E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Lockdown τύπου Μαρτίου αν δεν υπάρξει βελτίωση

«Όχι» στο click in shop λένε οι ειδικοί

Lockdown τύπου Μαρτίου αν δεν υπάρξει βελτίωση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/1/2021 | 10:31

Με την Αττική και ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας να βλέπει τα κρούσματα κορονοϊού να μη μειώνονται, με τη Βοιωτία να γίνεται η έβδομη περιοχή της χώρας που μπαίνει σε σκληρό lockdown, τα πράγματα φαίνεται πως παρά τους δυο μήνες καραντίνας, δεν πάνε όπως θα ήλπιζαν όλοι.

Γι’ αυτό και η παράταση μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Το είπε και ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας το πρωί της Τρίτης (12.01.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: πως ένα αυστηρότερο lockdown, ανάλογο με εκείνο του Μαρτίου, είναι στο τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Click4more Έρχονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς – Η νέα τακτική στην ανακοίνωση των μέτρων

«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί», είπε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμονών.

Πρόσθεσε όμως ότι «το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», τόνισε και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν αρνητές του κορονοϊού!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το lockdown: Προτεραιότητα στη Γ’ Λυκείου
Στο μεταξύ και με τα κρούσματα να μην υποχωρούν, έχει ανοίξει η συζήτηση για «άνοιγμα» αφού η αγορά έχει «γονατίσει». Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον, όμως, το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα είναι η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα σχολεία. «Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου», επισήμανε.

Click4more Κορονοϊός – Καπραβέλος: Σίγουρο το τρίτο κύμα πανδημίας, κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν τις μέρες των γιορτών.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των γιορτών», τόνισε.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, ο Χαράλαμπος Γώγος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση με τη μέθοδο click in shop, παρόλο που όπως είπε και στον ίδιο αρέσει ως ιδέα. Ωστόσο «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εμβολιασμός
Στο μέτωπο του εμβολιασμού, ο καθηγητής επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκλιμακωθεί το πρόβλημα και να μειωθούν τα κρούσματα, γιατί τρέχει ο εμβολιασμός και τα δεδομένα για τις νέες μεταλλάξεις είναι καλά. «Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η εμβολιαστική κάλυψη στους υγειονομικούς, μένουν μόνο οι ιδιώτες γιατροί κι ελπίζω κι αυτό να γίνει γρήγορα.

Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε και κάλυψη του ευάλωτου πληθυσμού, των δύσκολων ομάδων. Έτσι, θα έχουμε μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα», σημείωσε.

Τέλος, επισήμανε ότι αν μέχρι τον Ιούνιο η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 50%-60%, θα έχουμε καλύτερο καλοκαίρι από το περυσινό.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurostat: Ούτε μια εβδομάδα διακοπές δεν σηκώνει το πορτοφόλι των μισών Ελλήνων

Χτες

Δεύτερη η Ελλάδα στην Ε.Ε. στο ποσοστό των πολιτών που αδυνατούν να κάνουν διακοπές για μία εβδομάδα τον χρόνο

Βυθίστηκε σκάφος της FRONTEX στη Λέσβο

Χτες

Προσέκρουσε σε ξέρα

Τελεσίγραφο Τραμπ στη Ρωσία

Χτες

Δευτερεύοντες δασμοί 100% αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ουκρανία σε 50 ημέρες

Γαλλία: Απρόοπτα στην παρέλαση για την ημέρα της Βαστίλης ‑ Αφηνίασαν τα άλογα

Χτες

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της ημέρας της Βαστίλης επηρεάστηκε από μερικά απρόοπτα

Στο νοσοκομείο Τρικάλων άνδρας που τσιμπήθηκε από αράχνη «μαύρη χήρα»

Χτες

Το δηλητήριο της αράχνης επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, μυϊκές κράμπες, ναυτία ή ιδρώτα

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένη 17χρονη που τραυματίστηκε με ηλεκτρικό πατίνι στα Γρεβενά

Χτες

Η κοπέλα διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με εγκεφαλική αιμορραγία και υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο

Συντριβή αεροπλάνου στο αεροδρόμιο του Σάουθεντ: Τέσσερις νεκροί

Χτες

Το αεροπλάνο είχε φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρωί και επρόκειτο να πετάξει προς Ολλανδία

Συγκλονιστικό βίντεο Ουκρανού στρατιώτη: «Δε θα επιστρέψω, αντίο» ‑ Τον εγκατέλειψαν τραυματισμένο

Χτες

«Η διοίκηση μάς εγκατέλειψε, δύο ημέρες νωρίτερα ήταν εδώ», αναφέρει ο Ουκρανός στρατιώτης, πριν αποχαιρετήσει τη μητέρα του, με δάκρυα στα μάτια

Εγκλωβισμένος στα ανοιχτά της Τζέντα ο Έλληνας ένοπλος φρουρός που επέζησε από την επίθεση των Χούθι

Χτες

Δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη - Ο Βαγγέλης Σταρίδας φέρει τραύματα στα πόδια και είναι σε κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.