E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εβδομάδα πληρωμών για επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή και ενοίκια

Ακόμα και σήμερα οι υπουργικές αποφάσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση των ενισχύσεων

Εβδομάδα πληρωμών για επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή και ενοίκια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/1/2021 | 10:45

Με την έκδοση (ίσως και σήμερα) των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την κατανομή των πόρων της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) και του επιδόματος θέρμανσης (πάνω απο 100 εκατ. ευρω), θα ξεκινήσει -σταδιακά- και η εκταμίευση των εν λόγω ενισxύσεων προς τους δικαιούχους ενώ, στο τέλος, του μήνα θα πραγματοποιηθεί και ο δεύτερος γύρος της καταβολής των αποζημιώσεων (περίπου 5 εκατ ευρω) για τη μείωση των ενοικίων του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η δεύτερη απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ποσών που τους αναλογούν. Το 50% περίπου του επιδόματος θέρμανσης θα χορηγηθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μέχρι τα τέλη του μηνός. Συνολικά, 692.879 δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα, ύψους από 80 έως 650 ευρώ ο καθένας. Με το νέο σύστημα επιδότησης, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, το ύψος του επιδόματος καθορίζεται με βάση τις ανάγκες θέρμανσης ανά οικισμό. Επίσης, για πρώτη φορά, εκτός από την αγορά πετρελαίου, επιδοτείται και η αγορά φυσικού αερίου και υγραερίου, ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους καλύπτεται και η αγορά καυσόξυλων και πέλετ. Συνολικά, το ποσό που θα διατεθεί για το επίδομα από τον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Συνολικά υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κύκλο, ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερος των 400.000 που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιεί τα κριτήρια κατανομής των πόρων του πέμπτου κύκλου των κρατικών δάνειων ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες η κατανομή θα γίνει βάσει κριτηρίων που θα αφορούν που αφορούν στον αριθμό των εργαζόμενων, στον τζίρο και στα ελάχιστα ποσά στήριξης (1000 ευρω). «Στο ζύγι» μπαίνουν και άλλα κριτήρια, που δείχνουν ότι σχεδόν 280.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες (ή 4 στους 10 αιτούντες) θα κοπούν από τα κρατικά δάνεια. Πάντως επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, θα πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του πέμπτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής. Στόχος είναι έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου όλοι οι δικαιούχοι να έχουν λάβει 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

3. Αποζημιώσεις κουρεμένων ενοικίων: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέος κύκλος πληρωμών, καθώς έχουν εντοπισθεί και 60.000 περιπτώσεις όπου δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης Νοεμβρίου, καθώς δεν έχει δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός (IBAN) η υπάρχουν λάθη στις δηλώσεις COVID. Αρκετοί από τους ιδιοκτήτες δεν είχαν δηλώσει τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού. Με προσωποποιημένο μήνυμα η ΑΑΔΕ τους ενημερώνει προκειμένου να δηλώσουν τον αριθμό. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες, ενώ είχε δηλωθεί ο IBAN τραπεζικού λογαριασμού, ο κύριος δικαιούχος ήταν διαφορετικό όνομα και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που δικαιούνταν να λάβει την αποζημίωση, εμφανίζονταν ως συνδικαιούχος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, οι πληρωμές γίνονται μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ο ωφελούμενος εμφανίζεται ως ο κύριος δικαιούχος. H ΑΑΔΕ επεξεργάζεται τις δηλώσεις Covid μετά τις διορθώσεις και τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει προκειμένου να διενεργηθούν οι πληρωμές των δικαιούχων (έγκριση πιστώσεων, δημιουργία νέας κατάστασης από ΑΑΔΕ., μεταφορά ποσού στον ενδιάμεσο λογαριασμό και πληρωμή ποσών μέσω ΔΙΑΣ). Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής είναι τελικός.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Πριν 10 ώρες

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Πριν 10 ώρες

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Πριν 10 ώρες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Πριν 10 ώρες

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Πριν 10 ώρες

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Πριν 10 ώρες

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

Χάρι και Μέγκαν συναντούν τον βασιλιά Κάρολο σε «ιστορική» επανένωση ‑ τα παιδιά είδαν τον παππού τους για πρώτη φορά σε 4 χρόνια

Πριν 10 ώρες

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχτηκαν τον Χάρι με την οικογένειά του στο Χάιγκροουβ, σε αυστηρά ιδιωτική συνάντηση χωρίς φωτογραφίες

Ο Τεντόγλου «πέταξε» στα 8.61μ. με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως φέτος ‑ και απογοητεύτηκε που δεν έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 8.66μ.

Πριν 10 ώρες

Στη 2η προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ήδη κάνει 8.52μ., ενώ το προσωπικό του ρεκόρ αγγίζει τα 8.65μ.

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.