E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΕΕ: Εγκρίθηκε η πρόταση της Κομισιόν για κατώτατο μισθό, ανισότητα και φτώχεια

Ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ζήτησε η ΕΚ

ΕΕ: Εγκρίθηκε η πρόταση της Κομισιόν για κατώτατο μισθό, ανισότητα και φτώχεια
@kirsty via Twenty20
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/2/2021 | 17:29

Επαρκή κατώτατο μισθό, ίσους όρους για τους εργαζόμενους σε διαδικτυακές πλατφόρμες και ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα και η φτώχεια που απειλεί 95 εκατομμύρια Ευρωπαίους ζητά το ΕΚ, με αφορμή την πρόταση Οδηγίας της Επιτροπής για τον κατώτατο μισθό.

Η αρχή που δηλώνει ότι «η εργασία είναι το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας» δεν ισχύει για τους χαμηλόμισθους τομείς και για τους απασχολούμενους που εργάζονται υπό επισφαλείς και άτυπες συνθήκες εργασίας. Οι ευρωβουλευτές καλούν ως εκ τούτου την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν την «πρόληψη» της φτώχειας των εργαζομένων στη συνολική στόχευσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό

Θέτοντας τις παραπάνω προτεραιότητες, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πρόταση της Επιτροπής για μια Οδηγία της ΕΕ ως προς τους «επαρκείς κατώτατους μισθούς», χαρακτηρίζοντάς την σημαντικό βήμα ώστε να μπορούν όλοι να κερδίζουν τα προς το ζην από την εργασία τους και να συμμετέχουν στην κοινωνία. «Η Οδηγία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα καθορίζονται κατά περίπτωση πάντα πάνω από το όριο της φτώχειας». Τα μέλη του ΕΚ καθιστούν επίσης σαφές ότι οι εργοδότες δεν θα πρέπει να παρακρατούν από τον κατώτατο μισθό δαπάνες όπως η στέγαση, ο απαιτούμενος ρουχισμός, τα εργαλεία, η ατομική προστασία και άλλος εξοπλισμός.

Ισότιμες συνθήκες εργασίας για εργαζόμενους σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Το νομοθετικό πλαίσιο για τις «ελάχιστες συνθήκες εργασίας» πρέπει να εφαρμοστεί για όλους τους εργαζομένους.

Σε αυτή την προσέγγιση περιλαμβάνονται «οι άτυποι ή μη τυπικοί εργαζόμενοι στην ψηφιακή οικονομία, οι οποίοι συχνά εργάζονται υπό επισφαλείς συνθήκες. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει επίσης να καλύπτονται από την ισχύουσα εργατική νομοθεσία και τις διατάξεις περί κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογή της Οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, ως καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Δεδομένου ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού από τους άνδρες, η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και η διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή και ποιοτική υπηρεσία παιδικής φροντίδας αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 365 ψήφους υπέρ, 118 κατά και 208 αποχές.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσητου ΕΚ, «η ΕΕ είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, 95 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας. Για τον λόγο αυτό και μόνο, χρειαζόμαστε επειγόντως δράσεις για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να ζουν απαλλαγμένοι από τη φτώχεια. Χρειαζόμαστε ισχυρά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μισθούς και εισοδήματα που να παρέχουν αξιοπρεπή διαβίωση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα οικονομικά συμφέροντα να υπερισχύσουν της κοινωνικής προστασίας», δήλωσε η εισηγήτρια Εζλέμ Ντεμιρέλ (Αριστερά, Γερμανία).

Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, οι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο εργασιακής φτώχειας όταν εργάζονται για περισσότερο από το ήμισυ του έτους και το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος των νοικοκυριών μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 9,4% των Ευρωπαίων εργαζομένων αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας το 2018. Οι χαμηλοί μισθοί δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό με άλλους τύπους μισθών σε πολλά κράτη μέλη, επιδεινώνοντας τις εισοδηματικές ανισότητες και τη φτώχεια των εργαζομένων και μειώνοντας την ικανότητα των χαμηλόμισθων να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ ‑ Παναθηναϊκός 4‑0: Ιστορικό «καρέ» του Γιόβιτς και κορυφή για την Ένωση

Χτες

Ο Σέρβος επιθετικός διέλυσε την άμυνα των «πρασίνων» φτάνοντας τα 7 γκολ εναντίον τους φέτος

Εκτροχιασμός τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 100 τραυματίες, «έμοιαζε με σεισμό» λένε επιβάτες

Χτες

Στα τρένα επέβαιναν πάνω από 300 άνθρωποι - Η κυκλοφορία στη γραμμή υψηλής ταχύτητας από την Ανδαλουσία στη Μαδρίτη έχει ανασταλεί

Νεκρός εντοπίστηκε ο 75χρονος αγνοούμενος στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων

Χτες

Βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και σε σημείο καλυμμένο από βάτα και θάμνους

Μην το αγνοήσεις! Μπορείς να κερδίσεις 6 επιπλέον άδειες στο δημόσιο ‑ Ποιοι τις δικαιούνται

Χτες

Η νέα άδεια δεν αφορά ασθένεια, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες της οικογένειας

Ερφάν Σολτανί: Απόδειξη ζωής ‑ Συναντήθηκε με την οικογένειά του σύμφωνα με ΜΚΟ

Χτες

Υπήρξε ανησυχία και φόβος ότι το ιρανικό καθεστώς είχε προχωρήσει κρυφά στην εκτέλεσή του

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά ‑ Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή

Χτες

Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

Χτες

Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Χτες

Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Χτες

Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Χτες

Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.