Oι Έλληνες εργάζονται περισσότερο και αμείβονται λιγότερο
Η Ελλάδα κοντά στο μέσο όρο σε μεγάλο αριθμό κριτηρίων «καλής ζωής»
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 30/5/2013 | 00:00
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το δείκτη ευημερίας των χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση. Έχει μετρίως καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ευημερία και κατατάσσεται στον μέσο όρο σε πολλούς τομείς στο Δείκτη Καλύτερης Ζωής.
Οι Αυστραλοί φαίνεται ότι έχουν «την καλύτερη ζωή» για τρίτη συνεχή χρονιά!
Ο Δείκτης Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ συγκρίνει 36 χώρες βάσει 11 κριτηρίων: στέγαση, εισόδημα, εργασία, κοινότητα, εκπαίδευση, περιβάλλον, στράτευση των πολιτών, υγεία, ικανοποίηση από τη ζωή, ασφάλεια και ισορροπία εργάσιμης ζωής.
Το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού στη χώρα μας είναι 20.440 δολάρια ετησίως (15.890 ευρώ), ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23.047 δολάρια το χρόνο).
Οι Έλληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συγκριτικά με άλλες χώρες, όμως σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ έχουν ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης – το 81% των ανθρώπων πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί σε ώρα ανάγκης.
Το 71% των ατόμων δηλώνει ότι έχει περισσότερες θετικές εμπειρίες (αίσθηση ικανοποίησης για μια επιτυχία, ευχαρίστηση κλπ) απ' ότι αρνητικές (πόνος, ανησυχία, θλίψη, ανία, κλπ). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80%).
Στον τομέα της απασχόλησης, το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχει σχέση αμειβόμενης εργασίας, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που βρίσκεται στο 66%. Το 66% των ανδρών είναι σε σχέση αμειβόμενης εργασίας, έναντι 45% των γυναικών.
Οι Έλληνες εργάζονται 2.032 ώρες το χρόνο (σε σχέση με τους εργαζόμενους άλλων χωρών, που έχουν μέσο όρο 1.776 ώρες). Οι Γερμανοί εργάζονται 1.413 ώρες τον χρόνο, οι Γάλλοι 1.476 ώρες, οι Ιρλανδοί 1.543 ώρες, οι Ισπανοί 1.690 ώρες. Το 65% των ενηλίκων ηλικίας 25–64 διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που φθάνει το 74%.
Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια (ανεξαρτήτως φύλου), ένα έτος παραπάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια). Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι 83 σχεδόν χρόνια, έναντι 78 ετών για τους άνδρες.
Όσον αφορά την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, ο μέσος φοιτητής έχει 473 μονάδες στη λογοτεχνία, τα μαθηματικά και τις επιστήμες στο πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών (PISA). Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 497 μονάδες.