E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανησυχία για την ελευθερία του τύπου σε Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία

Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί την κατάσταση»

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανησυχία για την ελευθερία του τύπου σε Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 10/3/2021 | 20:37

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα αναφέρθηκε σήμερα σε πρόσφατες «ανησυχητικές εξελίξεις» για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Τσέχα αξιωματούχος, αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας στην Κομισιόν, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί την κατάσταση» και ότι «δεν θα διστάσει να ενεργήσει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εθνικών νομοθεσιών ή αποφάσεων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γιούροβα υπενθύμισε τη σημασία που έχουν για τη δημοκρατία τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, που εργάζονται δίχως πολιτική πίεση.

«Δυστυχώς, οι τελευταίοι μήνες σημαδεύτηκαν από ανησυχητικές νέες εξελίξεις», δήλωσε, επικαλούμενη τη διακοπή της λειτουργίας του πρώτου ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού της Ουγγαρίας, Klubradio «για λόγους που εγείρουν ανησυχία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έναν προτεινόμενο φόρο στην Πολωνία για τη διαφήμιση, τον οποίο καταγγέλλουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ως απειλή για την ύπαρξή τους. «Το σχέδιο επανεξετάζεται και ελπίζουμε ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται θα εισακουστούν», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής καταδίκασε τις «διαρκείς προσπάθειες» στη Σλοβενία «για υπονόμευση της βιώσιμης χρηματοδότησης και της ανεξαρτησίας του εθνικού πρακτορείου ειδήσων» STA, καθώς και τις «συχνές λεκτικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων».

Η Βέρα Γιούροβα τόνισε πως η έκθεση για το κράτος δικαίου σε κάθε μία από τις 27 χώρες μέλη, που περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης, είχε ήδη διαπιστώσει «προβλήματα». Η επόμενη έκθεση αναμένεται να δημοσιευτεί τον Ιούλιο.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ουγγαρία τελεί υπό την διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7 για κίνδυνο «σοβαρής παραβίασης» των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξέφρασε την ελπίδα να είναι σε θέση «σύντομα» να συζητήσει αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο «συνάντησης με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των 27».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να καταγράψουμε πρόοδο», τόνισε, ενώ αυτή η διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου ενός κράτους μέλους, είναι στην πράξη ανενεργή, διότι απαιτεί την ομοφωνία των υπολοίπων κρατών μελών.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει φέτος μια «πρωτοβουλία» για την καταπολέμηση του φαινομένου των καταχρηστικών νομικών διαδικασιών που στρέφονται κατά δημοσιογράφων με στόχο να τους φιμώσουν.

Η Γιούροβα παραδέχθηκε ωστόσο ότι η Επιτροπή έχει «περιορισμένη» δικαιοδοσία στα μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας την επιθυμία να εξετάσει τρόπους «διεύρυνσης και ενίσχυσης της εργαλειοθήκης» που διαθέτει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η ευρωβουλευτής Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ (Πράσινοι), εισηγήτρια για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία, κατήγγειλε την εξαγορά οργανισμών μέσων ενημέρωσης από εταιρείες που συνδέονται με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν. «Οι νεκρολογίες ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία μεγαλώνουν κάθε χρόνο», είπε.

Ο ευρωβουλευτής Νικολά Μπέι της πολιτικής ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «επιτίθεται σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που δεν υποκύπτουν σε μια προοδευτική και παγκοσμιοποιημένη προπαγάνδα».

Σε ανακοίνωσή της, η Λίντα Ράβο από μια μη κυβερνητική οργάνωση για τις πολιτικές ελευθερίες, τόνισε πως η ΕΕ έκανε «μεγάλο λάθος κλείνοντας τα μάτια στις επιθέσεις του Όρμπαν κατά της δημοκρατίας στη χώρα του». «Το πρόβλημα επιδεινώθηκε και ενθάρρυνε αυταρχικούς ηγέτες σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, όπως και στην Πολωνία και τη Σλοβενία», ανέφερε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπορούν οι στρατοί της Λατινικής Αμερικής να τα βάλουν με τις ΗΠΑ;

Σήμερα

Ο Τραμπ απείλησε την Κολομβία, την Κούβα και το Μεξικό με στρατιωτική δράση. Θα μπορούσαν οι στρατοί τους να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ;

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν και ποιες Κυριακές λειτουργούν τα καταστήματα

Σήμερα

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τις πρώτες μεγάλες εκπτώσεις του 2026

Καιρός ‑ Μαρουσάκης: Έρχεται νέο κύμα ψύχους με τσουχτερό κρύο και χιόνια

Σήμερα

Χωρισμένη σε δύο τμήματα η χώρα σήμερα σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο - Νέα επιδείνωση του καιρού το Σάββατο

Σέρρες: Το μήνυμα που οδήγησε στον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου

Σήμερα

Η αστυνομία έχει εξασφαλίσει υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, το οποίο και εξετάζεται - Συνελήφθη και η μητέρα του δράστη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πόσο θα επιβαρυνθούν φορολογικά από φέτος ‑ Τι γίνεται με τα μπλοκάκια

Σήμερα

Αύξηση του ελάχιστου φόρου και νέες οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις

Έρχεται το μητρώο φερεγγυότητας ενοικιαστών: Πώς θα βαθμολογούνται οι μισθώσεις πριν το συμβόλαιο

Σήμερα

Σε πιλοτική εφαρμογή στις αρχές του 2026 και σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα της χρονιάς το νέο ψηφιακό εργαλείο που αλλάζει τις μισθώσεις - Τι θα βλέπουν οι ιδιοκτήτες και ποια δεδομένα θα καταγράφονται

Φρένο στα ενοίκια από το 2026 – Πώς η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τα ενοίκια με ανακαινίσεις και πλαφόν

Σήμερα

Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Εφυγε από τη ζωή στα 31 του ο δημοσιογράφος Οδυσσέας Πάππος

Σήμερα

Σε ηλικία 31 ετών έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος της `Καθημερινής` Οδυσσέας Πάππος.

Δήμαρχος Αη Στράτη: Ανήμερα των Θεοφανείων αποκάλυψε τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο

Σήμερα

Η δημόσια εξομολόγηση για τον καρκίνο και το μήνυμα δύναμης στους κατοίκους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.