E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα χορηγείται μόνο μετά τη δεύτερη δόση

Ποιες πληροφορίες θα έχει

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα χορηγείται μόνο μετά τη δεύτερη δόση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/12/2020 | 09:16

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την δημιουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα χορηγείται στους πολίτες.

Αν και το τοπίο είναι «θολό» λόγω των απαντήσεων που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούν για παράδειγμα τα προσωπικά δεδομένα, οι ελληνικές αρμόδιες αρχές έχουν μεριμνήσει στην υλοποίησή του, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις/διορθώσεις εάν και εφόσον χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει και σχετικό έγγραφο χορηγείται από τα νοσοκομεία στους συμμετέχοντες οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα μόλις ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών περί τις 10 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχετικό πιστοποιητικό δεν θα έχει σχέση με αυτό που δίδεται τώρα. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε ζητηθεί από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το εν λόγω έγγραφο θα είναι ψηφιακό, θα παρέχει πέντε βασικές πληροφορίες και θα χορηγείται για προσωπική χρήση. Όπως έθιξε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για την χορήγηση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού αναμένοντας τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα η οποία σημειώνει πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα χορηγείται μόνο με την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου από τους πολίτες. Ο γιατρός στο εμβολιαστικό κέντρο θα ενημερώνει την σχετική ψηφιακή πλατφόρμα μόλις ο πολίτης λάβει και την δεύτερη δόση και στην συνέχεια θα είναι στην ευχέρεια του πολίτη να εκδώσει την βεβαίωση.

Οι πληροφορίες, τώρα, που θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό είναι πέντε:

  • Ονοματεπώνυμο
  • ΑΜΚΑ
  • Ημερομηνίες εμβολιασμού
  • Κέντρο εμβολιασμού
  • Τύπος εμβολίου

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του protothema.gr το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει μεριμνήσει έτσι ώστε οι πολίτες θα δύνανται να εκδώσουν το πιστοποιητικό και μέσω των ΚΕΠ. «Θέλουμε να γλιτώσουμε την γραφειοκρατία αλλά δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν. Έτσι, μπορεί μέσω της τεχνολογίας να είναι ο πιο σύντομος τρόπος να εκδοθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες. Γι αυτούς έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε να απευθύνονται στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετηθούν», τονίζει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τούτων δοθέντων, η ευθύνη πλέον είναι στα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να επεξεργαστούν τα εν λόγω στοιχεία μέσω της ΗΔΙΚΑ και να φροντίσουν στην ανωνυμοποίησή των ευαίσθητων στοιχείων έτσι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να έχει διασφαλιστεί πως έχει απαντηθεί κάθε ερώτημα που αφορά στα προσωπικά δεδομένα πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την όλη διαδικασία ωστόσο, προκύπτει ένα βασικό ερώτημα που δεν είναι άλλο από το κατά πόσο το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι για «προσωπική χρήση». Αυτό, γιατί όπως λένε κυβερνητικά στελέχη στο protothema.gr «η ίδια η αγορά πιθανόν να μετατρέψει το πιστοποιητικό σε 'διαβατήριο' με ορισμένες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας να το απαιτούν προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο protothema.gr [διαβάστε σχετικά ΕΔΩ] τονίζει, αναφερόμενος στα ταξίδια, ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει. Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπου συζητείται η κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης και προορισμού. Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.

Το σίγουρο είναι πως ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος όχι μόνο για τους αριθμούς της πανδημίας αλλά και για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» το οποίος χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως το μεγαλύτερο project που έχει υλοποιήσει το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Σήμερα

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Σήμερα

Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Σήμερα

O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Σήμερα

Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Σήμερα

Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Σήμερα

Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Σήμερα

Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Σήμερα

Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Χτες

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Χτες

Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.