E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Lockdown: Ποιες ομάδες πολιτών είναι πιθανότερο να κάνουν Πάσχα στο χωριό

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Lockdown: Ποιες ομάδες πολιτών είναι πιθανότερο να κάνουν Πάσχα στο χωριό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/4/2021 | 08:15

Μέρα με την ημέρα οι επιστήμονες αναμένουν την πανδημία να εισέλθει σε τροχιά ύφεσης και τα νοσοκομεία να δουν την πίεση να υποχωρεί προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων του lockdown.

Το εργαλείο των self test μετά την πρώτη εφαρμογή στα σχολεία παίρνει σειρά για τους εργαζομένους της εστίασης, του λιανεμπορίου, των Μέσων Μεταφοράς και των delivery δίνοντας έτσι το πάνω χέρι στους λοιμωξιολόγους όσον αφορά την επιτήρηση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η χρήση τους να απελευθερώσουν σταδιακά ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασική αρχή κυβέρνησης και Πολιτείας είναι πως στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν πρόκειται να δούμε «μεγάλα βήματα»
αφού είναι κοινή παραδοχή πως χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα προκειμένου να φανεί η πορεία της πανδημίας μετά τις τελευταίες ανάσες χαλάρωσης τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στην οικονομία. Τα self tests ωστόσο αποτελούν game changers.

Λιανεμπόριο και malls

Όπως είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει την έγκαιρη εφαρμογή τους στην αγορά προκειμένου να εισηγηθεί την αυξημένη χρήση τους στο λιανεμπόριο προκειμένου να καταργηθεί το click inside. Σχετικά, θα αποφασίσουν οι επιστήμονες στην συνεδρίαση της επιτροπής, ωστόσο όπως πληροφορείται το protothema.gr, ακόμη κι αν υπάρχει εγκαίρως επάρκεια των self tests, οι επιστήμονες θα διστάσουν να δώσουν το πράσινο φως προς μία τέτοια κατεύθυνση και θα προτιμήσουν να δώσουν άλλη μια εβδομάδα καιρό προκειμένου τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφή.

Την ίδια στιγμή άλλο ένα θέμα που θα εξεταστεί στην συνεδρίαση της επιτροπής είναι και το ενδεχόμενο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να δοθεί το πράσινο φως όχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους αλλά και για λόγους ισονομίας της αγοράς καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για καταστήματα τα οποία βρίσκονται εντός των εμπορικών κέντρων και επί της ουσίας αποκλείονται από την λειτουργία αντίστοιχων καταστημάτων που ήδη λειτουργούν. Έτσι, είναι αρκετά πιθανόν εάν δεν υπάρχει κάποια επιδείνωση των δεικτών έως τέλος της εβδομάδας τελικά οι λοιμωξιολόγοι να επιτρέψουν την λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων με τους ίδιους όρους που ισχύουν και στην υπόλοιπη αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάσχα στο χωριό

Παράλληλα άλλο ένα θέμα που απασχολεί μεγάλη μερίδα των πολιτών είναι το κατά πόσο θα επιτραπεί η απόδραση από τις πόλεις για τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα. Όπως έγραφε το protothema.gr το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ότι η εισήγηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή θα είναι το να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση είναι το σχέδιο που θα ακολουθηθεί καθώς και σε αυτήν την περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα self tests.

Προς το παρόν το βασικό σενάριο θέλει τους πολίτες να πρέπει να έχουν κάνει τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν ταξιδέψουν και να δείχνουν την βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος κατά την διάρκεια των ελέγχων στα διόδια. Την ίδια ώρα εύλογο είναι το ερώτημα που αφορά σε ποιες ομάδες πληθυσμού θα επιτραπεί η έξοδος από τις πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοντολογίς, μόνο οι θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα μπορούν να φύγουν για τα χωριά τους ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε τρεις ομάδες πληθυσμού. Αυτοί που έχουν κάνει το self test, αυτού που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες είναι θέμα 24ώρων να αποκρυσταλλωθούν ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η εστίαση

Άλλο ένα θέμα που θεωρείται μείζον είναι φυσικά η εστίαση και το κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει σύντομα έστω και σε εξωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται το protothema.gr, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, με πρωτοβουλία κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι τα καταστήματα εστίασης να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους πριν ακόμα και από την Μεγάλη Εβδομάδα. Σε αυτήν την σκέψη οδηγούν και οι εικόνες ακραίων συνωστισμών και υπαίθριων πάρτι σε πλατείες της χώρας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με καταστολή αφού η κόπωση των πολιτών από τα lockdown είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Πάντως, αν και η συζήτηση μοιάζει πρόωρη, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι η εστίαση να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου να της δοθεί χρόνος προσαρμογής μετά από τόσους μήνες απραξίας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Google: Ποιο emoji «σάρωσε» το 2025 ‑ Αύξηση 37% στη χρήση του

Σήμερα

Η εταιρεία ανέλυσε 665 εκατομμύρια σύμβολα μέσα από το Gboard, αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις που φέρνει η Gen Z στην ψηφιακή επικοινωνία.

Κυψέλη: Σε 14 κτίρια οι ζημιές από τα έργα του Μετρό ‑ Τι είπε ο Χάρης Δούκας

Σήμερα

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι εργασίες του Μετρό σε κτίρια της Κυψέλης

Πορτογαλία: Η στιγμή που μεθυσμένος οδηγός πέφτει πάνω σε πλήθος ‑ 12 τραυματίες

Σήμερα

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή Αλγκάρβε

Ουρές στα βενζινάδικα στο Ιράν μετά τον οικονομικό «στραγγαλισμό» των ΗΠΑ

Σήμερα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως πρέπει να «τερματιστούν αμέσως» οι εκτελέσεις διαδηλωτών

Κάτω Κουφονήσι: Νεκρή 69χρονη Αγγλίδα μετά από βουτιά στη θάλασσα από ημερόπλοιο

Σήμερα

Οι προσπάθειες ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ στο λιμάνι δεν κατάφεραν να σώσουν τη γυναίκα, ενώ το Λιμενικό διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του θανάτου.

Δημήτρης Κόκοτας: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» για τον θάνατό του

Σήμερα

Ο γνωστός τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, μετά από παρατεταμένη νοσηλεία

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Σήμερα

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Σήμερα

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

Παραπλανητικές διαφημίσεις και οδοντιατρικές «θεραπείες» χαμηλού κόστους: Προειδοποίηση από την ΕΟΟ

Σήμερα

Προειδοποίηση της ΕΟΟ για τις «θεραπείες» χαμηλού κόστους και τις παραπλανητικές διαφημίσεις

Φωτιά στο Λαύριο: Βρίσκεται σε ύφεση ‑ «Σταμάτησε ακριβώς έξω από τα σπίτια»

Σήμερα

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής επιβεβαίωσε πως η φωτιά που ξέσπασε βρίσκεται πλέον σε ύφεση

ΕΟΔΥ σε συναγερμό: Αναζητείται πιθανό νέο στέλεχος του ιού του Δυτικού Νείλου

Σήμερα

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.