E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η μεγάλη «μπίζνα» των στελεχών του ΔΝΤ

Οι απολαβές τους, οι συντάξεις τους και οι ανέσεις

Η μεγάλη «μπίζνα» των στελεχών του ΔΝΤ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/5/2013 | 00:11

Βαλίτσες για να φύγει απ' την Ελλάδα ετοιμάζει ο τοποτηρητής του ΔΝΤ στη χώρα, Μπομπ Τράα. Εξάλλου, η αποστολή που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2010 εξετελέσθη: η ελληνική οικονομία είναι συντρίμμια, η ανεργία έχει σπάσει κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ και η φτώχεια καλπάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν εξαιρέσουμε κάποιους κύκλους γύρω απ' τον ΣΕΒ, σε κανέναν δεν θα λείψει ο Τράα. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρουσα η είδηση της αποχώρησής του απ' την Ελλάδα, διότι αρχικά έγινε γνωστό ότι ο εισηγητής της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, μόλις στα 56 του και πριν καν κλείσει 30 χρόνια δουλειάς.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, όποιος εργαζόμενος έχει τουλάχιστον τρία (όχι... 35) χρόνια υπηρεσίας και έχει συμπληρώσει τα 50 χρόνια δικαιούται ισόβια σύνταξη.

«Η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 62 (άσχετα με τα χρόνια υπηρεσίας) και οι συντάξεις που δίνονται νωρίτερα υπόκεινται σε ποινές για πρόωρη συνταξιοδότηση», σημειώνεται στον ιστότοπο του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα καθορισμένων παροχών και αποχώρησης, στο οποίο οι εργαζόμενοι δίνουν το 7% των ετήσιων αποδοχών τους. Το Ταμείο συνεισφέρει και με δικούς του πόρους στο πρόγραμμα συνταξιοδότησης, ενώ οι παροχές δεν παύουν με τη συνταξιοδότηση, καθώς το 1995 ιδρύθηκε και ένα επικουρικό ταμείο για να τις χρηματοδοτεί μέσω επενδύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατευθύνονται σε αυτό και ίδια κεφάλαια του Ταμείου, τα οποία, να θυμίσουμε, προέρχονται από τις εισφορές των κρατών-μελών. Τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Όπως γράφει στον απολογισμό του, το ΔΝΤ κάλυψε κενό χρηματοδότησης στα συνταξιοδοτικά ταμεία που μετρήθηκε στις 31 Γενάρη 2013 σε 308 εκατομμύρια SDR, δηλαδή περίπου σε 357 εκ. ευρώ. Οι συνταξιοδοτούμενοι του ΔΝΤ έχουν λαμβάνειν και εφάπαξ, το οποίο για μια περίπτωση σαν του Τράα είναι περίπου ίσο με τις ετήσιες αποδοχές του, δηλαδή τουλάχιστον 200 χιλιάδες δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, είτε συνταξιοδοτείται είτε συνεχίζει την καριέρα του σε άλλο πόστο, ο Τράα δεν πρέπει να έχει παράπονο απ' τη διαμονή του στην Αθήνα. Πρώτα απ' όλα, ήταν εδώ που ο Ολλανδός γραφειοκράτης από «Mr Nobody», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει συνάδελφοί του, έγινε «κάποιος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δόξα του ήταν βέβαια ετερόφωτη και οφείλεται στο αξίωμά του, ενώ η πολιτική ανάμειξή του πρέπει σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί στους ντόπιους παράγοντες, που όλο αυτό το διάστημα τον χρησιμοποιούσαν σαν μαριονέτα για να πετύχουν τους ιδιοτελείς σκοπούς τους.

Φυσιολογικά ήρθαν και τα κολλητιλίκια με κάποιους υπουργούς, στους οποίους στάθηκε προστάτης.

