E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους

Δείτε γιατί

Αίγυπτος: Στη γενέτειρα του χορού της κοιλιάς οι ντόπιες δεν κουνούν πλέον τους γοφούς τους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/12/2020 | 15:00

O «χορός της κοιλιάς» αποτελεί πλέον έθιμο στην Αίγυπτο: σε γαμήλια δεξίωση ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση στη χώρα, επαγγελματίες χορεύτριες επιδεικνύουν τις ικανότητές τους κουνώντας με χάρη τη λεκάνη τους.

Όμως, οι Αιγύπτιες καταφεύγουν πλέον σε άλλα, πιο συντηρητικά επαγγέλματα. Τη θέση τους στην... πίστα παίρνουν Ανατολικοευρωπαίες, Ρωσίδες και Βραζιλιάνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Αναστάζια Μπιζέροβα, εμφανιζόταν -προ κορωνοϊού- κάθε βράδυ, σε νυχτερινό κέντρο στο Κάιρο φορώντας μία ημιδιάφανη φούστα κι ένα κοντό μπλουζάκι. Με το διάφανο ροζ σάλι της χάριζε ένα αξέχαστο θέαμα με το κοινό να το επιβραβεύει με παρατεταμένο χειροκρότημα. Το σόου τώρα καταγράφεται σε βίντεο και ανεβαίνει στο διαδίκτυο. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να εκτιμά τόσο πολύ το χορό της κοιλιάς όπως η Αίγυπτος», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πλέον, στην Αίγυπτο υπάρχει μία αυξανόμενη τάση να προσκαλούμε ξένους χορευτές της κοιλιάς σε γάμους, νυχτερινά κέντρα και άλλες εκδηλώσεις», προσθέτει. Η Μπιζέροβα ήρθε στο Κάιρο πριν από τέσσερα χρόνια κι έχει κάνει ήδη «όνομα». Όπως εξηγεί, οι χορευτές της κοιλιάς που δίνουν παραστάσεις σε κέντρα διασκέδασης στην Αίγυπτο, έρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική.

Όμως, η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει δει τα τελευταία χρόνια να συρρικνώνεται ο αριθμός των ντόπιων γυναικών που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χορό της κοιλιάς. Κι αυτό η Αίγυπτος έχει γίνει πιο συντηρητική τον τελευταίο μισό αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επάγγελμα δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην προσωρινή αναστολή μεγάλων γάμων και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων -αν και πολλοί χορευτές συνέχισαν να γοητεύουν το κοινό με βίντεο που ανεβάζουν στο διαδίκτυο.

Η χορεύτρια της κοιλιάς από τη Βραζιλία, Mαρία Λουρντιάνα Άλβες Ντέχιας, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι χρειάστηκε χρόνος για να πείσει τους Αιγύπτιους ότι είναι καλή στη δουλειά της. «Υπάρχουν ορισμένοι που δεν με βλέπουν ως επαγγελματία - ή (που πιστεύουν) ότι δεν είχα την κατάλληλη εκπαίδευση και το κάνω μόνο και μόνο για να δείξω το σώμα μου κερδίζοντας χρήματα»,
όπως λέει. «Ήταν πολύ δύσκολο και λυπηρό γιατί πέρασα χρόνια για να μάθω την τέχνη», προσθέτει.

Ο χορός της κοιλιάς της Αιγύπτου άκμασε τον περασμένο αιώνα. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αιγυπτιακή κοινωνία έχει δει σε μεγάλο βαθμό τον χορό ως ψυχαγωγία κι όχι ως επάγγελμα. «Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από τη λαϊκή κουλτούρα και τις ταινίες που απεικόνιζαν χορεύτριες της κοιλιάς ως πόρνες», δήλωσε η Σάζα Γεχία, συγγραφέας βιβλίου για την ιστορία του χορού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός ότι πολλές Αιγύπτιες άρχισαν να ανεβάζουν βίντεο στο Διαδίκτυο με τις ίδιες να λικνίζονται στο χορό της κοιλιάς, ερέθισε την κοινωνία της με πολλούς να ισχυρίζονται ότι δεν σέβονται τις «οικογενειακές αξίες ή ότι δεν δείχνουν ευπρέπεια».

Αλλά και οι αλλοδαπές χορεύτριες έχουν πέσει θύματα γενικής κατακραυγής. Το 2018, η Ρωσίδα χορεύτρια της κοιλιάς, Εκατερίνα Αντρέεβα - γνωστή ως Γιοχάρα - συνελήφθη από την αστυνομία επειδή φορούσε ένα κοστούμι που ήταν πολύ αποκαλυπτικό, όταν ανέβηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με την ίδια να πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Πριν 9 ώρες

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Πριν 9 ώρες

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Πριν 9 ώρες

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 9 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 9 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.