E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Προειδοποιούν για επέμβαση του στρατού στις ΗΠΑ

Προειδοποιούν για «επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος»

Προειδοποιούν για επέμβαση του στρατού στις ΗΠΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/1/2021 | 11:55

Δραματική προειδοποίηση εναντίον οποιασδήποτε ανάμιξης των ενόπλων δυνάμεων στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη την περίοδο αυτή στις ΗΠΑ, απευθύνουν δέκα Αμερικανοί πρώην υπουργοί Άμυνας, με άρθρο που συνυπέγραψαν και δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Washington Post.

Οι δέκα πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου (οι Άστον Κάρτερ, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κόεν, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρόμπερτ Γκέιτς, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ) καλούν με το άρθρο-ανοιχτή επιστολή τους το Πεντάγωνο να δεσμευτεί στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προτροπή τους καταγράφεται ενώ το Κογκρέσο αναμένεται να κυρώσει μεθαύριο Τετάρτη ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και θα διαδεχθεί την 20ή Ιανουαρίου τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Τυχόν προσπάθεια να εμπλακούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος», εκτιμούν οι υπογράφοντες, δύο από τους οποίους — οι κ.κ. Μάτις και Έσπερ — υπηρέτησαν υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνουν ακόμη πως όσοι επιδιώξουν να εμπλέξουν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες, από επαγγελματική και δικαστική σκοπιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ το Κογκρέσο αναμένεται να κυρώσει την 6η Ιανουαρίου το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι εκείνος κέρδισε τις εκλογές και ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν, την οποία οριστικοποίησε το εκλεκτορικό σώμα, αποτελεί προϊόν νοθείας.

Δεκάδες προσφυγές των δικηγόρων του Τραμπ στη δικαιοσύνη με σκοπό την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια τους τελευταίους μήνες.

Οι πρώην υπουργοί Άμυνας υπενθυμίζουν ότι με μοναδική εξαίρεση τις εκλογές του 1860 και τη νίκη του Αβραάμ Λίλκολν, που ακολουθήθηκε από την απόσχιση των πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς και τον εμφύλιο, οι ΗΠΑ έχουν ρεκόρ ειρηνικών μεταβιβάσεων της εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή η χρονιά δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εξαίρεση», προσθέτουν.

Οι δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας δεν ξεκαθαρίζουν τον λόγο που τους ώθησε να κάνουν αυτή τη δημόσια παρέμβαση.

Αλλά η πολιτική τάξη στην Ουάσινγκτον προβληματίστηκε μετά τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ κατά τα οποία συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος. Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν από τον Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπογράφοντες, κι από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, θυμίζουν εξάλλου ότι οι αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών σε πολλές πολιτείες απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια και οι κυβερνήτες τους έχουν κυρώσει τα αποτελέσματα επίσημα.

«Οι εκλογές μας διεξήχθησαν. Έγιναν ανακαταμετρήσεις και έλεγχοι. Οι συναφείς αμφισβητήσεις επιλύθηκαν στα δικαστήρια. Οι κυβερνήτες κύρωσαν τα αποτελέσματα. Και το εκλεκτορικό σώμα ψήφισε», αναφέρει το κείμενο.

«Η ώρα για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων πέρασε· είναι πλέον η ώρα για την τυπική καταμέτρηση των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος» από το Κογκρέσο, «όπως ορίζει το Σύνταγμα», προσθέτουν οι δέκα πρώην υπουργοί.

Καλούν τον μεταβατικό υπουργό Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και όλους τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να διευκολύνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στην κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν και να «απόσχουν από οποιαδήποτε πολιτική ενέργεια θα μπορούσε να υπονομεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών ή να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της νέας ομάδας».

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «club» του 1 τρισ. δολαρίων μεγαλώνει: Ποια είναι η SK Hynix που μπήκε στη λίστα

Σήμερα

Δεν είναι η μόνη που το κατάφερε τις τελευταίες 24 ώρες

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του μνημονίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν: Ποιος θα κάνει κουμάντο στα Στενά του Ορμούζ

Σήμερα

Παρά τις διαρροές και τις έντονες παρασκηνιακές επαφές, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για οριστική συμφωνία

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου, δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Σήμερα

Η νέα φορολοταρία της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου ολοκληρώθηκε, μοιράζοντας χρηματικά έπαθλα έως 50.000 ευρώ, ενώ αυξημένοι λαχνοί δίνονται σε όσους χρησιμοποιούν περισσότερο ηλεκτρονικές πληρωμές

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

Σήμερα

Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

Σήμερα

Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

Τεμπονέρας για ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Το όνομα συμβολίζει το πάντρεμα του εθνικού με το κοινωνικό

Σήμερα

Yπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στις «ταμπέλες», αλλά στο πολιτικό περιεχόμενο

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Σήμερα

«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ράγισε καρδιές η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα στον επικήδειο: «Δεν σου λέω αντίο, γιατί θα είσαι για πάντα μέσα μου»

Σήμερα

«Αν υπάρχουν άγγελοι, ο δικός μου είσαι εσύ και αν υπάρχει αγάπη, είσαι η μοναδική», είπε συγκινημένη η Βικτώρια Δέλλα

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

Σήμερα

Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.