E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι είναι το coronapas που έκανε πρεμιέρα στη Δανία

Πώς χρησιμοποιείται το «διαβατήριο» του κορωνοϊού

Τι είναι το coronapas που έκανε πρεμιέρα στη Δανία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/4/2021 | 16:56

Με το coronapas του στο κινητό του τηλέφωνο, ο Ρούνε Χόισγκαρντ περνά την πόρτα του κομμωτηρίου που άνοιξε πρόσφατα. Στη Δανία κάνει σήμερα ντεμπούτο το «διαβατήριο» Covid, το κλειδί ενός σχεδίου για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας έως τα τέλη Μαΐου.

Το coronapas είναι διαθέσιμο μέσω μια ασφαλούς εφαρμογής καθώς και σε έντυπη μορφή, επιτρέπει για την ώρα την είσοδο σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις -κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής ή ακόμα και σχολές οδήγησης– αποδεικνύοντας ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη προσβληθεί από Covid-19 με θετικό τεστ δύο έως 12 εβδομάδων, είτε έχει βρεθεί αρνητικός τουλάχιστον τις τελευταίες 72 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είχα τρεις μήνες που περίμενα να πάω για κούρεμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 42χρονος Χόισγκαρντ, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, χαρούμενος που μπόρεσε να ξαναπάει στον κουρέα. «Έκανα τεστ το Σάββατο, ισχύει έως σήμερα το απόγευμα. Συνηθίζω να κάνω τεστ μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, άρα δεν είναι πραγματικά πρόβλημα για μένα», εξήγησε ο ίδιος.

Ύστερα από σχεδόν τέσσερις μήνες που παρέμεινε κλειστό το κομμωτήριο, η Περνίλε Νίλσεν, η κομμώτρια, είναι «ενθουσιασμένη» στην ιδέα να ξαναβρεί τους πελάτες της.

«Περιμέναμε τόσο καιρό αυτό το άνοιγμα! Τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε και εάν (το coronapas) είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, ας το κάνουμε», δήλωσε η υπεύθυνη του κομμωτηρίου, υπολογίζοντας στη συνεργασία των πελατών, που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού από τότε που άνοιξε το κομμωτήριο στα τέλη Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Δανία είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζει το σύστημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί της κυκλοφορίας ενός ψηφιακού «πράσινου πιστοποιητικού» για την ελεύθερη μετακίνηση και πάλι εντός της ΕΕ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Δανία, το λεγόμενο «coronapas» δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν για ταξίδια, ακόμα και η κυβέρνηση στοχεύει να το κάνει αυτό μακροπρόθεσμα.

Αντίθετα, θα είναι υποχρεωτικό για την πρόσβαση στους ανοικτούς χώρους των επιχειρήσεων εστίασης, των οποίων το άνοιγμα έχει προβλεφθεί για τις 21 Απριλίου, και στη συνέχεια για τα εστιατόρια, τα μουσεία, τα θέατρα και τους κινηματογράφους από τις 6 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ευρύτερο άνοιγμα προβλέπεται για τις 21 Μαΐου, ημερομηνία που επιλέχθηκε διότι αναμένεται να συμπίπτει με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τα coronapas είναι προαιρετικά, διαβεβαιώνουν οι αρχές της Δανίας, αλλά πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το σύνολο του πληθυσμού της χώρας να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο εμβόλιο, θεωρητικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Men in Black»

Οι επιχειρηματίες που δεν απαιτούν την επίδειξη των coronapas μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο τουλάχιστον 400 ευρώ -που μπορεί να φθάσει και τα 6.000 ευρώ σε περίπτωση που το αδίκημα επαναληφθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για τους πελάτες, το πρόστιμο θα είναι γύρω στα 330 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μέθοδος εξαναγκασμού, που προκαλεί επίσης αντιδράσεις. Το Σάββατο, το κίνημα κατά των περιορισμών «Men In Black» οργανώνει μια νέα διαδήλωση στην Κοπεγχάγη, με βασικό σύνθημα κατά των coronapas.

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση που επιστρέφουν μερικώς στα σχολεία τους από σήμερα δεν υπόκεινται στην υποχρέωση των coronapas αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικό έλεγχο για όλους τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω και για τους εκπαιδευτικούς.

Στη Δανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα, πάνω από 300.000 τεστ μπορούν αυτή στη στιγμή να διενεργούνται καθημερινά.

Περίπου το 7% των 5,8 εκατ. κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 13,3% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Η εκστρατεία, που ξεκίνησε με ταχύτερους ρυθμούς συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, στη συνέχεια επιβραδύνθηκε καθώς ανεστάλη η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εν αναμονή νέων αξιολογήσεων για τις παρενέργειές του.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Σήμερα

Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Σήμερα

Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.