E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εμβόλιο: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και οι θηλάζουσες

Εμβόλιο μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν αλλεργίες

Εμβόλιο: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και οι θηλάζουσες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/1/2021 | 19:03

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και στις παρενέργειες. Όπως δήλωσε, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη.

Πιο αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και εξελίσσεται κανονικά. Δθενεργείται ταυτόχρονα ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ηλικιωμένων σε μονάδες φροντίδας. Άμεσα, από 16 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85.

Όσο για τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως «έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες, αλλά σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Οι αλλεργίες σε τρόφιμα, κατοικίδια και ξηρούς καρπούς, δεν συνιστούν αντένδειξη.

Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι' αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες.

Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων. Εξάλλου τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια επίδραση του MRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα. Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή συνέπειες για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν MRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη: Συναγερμός για πάνω από 200 σκευάσματα

Σήμερα

Αντιβιοτικά, αντικαρκινικά και άλλα βασικά φάρμακα θέτουν σε δοκιμασία την αντοχή των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.

Η Τροχαία ετοιμάζει αιφνιδιαστικά αλκοτέστ το μεσημέρι στην Αττική, μετά από ανησυχητικά ευρήματα με οδηγούς!

Σήμερα

Οι πρώτες δειγματοληπτικές μετρήσεις έφεραν στο φως οδηγούς με αλκοόλ ακόμη και το μεσημέρι. Ετοιμάζονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε νευραλγικά σημεία της Αττικής – αποκαλύπτουμε το σχέδιο της Τροχαίας.

Ημαθία: Παράνομο κάμπινγκ στήθηκε μέσα στο δάσος, με φιάλες υγραερίου και αναμμένες φωτιές

Σήμερα

Η παράνομη κατασκήνωση δημιουργήθηκε τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, μέσα στο δάσος και μόλις λίγα μέτρα από το χωριό

Αγία Παρασκευή: Παρουσιάστρια κατήγγειλε τον σύζυγό της για εξύβριση

Σήμερα

Μετά την καταγγελία, οι αστυνομικές Αρχές κινητοποιήθηκαν και προχώρησαν στην προσαγωγή του συζύγου της, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ζευγάρι «έφυγε» με διαφορά 30 ημερών

Σήμερα

Το ζευγάρι αφήνει πίσω του μία κόρη, μαθήτρια της Β` Λυκείου

Ιταλία: Τέσσερα αεροσκάφη αναποδογύρισε καταιγίδα στο αεροδρόμιο του Φόρλι ‑ Βίντεο

Σήμερα

Στην περιοχή οι ριπές των ανέμων άγγιξαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα

Χτύπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 17χρονο Κύπριο στη Σητεία επειδή χόρεψε σούστα με μία κοπέλα σε πανηγύρι

Σήμερα

Δύο ανήλικοι, 16 και 17 ετών, συνελήφθησαν για τον τραυματισμό του νεαρού, με τον έναν να παραδέχεται τη συμμετοχή του και τον άλλον να ισχυρίζεται πως προσπάθησε να χωρίσει τους εμπλεκόμενους.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Πουλήθηκε η μπάλα από το «Χέρι του Θεού» για 2.9 εκατομμύρια ευρώ

Σήμερα

Η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκόραρε το «Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του Αιώνα» στο Μουντιάλ του 1986 πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ

Ο Μπέσεντ ανακοινώνει «οικονομική D‑Day» για το Ιράν και τους συμμάχους του: Ποιες χώρες ίσως βρεθούν στο στόχαστρο

Σήμερα

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει πρωτοφανή οικονομική επίθεση κατά της Τεχεράνης, που θα «βάλει το παιχνίδι στην τελική ευθεία» – Σαφές μήνυμα και στους συμμάχους της Τεχεράνης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.