E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Όχι» των ειδικών στο άνοιγμα του click away

Οι αποφάσεις για τη Γ' Λυκείου

«Όχι» των ειδικών στο άνοιγμα του click away
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/1/2021 | 14:18

Αρνητική είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων - όπως αναμενόταν, άλλωστε- για την επαναφορά του click away και των εμπορικών δραστηριοτήτων που ανεστάλησαν από την περασμένη Κυριακή. Από τη Δευτέρα ξεκινούν τα μαθήματα δια ζώσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάζουν εκ νέου οι ειδικοί για να αποφασίσουν τι θα γίνει με τους μαθητές της Γ' Λυκείου που έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, είχε φροντίσει ήδη από χθες να δείξει στους εκπροσώπους του υπ. Ανάπτυξης πως δυσκολευόταν να συναινέσει στην προοπτική να επανέλθουν οι εμπορικές δραστηριοτήτων. Ειδικά καθώς αποδέχθηκαν, με δυσκολία, το αίτημα να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τούτο καθώς από τη μία υπάρχει ο φόβος για την εξέλιξη του ιικού φορτίου ως αποτέλεσμα της «χαλαρότητας» των προηγούμενων ημερών, της εορταστικής περιόδου και των αργιών και από την άλλη η προσπάθεια δημιουργίας αναχωμάτων έναντι ενός τρίτου κύματος της πανδημίας με τον μεταλλαγμένο ιό, όπως ήδη διαφαίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επίσημες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Η συνδυαστική επαναφορά σχολείων και λιανεμπορίου αποτελεί τον πυρήνα του προβληματισμού των περισσότερων ειδικών, οδηγώντας ορισμένους εξ αυτών στην αρνητική ψήφο για το άνοιγμα των σχολείων. «Έγινε συζήτηση, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ανήκω σε όσους μειοψήφησαν. Δεν συζητήσαμε το άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν είχε συζητηθεί και η ορθή απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων. Όλα μαζί δεν γίνονται. Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα» εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως «δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και παραδείγματος χάρη οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας». «Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές»
, κατέληξε.

«Η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει» δεν έκρυψε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπενθυμίζοντας πως «με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει». Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη πως «η εισήγηση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν κατ’ αρχάς τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία», ξεκαθαρίζοντας πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα από τον υπουργό Υγείας, το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής λήψης νέων μέτρων είχε αφήσει ανοιχτό ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία» δήλωνε ο υπουργός, παρατηρώντας πως «δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο».

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου:

Ξεκινούν δια ζώσης τα μαθήματα σε όλα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής στη χώρα. Για το λόγο αυτό, οι γονείς και κηδεμόνες που θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στα σχολικά συγκροτήματα υποχρεούνται να στείλουν γραπτό μήνυμα sms στο 13033 με τον κωδικό 4.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο, θα έπρεπε να ξαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και όλα τα καταστήματα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του click away, παρότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν βεβαιότητες. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away», δήλωσε σχετικά χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλια Πελώνη, ενώ «όλα πρέπει να γίνονται λελογισμένα, με προσοχή και ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία ή την Ευρώπη. Βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί. Είναι δραματικές οι συνθήκες, όπως βλέπετε, σε πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Βλέπετε τι γίνεται στο Ισραήλ, έχει πάει σε σκληρό lockdown» περιέγραψε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του click away και ο κ. Κικίλιας.

Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, ληφθούν σήμερα από τους ειδικούς εκτιμάται ότι δεν θα ληφθούν σε «κενό αέρος», δηλαδή χωρίς επιρροές από το ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον, στην σκιά και της προειδοποίησης του ΠΟΥ χθες. Ήδη, νέα παράταση δόθηκε στην αεροπορική οδηγία, με την οποία θα επιτρέπονται σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μόνο οι ουσιώδεις πτήσεις εσωτερικού, ενώ μία μία οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυστηροποιούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας τους από την πανδημία μετά τις γιορτές. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, την τελική επιλογή της κυβέρνησης για την επάνοδο του click away θα καθορίσουν οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν τον κορμό της απογευματινής τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σήμερα στις έξι το απόγευμα, απαντώντας στην αγωνία του εμπορικού κόσμου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακινητοποιήθηκε τρένο της Hellenic Train στο δρομολόγιο Καμίνια ‑ Αγιος Ανδρέας λόγω «αστοχίας υποδομής»

Σήμερα

Λόγω αστοχίας υποδομής, σύμφωνα με την εταιρεία, σταμάτησε η αμαξοστοιχία 13353 – Με λεωφορεία τα δρομολόγια στο τμήμα Αγ. Ανδρέας – Καμίνια

Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο τραπέζι του διαλόγου μετά από εβδομάδες στα μπλόκα – Ανοίγουν οι δρόμοι, χωρίς να αποσύρονται τα τρακτέρ

Σήμερα

Εν αναμονή της συνάντησης στο Μαξίμου, οι αποκλεισμοί χαλαρώνουν, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Ντόναλντ Τραμπ: Προανήγγειλε επίθεση στο Μεξικό;

Σήμερα

Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε μία δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας πως η χώρα συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες

Σήμερα

Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα

Σήμερα

Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα

Απίστευτο σκηνικό με θύμα τον Γιώργο Κούτσια – Του επιτέθηκε συμπαίκτης του

Σήμερα

Ο νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής δέχτηκε επίθεση από συμπαίκτη του στο φιλικό Βικτόρια Πλζεν – Λουγκάνο και προς τιμήν του δεν αντέδρασε καθόλου.

Πάτρα: Πώς πήγαν να «καλύψουν» τον φόνο του 30χρονου ‑ Καθάρισαν με χλωρίνη και ξήλωσαν κάμερες

Σήμερα

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου σε κλαμπ στην Πάτρα, με τις κινήσεις των ιδιοκτητών να διαγράφουν ξεκάθαρη απόπειρα συγκάλυψης

Χρήστος Πολίτης: Πότε θα γίνει η τελετή αποτέφρωσης

Σήμερα

Στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας το τελευταίο αντίο στον ηθοποιό Χρήστο Πολίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.