέτρων

•8 Ιανουαρίου ή 15 Ιανουαρίου: Επανεκκίνηση των σχολείων

•20 Ιανουαρίου: Εκκίνηση μαζικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

«Μοντέλο Χριστουγέννων» και την Πρωτοχρονιά

Παρά το γεγονός, όμως, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εξήγησε χθες πως «δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων» ενόψει της Πρωτοχρονιάς, καθώς η Ελλάδα επέδειξε καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά από άλλες χώρες, το ενδεχόμενο κάποιας χαλάρωσης των περιορισμών δεν υφίσταται ούτε ως υποψία στο κυβερνητικό επιτελείο.

Αντίθετα, ο κ. Πέτσας έσπευσε χθες να υπογραμμίσει πως τα μέτρα ισχύουν στο έπακρο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ιδιαίτερα δε για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. «Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή - τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων - να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Ο ίδιος παρατήρησε πως «οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση», επικαιροποιώντας για το λόγο αυτό το «εορταστικό πλαίσιο» μέτρων, δηλαδή:

· απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς να υφίστανται εξαιρέσεις τις ώρες του ρεβεγιόν

· ανώτατο όριο 9 ατόμων από δύο οικογένειες και μεσημεριανό γεύμα αντί για δείπνο για το ρεβεγιόν και

· αποστολή γραπτού μηνύματος στο 13033 τόσο για την άφιξη, όσο και για την αποχώρηση από το ρεβεγιόν.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου προειδοποίησε χθες πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση. Τα μέτρα θα είναι εξίσου αυστηρά από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας», με τα ελεγκτικά κλιμάκια να βρίσκονται επί ποδός στα τέλη της εβδομάδας.

Παράλληλα, νέα παράταση αποφασίστηκε για τα περιοριστικά μέτρα στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας μέχρι και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 για την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τα μέτρα που παρατάθηκαν έχουν ως εξής:

Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

•Από τις 18:00΄έως τις 05:00΄απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.

•Αναστέλλεται η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.

•Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, clickaway κ.λπ.).

Επιπλέον, με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας εταιρείας ενημέρωσης και διαχείρισης οφειλών στη Νέα Ιωνία, από σήμερα στις 6 το πρωί έως και τις 31 Δεκεμβρίου, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Παράλληλα, ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 σε 4 Νοσοκομεία της Περιφέρειας, καθώς θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

Σήμερα

Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

Σήμερα

Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

Σήμερα

Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

Σήμερα

«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

Θεσσαλονίκη: 50χρονος παρενόχλησε σeξουαλικά τη σύντροφο 29χρονου και κατέληξε στο νοσοκομείο

Σήμερα

H 33χρονη γυναίκα κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, με τον 50χρονο να την ακολουθεί και να της επιτίθεται

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

Σήμερα

Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

Σήμερα

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Καλοκαίρι με φρένο: Οι μισοί Έλληνες κόβουν τις διακοπές και οι υπόλοιποι τις μικραίνουν

Σήμερα

Περιορισμένος προϋπολογισμός, κοντινοί προορισμοί και επιστροφή στη λιτότητα σημαδεύουν τις διακοπές των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι.

«Απόβαση» εφορίας σε τουριστικές περιοχές με AI, tablet και drones ‑ «Θερινό σαφάρι» 50.000 ελέγχων

Σήμερα

Στο «ραντάρ» εμπορικά καταστήματα, εστίαση, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, παρκινγκ και τουριστικά καταλύματα.

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν στις ελληνικές παραλίες: Πού εμφανίστηκαν και τι λένε οι επιστήμονες

Σήμερα

Με πλωτά φράγματα απαντούν οι αρχές στο φαινόμενο που αναμένεται και φέτος εκτεταμένο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.