E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ενγκανού: Από τα λατομεία του Καμερούν, ο «Πιο Κακός Ανθρωπος του Πλανήτη»

Από τα 10 έως τα 17 του δούλευε στα λατομεία

Ενγκανού: Από τα λατομεία του Καμερούν, ο «Πιο Κακός Ανθρωπος του Πλανήτη»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/3/2021 | 15:50

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1986 στο Μπατιέ του Καμερούν γεννιόταν ένα παιδί που δεν θα διέφερε από τα υπόλοιπα, γνωρίζοντας από νωρίς τις δυσκολίες μιας ζωής στις αφρικανικές επαρχίες. Τον Φρανσίς Ενγκανού (Francis Ngannou). Ενώ επρόκειτο για έναν πολύ καλό μαθητή, όταν πλέον ήταν... ώριμος, στην ηλικία των 10 ετών, ξεκίνησε να στηρίζει οικονομικά την οικογένειά του (παιδί χωρισμένων γονιών από τα 6 του χρόνια) δουλεύοντας σε λατομεία, όπου πέρασε την επόμενη επταετία της ζωής του βιώνοντας μια πραγματικότητα που κανένας ανήλικος δεν πρέπει να ζει.

Η δύσκολη παιδική ηλικία τον ανάγκασε να περάσει τα σύνορα κάνοντας τα πάντα για να επιβιώσει στην έρημο της Σαχάρα όπως το να πίνει νερό από πηγάδι... νεκροταφείου ζώων, λίγο πριν συλληφθεί στην Ισπανία για παράνομη είσοδο και φύγει για την Γαλλία όπου ζούσε ως άστεγος για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Πολλοί νομίζουν ότι η Γαλλία είναι παράδεισος, αλλά έπρεπε να είμαι εγώ αυτός που θα τον χτίσει τον παράδεισο», θυμήθηκε σε συνέντευξή του στην «L' Equipe» το 2018. Συνηθισμένος στο να δίνει μάχες, το 2013 μετέφερε τον αγώνα του εντός ρινγκ. Τα πάντα άλλαξαν όταν ο Ενγκανού σε ηλικία 22 ετών μπήκε σε ένα γυμναστήριο όπου γνώρισε τον φύλακα-άγγελό του, Ντιντιέ Καρμόν, ο οποίος άκουσε την ιστορία του και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήταν πολύ καλός και συμπονετικός. Με έβαλε κάτω από τις φτερούγες του και μου έδωσε λεφτά για να με βοηθήσει. Στην αρχή ήμουν καχύποπτος, αλλά όταν μίλησε με τον προπονητή του μποξ και τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου και τους έπεισε να προπονούμαι εκεί δωρεάν, ήξερα πως επρόκειτο για κάποιον πολύ ιδιαίτερο. Πολλοί από εσάς δεν τον ξέρετε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά ήταν αυτός που μου έμαθε για το ΜΜΑ, αυτός που μου πήρε ρούχα, παπούτσια αλλά και μου έδωσε καταφύγιο όταν δεν είχα απολύτως τίποτα. Μου έδωσε το πρώτο διαμέρισμά μου στο Παρίσι ενώ ήμουν άστεγος. Ήταν πάντα εκεί για μένα και δεν μπορώ να τον ευχαριστήσω αρκετά», είχε αναφέρει ο Ενγκανού σε ποστάρισμά του πριν τρία χρόνια, τότε που ήταν ακόμα... νωρίς.

Το μποξ δεν ήταν αρκετό

Η σωματική του διάπλαση σε συνδυασμό με την ευελιξία του τον πήραν από τον χώρο του μποξ και τον οδήγησαν σε αυτόν των μικτών πολεμικών τεχνών. Κι εκεί δεν άργησε να βρει την κλίση του, για να φτάσει το 2018 στο σημείο να διεκδικήσει για πρώτη φορά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Με έξι συνεχόμενες νίκες «στην πλάτη» και όλο το μομέντουμ υπέρ του, κλήθηκε να κοντράρει τον πιο πρόσφατο αντίπαλό του, Στίπε Μίοτσιτς, απέναντι στον οποίο ναι μεν άντεξε για 25 λεπτά (σε πέντε γύρους των πέντε λεπτών) αλλά ηττήθηκε με ομόφωνη απόφαση στα σημεία. Τότε γνώριζε κι ο ίδιος πως δεν είχε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής, ωστόσο κράτησε την εμπειρία, βγήκε ακόμη πιο δυνατός (όπως άλλωστε το συνηθίζει) και του το... ξεχρέωσε.