Όλα... πληρωμένα
Το παραγοντιλίκι που πούλησε είχε πέραση και αυτό τον έκανε να σηκώσει ακόμα ψηλότερα τη μύτη και να είναι ανυπόφορος στη συνεργασία του με τους Έλληνες «υποτελείς» τεχνοκράτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

¶λλος ένας λόγος για να διατηρεί ο Ολλανδός καλές αναμνήσεις απ' την Ελλάδα είναι ο ίδιος που φέρνει εκατομμύρια τουρίστες στην Αθήνα: ο Παρθενώνας. Ο Τράα ευχαριστήθηκε –και με το παραπάνω– τη θέα του. Τόσο του άρεσε, που απαίτησε να πάρει –και η επιθυμία του ικανοποιήθηκε– γραφείο στην Τράπεζα της Ελλάδος που να βλέπει στον αρχαίο ναό.

Την ίδια θέα είχε και το παλάτι των 250 τ.μ. της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τα 9.100 ευρώ ενοίκιο τον μήνα, όπου διάλεξε να μένει. Δυστυχώς γι' αυτόν, ο τότε διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, τον ανάγκασε να μετακομίσει στη... φτωχική Φιλοθέη, σε ένα σπίτι με μόλις 4.000 ευρώ ενοίκιο. Βλέπετε, τα υψηλά ενοίκια δεν απασχολούν τον υψηλόβαθμο υπάλληλο του ΔΝΤ, αλλά και κανέναν απ' τους απεσταλμένους του στις διάφορες χώρες που διατηρεί αντιπροσωπεία.

Τα έξοδα στέγασης, μετακόμισης, καθώς και πολλά απ' αυτά που βαραίνουν μια οικογένεια που μετακομίζει λόγω εργασίας (όπως εισιτήρια, δίδακτρα κ.ά.) καλύπτονται από το Ταμείο.

Δεν πληρώνουν ούτε σεντ φόρο στις χώρες όπου διαμένουν ή υποβάλλουν φορολογική δήλωση
Το ΔΝΤ, αντίθετα με την τσιγκουνιά που επιβάλλει προς τις εργατικές τάξεις των χωρών που αναλαμβάνει να «βοηθήσει», δεν είναι φειδωλό στα επιδόματα τα οποία δίνει στους υπαλλήλους του. Κάθε άλλο.

Τα χρηματικά επιδόματα είναι σημαντικά και γι' αυτούς που στέλνει σε χώρες εκτός ΗΠΑ και για όσους προσλαμβάνει για να δουλέψουν στην έδρα του στην Ουάσιγκτον. Πέρα απ' τα χρήματα, το ΔΝΤ έχει υποδειγματικές υπηρεσίες που συνδράμουν τους περίπου 2.400 υπαλλήλους του με διάφορους τρόπους.

Ευνοϊκά δάνεια
Το ΔΝΤ τους βοηθάει να βρουν σπίτι και, αν επιθυμούν, να το αγοράσουν με χαμηλότοκα δάνεια. Προσφέρει σύμβουλους καριέρας για τη/τον σύζυγο του στελέχους, γάμου για τα ζευγάρια και εκπαίδευσης για τα παιδιά, ακόμα και μπέιμπι σίτερ. Και αν κάποιος υπάλληλός του, παρά την εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη, πεθάνει, το Ταμείο –εκτός απ' την ασφάλεια ζωής, που ίσως αργήσει λίγο να εκταμιευτεί– θα δώσει στους πενθούντες συγγενείς 5.000 δολάρια για τα άμεσα έξοδα της κηδείας.

Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, η δουλειά στο ΔΝΤ έχει αρκετά πλεονεκτήματα, που κανείς δημόσιος υπάλληλος απ' όσους απολύθηκαν στις χώρες απ' όπου πέρασαν οι εκάστοτε Τράα και Τόμσεν δεν είδε ούτε στον ύπνο του. Το Ταμείο ανήκει σε εκείνους τους οργανισμούς που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς το 1944, όταν τέθηκαν τα θεμέλια του μεταπολεμικού καπιταλιστικού διεθνούς οικοδομήματος.

