E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Γιατί πολλές χώρες αναστέλλουν την χρήση του

Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/3/2021 | 17:07

«Ντόμινο» αναστολών χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σε πολλές χώρες και αφορούν σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί έναντι της νόσου COVID-19. Υπέρ της συνέχισης της χρήσης του τάσσονται οι αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

«Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση», ξεκαθαρίζει η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, σήμερα, Κυριακή, αρμόδια επιτροπή για τους εμβολιασμούς της Ιρλανδίας συνέστησε την προληπτική αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν έχουν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένα άτομα, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Αυστρία ανέστειλε τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου προκειμένου να διερευνήσει τη σχέση του με θρομβοεμβολικό επεισόδιο που είχε μάλιστα μοιραία κατάληξη για μια 47χρονη γυναίκα.

Αμέσως, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, προχώρησαν σε αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca και εν συνεχεία ακολούθησαν η Νορβηγία, η Ισλανδία η Δανία, η Βουλγαρία, και Ταϊλάνδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανονικά ο εμβολιασμός απαντά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έχει καταγραφεί ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Ειδική επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) μελετά το περιστατικό «και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο», είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή η κυρία Παπαευαγγέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, Κυριακή σε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρα μας, αναφέρει ότι τα μέλη εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξαν ότι, «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Η Επιτροπή επικαλούμενη την άποψη της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό».

Η PRAC εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

«Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση», υπογραμμίζει η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
astrazeneca_emb

Τι απαντά η AstraZeneca

Η AstraZeneca διαβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το εμβόλιό της δεν παρουσιάζει κανέναν «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης θρομβώσεων.

«Αναλύοντας τα δεδομένα ασφαλείας περισσότερων από 10 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων περιπτώσεων δεν είδαμε καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου για πνευμονική εμβολή ή θρόμβωση», επισήμανε σε ανακοίνωσή της.

Σημείωσε επίσης ότι «στην πραγματικότητα αυτοί οι αριθμοί (σ.σ. προσώπων που παρουσίασαν ιατρικά προβλήματα) είναι πολύ πιο χαμηλοί μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με αυτό που θα αναμενόταν στον συνολικό πληθυσμό».

ΕΜΑ και ΠΟΥ υπέρ της χρήσης του εμβολίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκαθαρίζουν με τη σειρά τους ότι δεν υπάρχει λόγος αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα ο ΕΜΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκαλεί τέτοιες καταστάσεις (σσ θρομβωτικά επεισόδια), οι οποίες και δεν αναφέρονται στη λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών του εν λόγω εμβολίου».

Και υπογραμμίζει ότι «προς το παρόν από τις διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται ότι ο αριθμός των θρομβωτικών επεισοδίων στα εμβολιασμένα άτομα δεν είναι υψηλότερος από τον αναφερόμενο στον γενικό πληθυσμό. Έως και την 9η Μαρτίου 2021, είχαν καταγραφεί 22 περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ 3 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν εμβολιαστεί έναντι της νόσου covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη».

Ο ΠΟΥ παίρνοντας θέση στο ζήτημα την περασμένη Παρασκευή σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνιζε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.