Η μεγαλύτερη μάχη της... δεύτερης ζωής του

Με τα χρόνια να έχουν περάσει και την απαιτούμενη εμπειρία να έχει αποκτηθεί, το περασμένο Σάββατο έδωσε την (δεύτερη) μεγαλύτερη μάχη της «δεύτερης ζωής» του αντιμετωπίζοντας τον κάτοχο της ζώνης στο UFC 260. Έχοντας προϊδεάσει τους φανς του αθλήματος για το τι θα ακολουθήσει, αφού είχε τελειώσει τις προηγούμενες τέσσερις μάχες του σε συνολικό χρόνο μικρότερο των τριών λεπτών (44'', 26'', 71'' και 20''), δεν χρειάστηκε παρά 52 δευτερόλεπτα στον 2ο γύρο (5:52 συνολικά) για να σωριάσει τον Αμερικανό αφότου τον στρίμωξε πάνω στο Κλουβί ανοίγοντας με ένα τρομερό αριστερό «χουκ». Τα χτυπήματα δεν έδωσαν περιθώρια στον κροατικής καταγωγής αντίπαλό του το δικαίωμα να ανακάμψει, με την πτώση του στο κέντρο του Οκτάγωνου να σηματοδοτεί και την λήξη της μάχης. «Δεν θέλω να αφαιρέσω τίποτα από την επιτυχία του Στίπε, ήταν καλύτερος από εμένα εκείνο το βράδυ. Αλλά όταν κοιτάω εκείνη την μάχη, ούτε που με αναγνωρίζω
», είχε πει ο Φρανσίς Ενγκανού λίγες ώρες πριν πάρει το αίμα του πίσω. Και δεν απογοήτευσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έκανε λάθος που με ακολούθησε. Μπορεί να νόμιζε ότι είμαι χτυπημένος ή κάτι τέτοιο. Και τότε τον έπιασα. Δούλευα κάθε μέρα γι' αυτήν την στιγμή. Έμαθα πώς να παραμένω χαλαρός και να μην βιάζομαι για τα πάντα».

Με την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του (όλες με νοκ-άουτ) και με τον τίτλο του «πιο κακού ανθρώπου του πλανήτη», πλέον, το «Αρπακτικό» ύψους 1.93 και 113 κιλών και ρεκόρ 16-3 κοιτάει ήδη μπροστά και την μάχη που ενδέχεται να δώσει με τον Τζον Τζόουνς, ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του στην κατηγορία βαρέων έχοντας στο παρελθόν κυριαρχήσει στο ελαφρύ βαρέων βαρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατά την γνώμη μου ο Τζον Τζόουνς είναι ο πιο σπουδαίος αθλητής μικτών πολεμικών τεχνών. Το ότι ανεβαίνει μια κατηγορία θα είναι πολύ καλό. Είναι μια δοκιμασία που θα έπαιρνα μέρος και κάτι πολύ καλό για το βιογραφικό μου. Αλλά αυτός θα είναι ο διεκδικητής και εγώ ο πρωταθλητής. Αυτός θα πρέπει να έρθει για μένα. Θα είμαι έτοιμος για να τον παλέψω τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο», σχολίασε ο 34χρονος Φρανσίς Ενγκανού αμέσως μετά την στέψη του.

Τον αγώνα του παρακολούθησαν φυσικά πάρα πολλοί Αφρικανοί τηλεθεατές, με τους συγχωριανούς του συγκεκριμένα να στήνονται σε δημόσια μέρη για να παρακολουθήσουν το μεγάλο γεγονός. Βεβαίως, οι πανηγυρισμοί τους, παρά το γεγονός ότι ήταν περίπου έξι το πρωί, ήταν έξαλλοι. Για την ιστορία, ο Ενγκανού είναι ο τρίτος Αφρικανός που έχει κατακτήσει ζώνη στο UFC, μετά τους Νιγηριανούς Καμάρου Ουσμάν και Ισραέλ Αντεσάνια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Οι φωτογραφίες με την Κλέλια Ανδριολάτου μετά το πάρτι για τα BAFTA

Πριν 8 ώρες

«Χτίζουμε διπλωματικές σχέσεις με νηφαλιότητα» έγραψε σκωπτικά στη λεζάντα της ανάρτησης ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Νεφέλη Λιβιεράτου: Αυτός είναι ο κούκλος σύντροφός της – Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας

Πριν 8 ώρες

Έναν μεγάλο έρωτα ζει η 25χρονη Νεφέλη Λιβιεράτου

Sally Field: Το μυστικό που έκρυβε για 70 χρόνια πίσω από τα δύο Όσκαρ

Πριν 8 ώρες

Η σκοτεινή παιδική ηλικία, ο σταρ πατριός και η εξομολόγηση που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

Από το Central Perk σε βίλες εκατομμυρίων: Πού μένουν σήμερα οι πρωταγωνιστές των Friends

Πριν 8 ώρες

Η σειρά που λάτρεψε όλος ο κόσμος δεν τους χάρισε μόνο φήμη, αλλά και μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία, χτισμένη πάνω σε ακίνητα-όνειρο!

Πατέρας για 2η φορά ο Θανάσης Τσαλταμπάσης

Χτες

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και η Αγοραστή Αρβανίτη υποδέχτηκαν το δεύτερο παιδί τους

Σάκης Ρουβάς για Akyla: «Μου άρεσε πάρα πολύ το τραγούδι, πιστεύω ότι θα πάμε καλά στη Eurovision»

Χτες

O Σάκης Ρουβάς τόνισε ότι το τραγούδι έχει συγκινητικά στοιχεία πέρα από την ευχάριστη μελωδία του

Κλέλια Ανδριολάτου ‑ Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Στο after party για τα BAFTA 2026

Χτες

«Το Λονδίνο δεν κοιμήθηκε. Aπλώς μεταφέρθηκε στο after party» έγραψε η Κλέλια Ανδριολάτου

Αθηνά Κλήμη: «Έκανα κρυοσυντήρηση ωαρίων σε ηλικία 26 ετών» – Η αποκάλυψη για το κόστος της διαδικασίας

Χτες

Η Αθηνά Κλήμη μέσα από την εκπομπή, Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ανοιχτά για την κρυοσυντήρηση ωαρίων μετά από προτροπή της γυναικολόγου της

Αλέξανδρος Πιεχόβιακ για «Σέρρες»: «Με σταματούσαν και μου έλεγαν `σας ευχαριστούμε`»

Χτες

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά τις Σέρρες, τον σταματούσαν στον δρόμο άνθρωποι με βουρκωμένα μάτια και του έλεγαν «ευχαριστώ»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.