E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ανασχηματισμός: Στις 12:00 όλες οι ανακοινώσεις

Τα σενάρια για τα ονόματα που μπαίνουν στην κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Στις 12:00 όλες οι ανακοινώσεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/1/2021 | 08:16

Η προεργασία του Σαββατοκύριακου στο Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει σε έναν ανασχηματισμό με δομικά χαρακτηριστικά που ουδεμία σχέση έχει με τις «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, που προτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Αύγουστο.

«Νέο ξεκίνημα, νέα χρονιά», έλεγε από χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τις οποίες ωστόσο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει τις «ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός, που είναι εκείνος που θα κρίνει εάν θέλει και πότε θα τις ανακοινώσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει το πλάνο των αλλαγών εδώ και καιρό. Στόχος του ήταν και είναι η ισχυροποίηση του κυβερνητικού σχήματος, μπροστά στις κρίσιμες προκλήσεις του 2021 που ξεκινά ενώ η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται, ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί το μεγάλο εθνικό εγχείρημα και η επιστροφή στην ανάπτυξη με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.

Με δεδομένο ότι η θεμελίωση αυτών των στόχων θα επιδιωχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει εγκαίρως τα κατάλληλα πρόσωπα στις θέσεις-κλειδιά. Έμπειρο στέλεχος τονίζει ότι έχει το βλέμμα του στραμμένο στις προκλήσεις μετά την πανδημία, παρότι θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις και το σχετικό νομοθετικό έργο δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσουν λόγω της μάχης εναντίον της πανδημίας.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, η κυβέρνησή του επενδύει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που «δεν σταμάτησαν ούτε κατά το πρώτο ούτε κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας». Στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται άλλωστε η δρομολόγηση των διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων και η επανεκκίνηση μεγάλων έργων σε κρίσιμους τομείς μέσω ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και οι δύο αυτές προτεραιότητες αλλά και άλλες εξίσου ψηλά στην ατζέντα χρειάζονται καλό συντονισμό και γρήγορες ταχύτητες από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη», λέει χαρακτηριστικά έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας πρόσφατες αρρυθμίες, αστοχίες ή και συγκρούσεις μεταξύ υπουργών που γκρίζαραν την εικόνα της κυβέρνησης.

Η επιλογή του «επιτελικού κράτους» δεν μπορεί επίσης παρά να «προβλέπει» κινήσεις που να διευκολύνουν την καλή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργών. «Δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός κυβέρνησης ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σημειώσει «λεπτομέρειες» παρακολουθώντας τη λειτουργία της κυβέρνησης εδώ και 18 μήνες.

«Η πόρτα μου μπορεί να μην είναι πάντα ανοιχτή λόγω κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι πάντα ανοιχτό το λάπτοπ μου», είχε δε πει απευθυνόμενος πρόσφατα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Έχει ήδη περάσει από «σκανάρισμα» τους βουλευτές του και έχει ήδη επιλέξει ποιους θα αξιοποιήσει στο νέο σχήμα; Οι πληροφορίες λένε «ναι» και προσθέτουν ότι θα αξιοποιηθούν αρκετοί βουλευτές και δύο τουλάχιστον σε θέσεις-κλειδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα απομακρυνθούν και γιατί υπουργοί; Πρόκειται για το μεγάλο δίλημμα του εκάστοτε πρωθυπουργού όταν φτάνει η ώρα του ανασχηματισμού. Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται να διατηρήσει στην ίδια θέση υπουργό για να κρατήσει για παράδειγμα τα προσχήματα απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο οι πληροφορίες διαπιστώνουν ότι στο παζλ ξεχωρίζουν σημαντικές μετακινήσεις υπουργών σε άλλα πόστα, αλλαγές στο πλάνο των υφυπουργών και κάποιες …αποχωρήσεις, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις. Το σίγουρο είναι ότι από την πρώτη στιγμή «κλείδωσαν» οι «αμετακίνητοι», δηλαδή οι υπουργοί με ικανοποιητικές επιδόσεις τους δύσκολους μήνες του 2020.

Η ονοματολογία βέβαια δίνει και παίρνει τις τελευταίες ώρες αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστοι συνεργάτες του γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. «Μόνο ο πρωθυπουργός ξέρει», επαναλάμβανε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος προσπάθησε να αποφύγει μιλώντας στο Σκάι κάθε ερώτηση σχετικά με τις «ειδήσεις» γύρω από τον ανασχηματισμό…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραμένοντες και οι «υπ΄ ατμόν»

Με βάση την ονοματολογία που κυκλοφορεί στα κυβερνητικά παρασκήνια ελάχιστοι είναι οι υπουργοί που φέρεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν στον επικείμενο ανασχηματισμό, ιδίως αν αυτός γίνει άμεσα και δεν αναβληθεί για ευθετότερο χρόνο. Είναι κατά βάση οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι χειρίζονται τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η χώρα και η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και απαιτούν αταλάντευτη συνέπεια και συνέχεια στους υφιστάμενους χειρισμούς.

