ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα - Πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές από την Ψηφιακή Μέριμνα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (8/4) είχαν υποβληθεί 172.000 αιτήσεις για το voucher 200 ευρώ, εκ των οποίων 114.000 εγκρίθηκαν.
Οι 58.000 που «κόπηκαν» οφείλονται σε λάθη που έγιναν κατά την υποβολή της αίτησης.
Γι’ αυτόν τον λόγο αναρτήθηκαν νέες οδηγίες στην πλατφόρμα «Ψηφιακή Μέριμνα», στην οποία «τρέχει» το πρόγραμμα των επιταγών (voucher). Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών ανέρχεται στους 560.000.
Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα -Πότε θα γίνουν οι πληρωμές
Στην πρώτη της μορφή, η πλατφόρμα για το voucher 200 ευρώ δεν επιδεχόταν αναθεωρήσεις και διορθώσεις, κάτι που σήμαινε ότι όποιος «κοβόταν» δεν θα μπορούσε να υποβάλλει ξανά αίτηση. Παρά ταύτα, το ζήτημα διευθετήθηκε από το τεχνικό επιτελείο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε ακόμα και όσοι δεν εγκρίθηκαν για την επιδότηση, να μπορούν να κάνουν διορθώσεις.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η πλατφόρμα για το voucher 200 ευρώ άνοιξε εκ νέου, την Παρασκευή (9/4), στις 12:00 το μεσημέρι ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέμα ημερών είναι να ξεκινήσουν και οι πληρωμές των επιταγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα voucher θα αρχίσουν να «πιστώνονται» ήδη από την επόμενη εβδομάδα.
Η διαδικασία, ωστόσο, δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στην ίδια εβδομάδα, αλλά θα γίνει σταδιακά, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα στην αγορά -δηλαδή να υπάρχουν επαρκή αποθέματα από tablets, laptops, desktops κ.ό.κ.
Πώς υποβάλλεται η αίτηση για το voucher 200 ευρώ
Η διαδικασία της αίτησης για το voucher 200 ευρώ είναι αρκετά απλή και υπάρχουν 8 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν:
Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε
Σε νέες οδηγίες που εκδόθηκαν, η πλατφόρμα του voucher («Ψηφιακή Μέριμνα») ενημερώνει τους δικαιούχους ότι «σε κάποιες περιπτώσεις τα στοιχεία των τέκνων (επώνυμο, όνομα κλπ.) δεν εμφανίζονται σωστά στην αίτηση. Το πιο σύνηθες πρόβλημα είναι η αναφορά “άρρεν” ή “θήλυ” στο πεδίο όνομα, αντί του πραγματικού ονόματος του παιδιού. Δεν αποκλείονται όμως και άλλα λάθη/ανακρίβειες».
Το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία γέννησης των παιδιών, τονίζεται ακολούθως, δε δύναται να συμπληρωθούν από το δικαιούχο, αλλά αντλούνται αυτόματα από το μητρώο ΑΜΚΑ. Τα λάθη ή ανακρίβειες οφείλονται στο γεγονός ότι το μητρώο δεν είναι σωστά επικαιροποιημένο. «Η ακρίβεια των στοιχείων αυτών όμως είναι σημαντική, διότι τα στοιχεία διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα ηλεκτρονικά μητρώα των εκπαιδευτικών δομών για την επιβεβαίωση της φοίτησης. Αν δεν είναι σωστά ενημερωμένα, τότε πιθανότατα δε θα είναι δυνατή η επιβεβαίωση της φοίτησης και η έγκριση της επιταγής (voucher)» επισημαίνεται.
Σε περίπτωση λαθών όπως τα παραπάνω, οι γονείς θα πρέπει πρώτα να προβούν στη διόρθωση των στοιχείων των παιδιών τους στο μητρώο ΑΜΚΑ, και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης επιχορήγησης.
Ο σωστός έλεγχος των στοιχείων
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι αιτούνται για το voucher είναι τα εξής:
Voucher 200 ευρώ: Προσοχή στην επιβεβαίωση φοίτησης
Ενα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται στην πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για το voucher 200 ευρώ αφορά την επιβεβαίωση φοίτησης. Στην πλατφόρμα αναρτήθηκε η εξής οδηγία:
«Ενημερώνουμε όλους τους δικαιούχους, ότι η επιβεβαίωση της φοίτησης τέκνων που φοιτούν σε δημόσιες δομές
πρέπει να γίνεται μόνο μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης.
Δικαιολογητικά προβλέπονται μόνο στην περίπτωση των «Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας», επειδή σε αυτά δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική διασταύρωση.
Στις παραπάνω (τρεις πρώτες) περιπτώσεις, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να παρακάμπτουν την ηλεκτρονική διασταύρωση και δεν πρέπει να οριστικοποιούν την αίτηση με ένδειξη ολικής/μερικής απόρριψης, υποβάλλοντας στη συνέχεια αιτήματα επανεξέτασης και επισυνάπτοντας διαφόρων τύπων έγγραφα/δικαιολογητικά, με σκοπό το χειρωνακτικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος, κατά κανόνα ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ αιτήσεις που απορρίπτονται, λόγω αποτυχίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης με μητρώο φοίτησης που θα έπρεπε να είναι ήδη ενημερωμένο με τα στοιχεία του αιτούντα. Επίσης, δε γίνονται δεκτά δικαιολογητικά όπως, βαθμοί επίδοσης μαθητή (έλεγχοι), έντυπα βεβαίωσης μετακίνησης από/προς τη σχολική μονάδα κοκ., αντί της διαδικασίας της ηλεκτρονικής διασταύρωσης.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα (προ)ελέγχου και οι δικαιούχοι μπορούν να προβούν στη διόρθωση – επικαιροποίηση των στοιχείων τους στο αντίστοιχο ηλεκτρονικό μητρώο, πριν την υποβολή της αίτησης επιχορήγησης.
Voucher και φοίτηση: Τι πρέπει να κάνετε
Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» επισημαίνει τα εξής βήματα για την επιβεβαίωση της φοίτησης:
Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς αν δε γνωρίζουν ή αν δεν είναι σίγουροι για την ορθότητα των στοιχείων φοίτησης στην περίπτωση των σχολείων;
Κατ’ αναλογία, τα παραπάνω ισχύουν και για τις άλλες δύο εκπαιδευτικές δομές.
Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν, ενώ γνώριζαν τα σωστά στοιχεία φοίτησης και έκαναν επιτυχώς ηλεκτρονική διασταύρωση με τη σχολική μονάδα, στο τέλος κατά την υποβολή της αίτησης το συγκεκριμένο παιδί/μαθητής απορρίφθηκε αδικαιολόγητα;
Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς αν ήδη οριστικοποίησαν την αίτηση και υπέβαλλαν δικαιολογητικά αντί να προβούν σε επιτυχή ηλεκτρονική διασταύρωση ως όφειλαν;
Για τις παραπάνω περιπτώσεις αιτήσεων που βρίσκονται στο στάδιο επανεξέτασης και δεν είναι προς το παρόν προσβάσιμες σε επεξεργάσιμη μορφή, θα δοθεί ξανά πρόσβαση την Παρασκευή 9 Απριλίου.
Από εκείνη την ημερομηνία και μετά οι δικαιούχοι μπορούν να εισέρχονται για να επιβεβαιώσουν το κριτήριο φοίτησης σύμφωνα με τα ως άνω αναγραφόμενα (και όχι μέσω διαφόρων τύπων εγγράφων).
Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.
Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.
STORIES
STORIES
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
TV ΣΕΙΡΕΣ
STORIES
STORIES
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
STORIES