E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Ισπανός που ζωγράφιζε με μια κιθάρα στα χέρια

Ο Πάκο Ντε Λουτσία «έφυγε» πριν από ακριβώς επτά χρόνια...

Ο Ισπανός που ζωγράφιζε με μια κιθάρα στα χέρια
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Έχει χαρακτηριστεί ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Σίγουρα, ήταν ο μεγαλύτερος κιθαρίστας της Φλαμένγκο που έχουμε ακούσει ποτέ, καθώς υπήρξε και μεγάλος ανανεωτής της. Ο Πάκο Ντε Λουτσία, γλιστρούσε τα δάχτυλα του στις χορδές τόσο απαλά και αβίαστα, που ήταν σαν να βλέπεις έναν ζωγράφο να στέκεται μέσα σε απόλυτη αρμονία μπροστά στον καμβά του, προσθέτοντας καλλιτεχνικές πινελιές. Λίγοι άνθρωποι μπορούμε να πούμε ότι ήταν σαν να «ζωγράφιζαν» με μια κιθάρα στα χέρια. Ο Πάκο Ντε Λουτσία ήταν ένας από αυτούς.

Γεννήθηκε στις 21 δεκεμβρίου του 1947 ως Φρανθίσκο Σάντσεθ Γκόμεθ, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Ο πατέρας του ήταν κιθαρίστας της Φλαμενγκο, ενώ η μητέρα του ήταν Πορτογαλίδα και το όνομά της ήταν Λουσία. Πρς τιμήν της, αργότερα υιοθέτησε το όνομα Πακο Ντε Λουτσία, που μεταφράζεται ως ο Πάκο της Λουκίας. Δεν ήταν ο μόνο που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, καθώς και ακόμα δυο αδέρφια του έγιναν τραγουδοποιοί. Πιο γνωστός ήταν ο Πέπε Λουτσία, με τον οποίο εμφανίστηκε ουκ ολίγες φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά κιθάρα του έμαθε ο πατέρας του. Τον ξεπέρασε γρήγορα. Γιατί έπιασε την κιθάρα πριν ακόμα μάθει να μιλάει καλά. Στα 11 έδωσε την πρώτη του συναυλία. Στα 14, μαζί με τον Πέπε ίδρυσαν τους «Los Chiquitos de Algeciras» και έκαναν την πρώτη τους ηχογράφηση.

Το βιρτουόζικο στυλ του, που φαινόταν από την πρώτη στιγμή, δεν άργησε να γίνει γνωστό και εκτός Ισπανίας. Μόλις ενηλικιώθηκε, άρχισε και η διεθνής του καριέρα. Ο αυτοσχεδιασμός του, το συνεχές παίξιμό του και η επαφή του με την τζαζ, τον βοήθησαν να γίνει ένας από τους πρωτοπόρους του Νουέβο Φλαμένγκο, που ξέφυγε από τους παραδοσιακούς ήχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε διάφορες συνεργασίες με θρύλους του χώρου, με πιο γνωστή εκείνη με τον Αλ Ντιμέολα. Στην Ελλάδα απέκτησε μεγάλη δημοφιλία, όταν συμμετείχε στην συναυλία της 29ης Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό στάδιο, για τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας, παρέα με τον Γιώργο Νταλάρα. Είχε ήδη κάνει τις πρώτες του συναυλίες έναν χρόνο νωρίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πιο γνωστός του δίσκος ήταν το «Entre Dos Aguas» με το ομώνυμο τραγούδι να γίνεται διαχρονική επιτυχία, ενώ παρέμεινε το 1975 για 20 εβδομάδες στην κορυφή της Ισπανίας. Επίσης σημαντική εμπορική επιτυχία έκανε και ο live δισκος του «Friday Night in San Francisco», μαζί με τον Τζον Μακ Λάφλιν και τον Αλ Ντιμέολα, ο οποίος πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

O Πάκο ντε Λουτσία απέκτησε τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο και ακόμα δυο από τον δεύτερο. Πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου του 2014 στο Μεξικό από έμφραγμα, σε ηλικία 67 ετών. Οι νότες του παραμένουν ανεξίτηλες στις μνήμες όχι μόνο σε όσους αγαπούν τη Φλαμένγκο, αλλά και σε όσους λατρεύουν τον ήχο της κιθάρας και τους «ζωγράφους» της...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ατάκα στο «The Shawshank Redemption» που μπέρδεψε πολύ κόσμο

Σήμερα

Όχι για τον λόγο που φαντάζεστε

Ο Γιάννης Κότσιρας σταματάει συναυλία για το «30 χρόνια λάθος ρεφρέν» (vid)

Χτες

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, κόσμος συνειδητοποιεί ότι τραγουδάει λάθος ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γιάννη Κότσιρα.

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου & Μαντώ: Νέο ντουέτο «Τα Καλοκαίρια Που Θα Ζήσουμε» με music video

Προχτές

Το κλασικό τραγούδι του 1995 επιστρέφει σε νέα ερμηνεία, συνοδευόμενο από ένα ολοκαίνουργιο music video σε σκηνοθεσία Αλεξ Κωνσταντινίδη.

Οι Γιαγκίνηδες έκαναν sold out την Τεχνόπολη με το «Γλέντι των Ονείρων μας»

Προχτές

Χιλιάδες θεατές έζησαν μια αξέχαστη βραδιά λαϊκού γλεντιού στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στις 7 Ιουλίου, με special guests τον Σπύρο Γραμμένο και τον Papazó.

Emmys 2026: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

Πριν 3 μέρες

Η 78η απονομή των βραβείων Emmy θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο Λος Αντζελες

Αννα Βίσση: Ακούστε το teaser του νέου τραγουδιού «Όλο Πιο Πάνω» ‑ Ο ARGY επιβεβαίωσε τη συνεργασία τους

Πριν 3 μέρες

Ο διεθνούς φήμης DJ και παραγωγός επιβεβαίωσε επίσημα τη συνεργασία με την κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια, μοιράζοντας ένα πρώτο teaser από το κοινό τους single.

Όλοι το χόρεψαν, λίγοι ήξεραν γιατί γράφτηκε: Η σκοτεινή ιστορία του hit Children

Πριν 4 μέρες

Το πιο μελαγχολικό club anthem των 90s είχε πίσω του μια τραγωδία

Pantera: Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα στο Release Athens 2026

Πριν 5 μέρες

Η θρυλική μπάντα του groove metal εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην Πλατεία Νερού, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026, μαζί με Trivium και Bodysnatcher.

Το σκάνδαλο της Disney με την ταινία « 101 σκυλιά της Δαλματίας» που έμεινε στην ιστορία

Πριν 6 μέρες

Από την ευαισθητοποίηση στην εγκατάλειψη και την κακομεταχείριση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.