E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τα κριτήρια που θα αφήσουν εκτός χιλιάδες δικαιούχους

«Λίγα σε πολλούς» μετά το «πάρτυ» με την Επιστρεπτέα προκαταβολή 4

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τα κριτήρια που θα αφήσουν εκτός χιλιάδες δικαιούχους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/1/2021 | 09:42

«Κόφτη» στα ποσά της επιδότησης, αλλά και στον αριθμό των δικαιούχων θα αναγκαστεί να βάλει η κυβέρνηση, για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Στην Επιστρεπτέα 4 τον Δεκέμβριο είχαν προϋπολογιστεί για να δοθούν 1,5 δισ. αλλά οι πληρωμές έφτασαν στα 2,2 δισεκατομμύρια.

«Η Επιστρεπτέα 5 εξισορροπεί τα πράγματα» λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών. «Θα συνυπολογίζονται όσα τυχόν πήραν δικαιούχοι σε προηγούμενη φάση και έτσι έρχονται "στα ίσα τους" όλοι», όπως εξηγούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διορία υποβολής των αιτήσεων στο MyBusinessSupport λήγει σήμερα, αλλά με την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τις 15 Ιανουαρίου και μέσα σε 4 ημέρες (εκ των οποίων οι δύο ήταν σαββατοκύριακο) πρόλαβανα να συμμετάσχουν τουλάχιστον 200.000 επιχειρήσεις παραπάνω, από τις 479.996 που είχαν μπει μέχρι το βράδυ πριν ανακοινωθεί η παράταση.

Έτσι έφθασαν συνολικά στις 680.697 μέχρι το βράδυ χθες οι επιχειρήσεις που ζητούν μερίδιο από τα 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που θα πληρωθούν στα τέλη του μηνός. Και μέχρι το βράδυ σήμερα φαντάζει κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι οι αιτήσεις στο MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν και τις 700.000 τελικά.

Άλλη παράταση δεν θα δοθεί, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι πριν τα τέλη του μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένου όμως ότι το ελάχιστο ποσόν που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να πέσιε κάτω από 1.000 ευρώ, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το μισό κονδύλι από τα 1,5 δισ. θα εξανεμιστεί αυτομάτως, από το πρώτο χιλιάρικο που θα πρέπει να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι.

Για να μην εκφυλιστεί η Επιστρεπτέα 5 σε… διανομή 1-2 χιλιάρικων, θα μπουν σε εφαρμογή οι ειδικοί «κόφτες». Μόλις κλείσουν οι αιτήσεις, ΑΑΔΕ και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα περάσουν από λεπτό «κόσκινο» όλες τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση. Θα βρουν τι τζίρο είχαν πέρυσι, τι έχασαν φέτος, τι ΚΑΔ έχουν, αν έχουν εργαζόμενους και όποιο άλλο στοιχείο μπορεί να δείχνει ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα λεφτά από την Επιστρεπτέα 5.

Κυρίως όμως θα δούνε ποιοι πρόλαβαν και πήραν ήδη λεφτά από τις προηγούμενες επιστρεπτές, καθώς και ποιοι δεν έχουν φτάσει ακόμα «στην πηγή για να πιουν νερό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, για παράδειγμα, με την απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα, θα τεθούν:

· το κριτήριο πτώσης του τζίρου, σε τέτοιο ύψος (άνω του 20% πιθανότατατ) που θα αποκλείσει έναν αριθμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν είδαν κάθετη βουτιά στα έσοδά τους το 2020. Αυτομάτως τότε, οι 700.000 αιτήσεις μπορεί να οδηγούν πχ σε 500.000 δικαιούχους. Και στην Επιστρεπτέα 4 άλλωστε, «κόπηκαν» περί τις 100.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και την επιχορήγηση έλαβαν οι 450.000 από τους 550.000 που κατέθεσαν αποδεκτή αίτηση (ενώ και άλλες 300.000 αιτήσεις είχαν αυτομάτως απορριφθεί κατά την υποβολή τους).

· το ελάχιστον όριο χρηματοδότησης. Τα 1.000 ευρώ ίσχυαν και στην Επιστρεπτέα 4, αλλά τότε ίσχυσε και 2.000 ευρώ κατέλάχιστον για τις επιχειρήσεις σε αναστολή. Τώρα πλέον τα 1.000 ευρώ δεν κλιμακώνονται αλλά ισχύσουν ως ελάχιστο ποσόν αδιακρίτως για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

· ποιοι έλαβαν ήδη επιστρεπτέα 1-4. Αυτό θα «ψαλιδίσει» επιχορηγήσεις που θα ξεπερνούσαν τα 5.000 ή και 10.000 ευρώ. Και αυτό διότι πολλοί πρόλαβαν στην Επιστρεπτέα 4 και πήραν ποσά της τάξεως των 20.000 ή και 50.000 ευρώ, από κομμωτήρια μέχρι και μικρές βιοτεχνίες, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους κλπ.

Αυτό τώρα αλλάζει. Τα ποσά που θα βγουν με τον νέο αλγόριθμο θα είναι πολύ μικρότερα για τους περισσότερους, αφού θα αφαιρούνται και όσα πήραν ήδη.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξηγούν πως ελάχιστοι θα δουν πολύ μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς τους. Στην επιστρεπτέα 4 οι δικαιούχοι είχαν πάρει 700 εκατ. παραπάνω. Και η μεγαλύτερη επιβάρυνση προκλήθηκε λόγω του αλγόριθμου και όχι λόγω του αυξημένου αριθμού δικαιούχων που πήραν από 1.000-2.000 ευρώ ο καθένας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.