Η πράξη υπ' αρ. 179 (ΙΙ) της 21ης Νοέμβρη 1947 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ορίζει τα προνόμια και τις ασυλίες που απολαμβάνουν τα στελέχη του ΔΝΤ, καθώς και της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων παρεμφερών οντοτήτων.

Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, τα στελέχη αυτά απαλλάσσονται απ' όλους τους άμεσους φόρους στις χώρες όπου διαμένουν ή υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Επίσης, δεν έχουν περιορισμούς στην εισαγωγή αντικειμένων που προορίζονται για δική τους χρήση, ούτε πληρώνουν τέλη γι' αυτήν και έχουν διπλωματική ασυλία. Η ασυλία, πάντως, δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον Ντομινίκ Στρος-Καν, όταν μπέρδεψε την καμαριέρα του νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου με την... Ελλάδα.

Ισόβια σύνταξη και στα τέκνα των επικεφαλής
Το ΔΝΤ έχει 19 μισθολογικές βαθμίδες. Οι πέντε ανώτερες Β01-Β05, όπως ονομάζονταιαφορούν διευθυντικές θέσεις και προβλέπουν αμοιβές μεταξύ 150 και 350 χιλιάδων δολαρίων ετησίως. Ο Ολλανδός τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στην Β03 βαθμίδα και αμείβεται με 210-273 χιλιάδες δολάρια το χρόνο – χωρίς να προσθέσουμε τα «εκτός έδρας» και τα λοιπά επιδόματα που λαμβάνει σίγουρα.

Για τον εκάστοτε διευθυντή του ΔΝΤ, η θέση είναι ακόμα πιο χρυσοπληρωμένη και με μεγαλύτερα προνόμια.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρετανία: Νέο βίντεο από το άγριο ξύλο σε πτήση από την Τουρκία

Πριν 11 ώρες

Ένας μεγάλος καυγάς μεταξύ επιβατών οδήγησε το αεροσκάφος να προσγειωθεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες

Επίδομα θέρμανσης: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση

Πριν 11 ώρες

Οι ημερομηνίες και τα ποσά της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

Φθηνά δέματα από Κίνα: «Καπέλο» 3 ευρώ ανά κατηγορία προϊόντος

Πριν 11 ώρες

Η νέα ρύθμιση ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες

Θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη: Αγρια δολοφονία ηλικιωμένου με πολλαπλές μαχαιριές στο σπίτι του

Πριν 11 ώρες

Η ΕΛΑΣ συλλέγει στοιχεία από τον χώρο του εγκλήματος και τη γύρω περιοχή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών, κλειστό το ρεύμα προς Αεροδρόμιο από την Ελευσίνα έως το Αιγάλεω

Χτες

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως το πρωί της Δευτέρας – Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω Λεωφόρου Αθηνών και Κηφισού

«Αυτές ήταν σκηνές εγκλήματος»: Η Ζιζέλ Πελικό αποκαλύπτει

Χτες

Σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση, η Γαλλίδα αναφέρθηκε και στην επιστολή συμπαράστασης που της έστειλε η βασίλισσα Καμίλα, δείτε βίντεο

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Χτες

Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Εύβοια: Αστυνομικός που συνελήφθη ξυλοκόπησε τη γυναίκα που σε οικογενειακό τραπέζι μπροστά στα μάτια των παιδιών τους

Χτες

Η γυναίκα περιέγραψε στις αρχές τις σκηνές τρόμου που βίωσε από τον σύζυγό της

Νεκρός 55χρονος σε ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα

Χτες

Tον 55χρονο εντόπισε νεκρό ο συγκάτοικος του ο οποίος άμεσα ζήτησε τη συνδρομή του ΕΚΑΒ

Αποκάλυψη για τον «ασφυκτικό θάνατο» του Ναβάλνι: Δηλητηριάστηκε με τοξίνη βατράχου

Χτες

Πέντε χώρες (Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Γαλλία) συνεργάστηκαν στην έρευνα για τα αίτια θανάτου του Ναβάλνι

Συνελήφθη ξανά ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα

Χτες

Η κατηγορία αναβαθμίστηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.