E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μέρκελ: Συγγνώμη, ήταν λάθος μου το σκληρό lockdown για το Πάσχα

Μετά από έντονες αντιδράσεις η καγκελάριος ακύρωσε απόφαση για αυστηρότερους περιορισμούς το Πάσχα. Αιτήματα για ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Μέρκελ: Συγγνώμη, ήταν λάθος μου το σκληρό lockdown για το Πάσχα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/3/2021 | 19:46

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση για την επιβολή ενός σκληρού lockdown τις ημέρες του Πάσχα ως «λάθος», για το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη. «Είναι αποκλειστικά δικό μου λάθος», δήλωσε το μεσημέρι. Η απόφαση πρόβλεπε να συμπεριληφθούν στις ημέρες αργίας του Πάσχα η Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο. Αν και το σκεπτικό της απόφασης είχε «τις καλύτερες προθέσεις», τα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την υλοποίησή της ήταν πολλά και δεν μπορούσαν να απαντηθούν τόσο σύντομα, επεσήμανε η καγκελάριος. Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, επειδή η όλη υπόθεση προκάλεσε αβεβαιότητα. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι ότι κάθε κρατίδιο θα χειρίζεται το θέμα των περιορισμών κατά το δοκούν.

Έντονες αντιδράσεις σε CDU/CSU

Τη σχετική απόφαση είχε κυριολεκτικά επιβάλει η Άνγκελα Μέρκελ στους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων σε 11ωρη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα προς Τρίτη. Το αποτέλεσμα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, και στους κόλπους των χριστιανικών κομμάτων. Στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση της κοινής ΚΟ της Χριστινοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) μεγάλο μέρος των ομιλητών είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους. Η καγκελάριος αναγκάστηκε τελικά να αναγνωρίσει ότι πρακτικά η απόφαση δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί, επειδή θα προϋπέθετε μεταξύ άλλων νομικές αλλαγές. Κατόπιν τούτου κάλεσε τους πρωθυπουργούς για σήμερα το πρωί σε νέα τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να τους ανακοινώσει την απόφαση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δήλωσή του μετά τη διάσκεψη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και νέος πρόεδρος του CDU, Άρμιν Λάσετ, δήλωσε πως για την απόφαση ευθύνονται όλοι οι πρωθυπουργοί, επειδή και αυτοί είχαν συμφωνήσει. Ασκώντας έμμεσα κριτική στην καγκελάριο, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να καθιερώσεις «έτσι απλά» εντός δέκα ημερών νέες αργίες. Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς, χαρακτήρισε σωστή την ακύρωση της απόφασης. «Η διόρθωση από την καγκελάριο είναι ο σωστός δρόμος,» δήλωσε, για να επισημάνει ότι την απόφαση δεν την είχε λάβει μόνη της η καγκελάριος.

Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης;

Κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα ψήφου εμπιστοσύνης. Παραπέμποντας στην κριτική που ασκείται στην καγκελάριο από ένα μεγάλο αριθμό των βουλευτών των χριστιανικών κομμάτων, ο πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς Ντίντμαρ Μπαρτς κάλεσε το μεσημέρι σε συζήτηση της βουλής την καγκελάριο να ζητήσει την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη βουλή. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων, Βόλφαγκανγκ Κουμπίκι, ζητώντας παράλληλα την απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Υπουργών Υγείας Γενς Σπαν και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ λόγω «έλλειψης ικανοτήτων». Παρόμοια αιτήματα διατύπωσε και το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Από την πλευρά τους - αν και άσκησαν κριτική – οι Πράσινοι τόνισαν ότι η δημόσια αναγνώριση του λάθους από την κ. Μέρκελ «χρήζει σεβασμού».

Μέχρι στιγμής πάντως δεν διαφαίνεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα αναγκαστεί να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βουλής. Κατά την έναρξη της προγραμματισμένης συζήτησης το μεσημέρι, όπου απαντούσε σε ερωτήσεις των βουλευτών, σύσσωμες οι ΚΟ του CDU και του CSU την υποδέχθηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Χτες

Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Χτες

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Χτες

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Χτες

Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Χτες

Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Χτες

Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Χανιά: Στη φυλακή 37χρονος καθηγητής μουσικής για ασέλγεια σε 14χρονη μαθήτρια του

Χτες

Ο 37χρονος συνελήφθη τη Μεγάλη Τρίτη, έπειτα από καταγγελία του ανήλικου κοριτσιού στις αστυνομικές αρχές

Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία του Μιρτσέα Λουτσέσκου

Χτες

«Ελπίζω να είσαι υπερήφανος για εμένα» είπε συγκινημένος ο Ραζβάν στον επικήδειο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.