E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Στο 87% η πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική ‑ Στα όριά του φτάνει το ΕΣΥ

Κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα εισάγονταν 330 ασθενείς κάθε μέρα στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Στο 87% η πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική ‑ Στα όριά του φτάνει το ΕΣΥ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 6/3/2021 | 09:16

Η πίεση των νέων ασθενών στο ΕΣΥ και η κινητικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού (κυρίως της βρετανικής μετάλλαξης) χαρακτηρίζουν την επιδημία, κρατώντας σε ύψιστη εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Χθες (5/3) έγιναν άλλες 387 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 222 σε νοσοκομεία της Αττικής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, η Αττική παραμένει στο προσκήνιο, με νέα κρούσματα σε όλες τις γειτονιές και με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα στο τελευταίο 15νθήμερο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με μία μεγάλη διασπορά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους. Όμως, δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει τους ειδικούς αλλά τουλάχιστον 28 Περιφερειακές Ενότητες με αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε σημαντικά -ανέρχεται πλέον στους 3.397 στην επικράτεια, εκ των οποίων οι 1.624 στην Αττική. Κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα εισάγονταν 330 ασθενείς κάθε μέρα στα νοσοκομεία. Κατά το ίδιο διάστημα διασωληνώθηκαν 200 άνθρωποι, αυξάνοντας την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στο 63% στην επικράτεια. Στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87%, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εφαρμόζεται με σημαντική αναδιάταξη δυνάμεων ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα, δίνει επιπλέον κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Παρά ταύτα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς όπως ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Βάνα Παπαευγγέλου, «τα μαθηματικά προβλεπτικά μοντέλα σύμφωνα με τα κρούσματα και τις νοσηλείες, αναφέρουν ότι όπως και αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε έτσι και την επόμενη, θα έχουμε περίπου 200 άτομα που θα χρειαστεί να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μεταλλάξεις του ιού έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος.

«Ξέρουμε καλά πια ότι ο ιός δημιουργεί τις μεταλλάξεις με ένα και μοναδικό σκοπό: να μπορεί να μεταδίδεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Έτσι, οι μεταλλάξεις μάς έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο. Η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού παντού στην κοινότητα, κάνει τη μετάδοσή του σε άλλους συνανθρώπους μας ακόμα πιο εύκολη. Δίνει, δηλαδή, πιο πολλές ευκαιρίες στον ιό να κάνει καλά τη δουλειά του» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευγγέλου.

Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με 1.109 ανθρώπους να έχουν περάσει τις τελευταίες πέντε ημέρες, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες, τις πύλες των νοσοκομείων της Αττικής αναζητώντας θεραπεία για τη νόσο covid-19 και με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως αναμένεται μεγαλύτερο κύμα ασθενών την επόμενη εβδομάδα και να ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, είναι βέβαιον πως το Σαββατοκύριακο αυτό θα έχει ιδιαίτερο βάρος στην εξέλιξη της επιδημίας. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο που θα διανυθεί με το νέο, σφιχτό πλέγμα στις μετακινήσεις και στα sms, κυρίως σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία ή τη βόλτα, των πολιτών.

Η κόπωση του πληθυσμού λόγω των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων αναγνωρίζεται ως επιβαρυντικός παράγοντας από τους αρμόδιους για την τήρησή τους, παράλληλα όμως μπαίνει πλέον στη ζυγαριά και ο εξισορροπιστικός παράγοντας της καλοκαιρίας που μειώνει τη μετάδοση του κορωνοϊού στους εξωτερικούς χώρους.

«Είναι σαφές ότι κυρίως κολλάμε με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους. Όμως ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, με έναν υπέροχο καιρό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι με το να περπατάμε σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τις αποστάσεις, επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο ή κινδυνεύουμε να κολλήσουμε» ξεκαθάρισε η κυρία Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση, δίνοντας το σήμα για περιπάτους με ασφάλεια.

Παράλληλα, πρόσθεσε τι αντενδείκνυται καθώς βοηθάει την αλυσίδα της μετάδοσης: «Είναι άλλο να βγούμε με ένα φίλο να περπατήσουμε στη γειτονιά μας και εντελώς διαφορετικό να έχουμε τον καφέ στο χέρι, να είμαστε γύρω-γύρω από ένα παγκάκι πέντε ή δέκα άτομα μαζεμένα, να βγάζουμε την μάσκα κάθε πέντε λεπτά, είτε για να πιούμε μια γουλιά καφέ, είτε για να καπνίσουμε, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε και γελάμε δυνατά».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πύθωνας αποφάσισε να κάνει… ανακαίνιση: Εισέβαλε από το ταβάνι και έκανε γυαλιά‑καρφιά ένα μπάνιο στην Αυστραλία

Σήμερα

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι ένοικοι της κατοικίας στο Κουίνσλαντ – Δείτε το βίντεο

Πέθανε η θρυλική Ντόλι Πάρτον στα 80 της χρόνια

Σήμερα

Είναι η τραγουδίστρια της κάντρι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο - Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας της είχε επιβαρυνθεί, μετά και τον θάνατο του συζύγου της, τον Μάρτιο του 2025

Google: Ποιο emoji «σάρωσε» το 2025 ‑ Αύξηση 37% στη χρήση του

Σήμερα

Η εταιρεία ανέλυσε 665 εκατομμύρια σύμβολα μέσα από το Gboard, αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις που φέρνει η Gen Z στην ψηφιακή επικοινωνία.

Κυψέλη: Σε 14 κτίρια οι ζημιές από τα έργα του Μετρό ‑ Τι είπε ο Χάρης Δούκας

Σήμερα

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι εργασίες του Μετρό σε κτίρια της Κυψέλης

Πορτογαλία: Η στιγμή που μεθυσμένος οδηγός πέφτει πάνω σε πλήθος ‑ 12 τραυματίες

Σήμερα

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή Αλγκάρβε

Ουρές στα βενζινάδικα στο Ιράν μετά τον οικονομικό «στραγγαλισμό» των ΗΠΑ

Σήμερα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως πρέπει να «τερματιστούν αμέσως» οι εκτελέσεις διαδηλωτών

Κάτω Κουφονήσι: Νεκρή 69χρονη Αγγλίδα μετά από βουτιά στη θάλασσα από ημερόπλοιο

Σήμερα

Οι προσπάθειες ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ στο λιμάνι δεν κατάφεραν να σώσουν τη γυναίκα, ενώ το Λιμενικό διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του θανάτου.

Δημήτρης Κόκοτας: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» για τον θάνατό του

Σήμερα

Ο γνωστός τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, μετά από παρατεταμένη νοσηλεία

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Σήμερα

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Σήμερα

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.