E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι
Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/1/2021 | 19:18

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της προσεχούς περιόδου θα δείξουν τον όποιο αντίκτυπο στα κρούσματα από τη χαλάρωση των γιορτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία των επόμενων ημερών, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς του κοροναϊού, η οποία θα φανεί στα μέσα του Ιανουαρίου.

Η πρώτη παρενέργεια από το εμβόλιο της Pfizer αναφέρθηκε στην Φινλανδία
Οι ειδικοί προειδοποιούσαν από πριν τις γιορτές πως ο Ιανουάριος θα είναι μήνας υψηλό βαθμό δυσκολίας με εμπόδια, κινδύνους και ανατροπές που δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου το σύστημα Υγείας στα όριά του. Eξάλλου, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ισχυρή και δεν έχει μειωθεί όσο θα έπρεπε.

Η κυβέρνηση επέβαλε το αυστηρό lockdown μιας εβδομάδας, που ισχύει από σήμερα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Αυτό το lockdown αναμένεται να «φρενάρει» τη διασπορά του ιού, καθώς μπαίνει στοπ στην κινητικότητα λόγω της ανοιχτής αγοράς και του click away.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία, σκοπός είναι πάντως, όπως έχουν διαμηνύει κυβερνητικές πηγές, να επανέλθει και η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Φόβοι για τρίτο κύμα

«Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι οι χειρότεροι μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράγματι, οι ανησυχίες των ειδικών επικεντρώνονται στην Αττική, η οποία συνεχίζει να διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, τις οποίες παρακολουθούν στενά.

«Δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν», σχολίασε ο Νίκος Σύψας.

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν ξεκινάμε πλέον όπως το Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ, ξεκινάμε με γεμάτες πάνω από το 70 με 80%, αν έχουμε έκρηξη πως θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα λοκντάουν χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται 2 εβδομάδες μετά τη διασπορά, επομένως μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. Θα επιλέξουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία. Τα μέτρα δημιουργούν ανάχωμα κι είναι μια προληπτική κίνηση σωστή κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.