Από εκεί και ύστερα ουδείς άλλος θεωρείται αναντικατάστατος και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει όλους τους υπολοίπους να είναι υπ΄ ατμόν με κατεύθυνση είτε την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα είτε την μετακίνηση ορισμένων εξ αυτών σε άλλο κυβερνητικό πόστο που θα θεωρηθεί ως «δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί». Συνομιλητές του πρωθυπουργού μετέφεραν στο protothema.gr την πρόθεσή του «να μην μετακινήσει μεν όλα τα πιόνια, αλλά να κάνει αλλαγές στην κυβερνητική σκακιέρα οι οποίες δεν θα περάσουν απαρατήρητες».

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς η μεταχείριση την οποία θα τύχουν θα δείξει τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που επιδιώκει να προσδώσει στον ανασχηματισμό. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για αμοιβαία μετάθεσή τους με τον πρώτο να μετακινείται στο υπουργείο Ενέργειας και τον δεύτερο να τον διαδέχεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Νεότερες πληροφορίες ήθελαν να παραμένει στη θέση του ο κ. Γεωργιάδης και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να περνάει στην νυν υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Συζητήθηκε επίσης η εκδοχή να γίνει αμοιβαία μετάθεση της τελευταίας με τον κ. Χατζηδάκη, χωρίς, ωστόσο, η σχετική φημολογία να βρίσκει επιβεβαίωση, ίσως και επειδή την αντικατάσταση της νυν υπουργού Παιδείας έχει ζητήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τις πλέον πιθανές αλλαγές εκτιμάται ότι είναι η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα με προορισμό το υπουργείο Εργασίας από το οποίο φέρεται να αποχωρεί ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατείχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο και καθ΄ όλη της διάρκεια της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-2014.

«Νέο αίμα»

Σε ό,τι αφορά το «νέο αίμα» με το οποίο σχεδιάζει ο πρωθυπουργός να εμπλουτίσει το κυβερνητικό σχήμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προέρχεται κατά βάση από το στελεχιακό δυναμικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση ενός περιορισμένου αριθμού ικανών προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως την Κεντροαριστερά που έχει «αιμοδοτήσει» και το τωρινό υπουργικό συμβούλιο.

Από τους γαλάζιους βουλευτές προς αξιοποίηση φέρονται οι Χρήστος Ταραντίλης και Τάσος Χατζηβασιλείου, ένας εκ των οποίων μπορεί να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και εξετάσθηκε το ενδεχόμενο το κενό του κ. Πέτσα να καλύψει η νυν αναπληρώτριά του Αριστοτελία Πελώνη, που, ωστόσο, έχει το «ντεζαβαντάζ» ότι δεν είναι βουλευτής. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Θεόδωρου Ρουσσόπουλου, ο οποίος φέρεται επικρατέστερος αντικαταστάτης του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού.

Άλλες πληροφορίες, τέλος, θέλουν από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να έχουν επισημανθεί και ορισμένοι άλλοι βουλευτές που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί αλλά έχουν διακριθεί στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα ως εργατικοί, μεθοδικοί και αποτελεσματικοί

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακρίβεια: «Πονοκέφαλος» στους γονείς για τα σχολικά είδη – Οι τιμές σε τετράδια, τσάντες, βιβλία

Πριν 10 ώρες

Οι γονείς αναζητούν τις πιο οικονομικές λύσεις για τα απαραίτητα ψώνια των παιδιών τους, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς

Θηριωδία στην Ηλεία: Πέταξαν φόλες ακόμα και μέσα σε αυλές – Τουλάχιστον 10 σκυλιά νεκρά

Πριν 10 ώρες

Εκτός από αδέσποτα έχασαν τις ζωές τους και δεσποζόμενα σκυλιά μέσα σε σπίτια!

Τραγωδία σε λίμνη: Νεκρός άνδρας από αμοιβάδα που του... έφαγε τον εγκέφαλο

Πριν 10 ώρες

Ο άτυχος άνδρας στο Μιζούρι των ΗΠΑ έκανε θαλάσσιο σκι το οποίο εκτυλίχθηκε σε τραγωδία

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Πέθανε στα 41 της η ηθοποιός ‑ Ήταν σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη

Πριν 10 ώρες

Μόλις στα 41 της χρόνια η ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή μετά από σκληρό και γενναίο αγώνα με τον καρκίνο

ΔΕΘ: Σενάρια φορολογικής ελάφρυνσης των εσόδων από ενοίκια

Χτες

Πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Εντοπίστηκε το πρόβλημα στον Βιολογικό της Πάτμου

Χτες

Συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την ποιότητα του νερού

Γυναικοκτονία σοκ στον Βόλο: «Καλά της έκανα» είπε ο δολοφόνος

Χτες

Την σκότωσε, άλλαξε ρούχα, πέταξε τα δικά του και κρυβόταν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

Χτες

Κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο είχε δηλώσει περίπου 4.000 ζώα, με τον έλεγχο να καταγράφει μόλις 1.500

Λαμία: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό – Τους είδαν να αδειάζουν μπιτόνι με πετρέλαιο σε χωράφι

Χτες

Προσήχθησαν δύο νεαροί στη Λαμία, ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών διάσημος TikToker ‑ Σε σοκ οι εκατοντάδες χιλιάδες fans

Χτες

Ο 28χρονος είχε περισσότερους από 250.000 ακόλουθους στο TikTok, ενώ παρουσίαζε επίσης μια εκπομπή στο YouTube με τίτλο The Unpopular Party

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Χτες

Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.