E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τέλος του μήνα οι πληρωμές

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τέλος του μήνα οι πληρωμές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/1/2021 | 09:49

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την χορήγηση του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, με στόχο η εκταμίευση των χρημάτων για τους δικαιούχους θα γίνει προς το τέλος του μήνα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5 θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την 4, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις θα «δανειστεί» χαρακτηριστικά από τους τρεις πρώτους κύκλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται ότι θα δοθεί η υπουργική απόφαση για να νέα φθηνά κρατικά δάνεια. Το συνολικό ύψος του πέμπτου κύκλου θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται εάν παρατηρηθεί μεγάλη συμμετοχή να αυξηθεί το ποσό που τελικά θα δοθεί. Να σημειωθεί ότι το 50% θα είναι επιχορήγηση και δεν θα επιστραφεί στο δημόσιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η μείωση του τζίρου κατά την περίοδο των γιορτών.

Αφού εκδοθεί η υπουργική απόφαση θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Η διαδικασία πληρωμής των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη όπως συνέβη στον τέταρτο κύκλο όπου λίγα 24ωρα μετά την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα της επιστρεπτέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίζει τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθορίζεται το ύψος του κρατικού δανείου που δικαιούνται οι πληττόμενοι.

Η αίτηση θα είναι το «βαρόμετρο» για τις τελικές αποφάσεις. Θα καταγράφονται τα στοιχεία πτώσης του τζίρου και τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, τους μήνες του lockdown. Εκεί θα φανεί η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Το ποσό που αναλογεί ανά δικαιούχο θα υπολογισθεί με βάση αλγόριθμο που θα οριστικοποιηθεί στη συνέχεια. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι επαγγελματίες στην ΑΑΔΕ να φανεί το πλήγμα που δέχθηκαν το εν λόγω δίμηνο, ούτως ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Το ελάχιστο ποσό επιδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή η Επιστρεπτέα 5 είναι συνέχεια της 4 για να βγει το τελικό ποσό χορήγησης θα αφαιρείται το ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες με την επιστρεπτέα 4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως και στον τέταρτο κύκλο έτσι και στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας θα ισχύει ο όρος επιδότησης του 50% του ποσού. Δηλαδή, τα μισά χρήματα του δανείου που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν στο κράτος. Το υπόλοιπο θα είναι 5ετές χαμηλότοκο δάνειο με περίοδο χάριτος ενός έτους.

Μετά την έκδοση της τελικής απόφασης θα γίνει η καταβολή του ποσού η οποία υπολογίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Σημειώνεται ότι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι οι εταιρείες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την ελεγχόμενη περίοδο. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζόμενους, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι επαγγελματίες χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς προσωπικό.

Σε περίπτωση νέων επιχειρήσεων που ξεκίνησαν δραστηριότητα μέσα στο 2020 οι οποίες θα είναι επιλέξιμες σύμφωνα με πληροφορίες και στον επόμενο κύκλο προκήρυξης θα ληφθεί υπόψη η πτώση τζίρου σε σχέση με περίοδο κατά την οποία δεν ισχύουν περιορισμοί. Δηλαδή για επιχειρήσεις που ήταν σε λειτουργία το Φεβρουάριο του 2020 θα υπολογιστεί η πτώση τζίρου σε σχέση με την περίοδο του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ, για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν αργότερα τη λειτουργία τους θα υπολογιστεί αν υπήρχε πτώση τζίρου το Νοέμβριο – Δεκέμβριο σε σχέση με την πορεία πχ τον Ιούλιο Αύγουστο του 2020. Απαιτείται ελάχιστος τζίρος 300 ευρώ τουλάχιστον την περίοδο προ των περιοριστικών μέτρων. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και τον Ιούνιο του 2021.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.