E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μεγάλο πρόβλημα με το σπέρμα στη Σουηδία λόγω πανδημίας

«Ξεμένουμε», είπε ο επικεφαλής της μονάδας αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκέτενμποργκ

Μεγάλο πρόβλημα με το σπέρμα στη Σουηδία λόγω πανδημίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/4/2021 | 14:52

Η Σουηδία είναι αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη σπερματος για υποβοηθούμενη κύηση καθώς οι δυνητικοί δωρητές αποφεύγουν τα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να παύσουν οι διαδικασίες τεχνητής γονιμοποίησης σε μεγάλα τμήματα του υγειονομικού συστήματος και να παραταθούν για χρόνια οι περίοδοι αναμονής.

«Ξεμένουμε από σπέρμα. Πότε δεν είχαμε τόσο λίγους δωρητές όσο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους», δήλωσε η Αν Τούριν Κγέλμπεργκ, επικεφαλής της μονάδας αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκέτενμποργκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έλλειψη σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής για υποβοηθούμενη κύηση αυξήθηκε πέρυσι από τους περίπου έξι μήνες σε σχεδόν 30 μήνες, ίσως και περισσότερο, δήλωσαν στο Reuters γιατροί με γνώση της κατάστασης.

«Δημιουργεί άγχος που δεν μπορούμε να έχουμε μια σαφή χρονική περίοδο ή ημερομηνία για τη θεραπεία», δήλωσε η Έλιν Μπεργκστεν, 28 ετών, μαθηματικός από τη νότια Σουηδία.

Πριν από δύο χρόνια, η Μπέργκστεν και ο σύζυγός της ανακάλυψαν ότι δεν εκείνος είχε πρόβλημα με την παραγωγή σπερματος και έτσι το ζευγάρι αμέσως έκανε αίτηση για υποβοηθούμενη κύηση. Η θεραπεία της Μπέργκστεν αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω της έλλειψης, ενώ αναμενόταν να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της διαδικασίας τεχνητής γονιμοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι εθνικό φαινόμενο», δήλωσε η Τούριν Κγέλμπεργκ. «Ξεμείναμε στο Γκέτενμποργκ και το Μάλμο και σύντομα θα ξεμείνουν και στη Στοκχόλμη», πρόσθεσε, αναφερόμενη τις τρεις πολυπληθέστερες περιοχές της χώρας.

Εκτός των δημόσιων φορέων υγείας, υπάρχουν επίσης ιδιωτικές κλινικές στη Σουηδία, που μπορούν να παρακάμψουν τις ελλείψεις αγοράζοντας σπέρμα από το εξωτερικό.

Ωστόσο η θεραπεία υποβοηθούμενης κύησης εκεί συχνά κοστίζει έως 100.000 κορώνες Σουηδίας (περίπου 9.800 ευρώ), γεγονός που την καθιστά ασύμφορη οικονομικά για πολλούς. Στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας της Σουηδίας, η υποβοηθούμενη κύηση είναι δωρεάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σκανδιναβικές χώρες και το Βέλγιο έχουν τα υψηλότερα ποσοστά υποβοηθούμενης σύλληψης στον κόσμο, βάσει της διαθεσιμότητας των κύκλων γονιμοποίησης ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, ένα δείγμα σπέρματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πολύ από έξι γυναίκες. Το μεγαλύτερο μέρος σπέρματος που έχει δοθεί από δωρητές στη Σουηδία έχει ήδη φθάσει τα όρια που ορίζει ο νόμος, το οποίο σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές η υποβοηθούμενη κύηση είναι διαθέσιμη μόνο για γυναίκες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο δείγμα σπέρματος.

Η Μαργκαρέτα Κιτλίνσκι, υπεύθυνη της μονάδας αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σκόνε, τη μεγαλύτερη κλινική αυτού του είδους στη Σουηδία, δήλωσε ότι χρειάζονται περίπου 8 μήνες για να διεκπεραιωθεί η αίτηση ενός δωρητή λόγω των πολλών τεστ που απαιτούνται, και ότι πολλά δείγματα δεν καταφέρνουν να γίνουν βιώσιμες δωρεές λόγω προβλημάτων στη διαδικασία ψύξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν έχεις 50 άνδρες που επικοινωνούν μαζί σου, στην καλύτερη περίπτωση μόνο οι μισοί από αυτούς μπορεί να είναι δωρητές», δήλωσε η Κιτλίνσκι.

Κάποιες περιοχές στη Σουηδία έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ενθαρρύνουν τους δυνητικούς δωρητές σπέρματος, αλλά με ποικίλα αποτελέσματα. Στο μεταξύ, συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ ‑ Παναθηναϊκός 4‑0: Ιστορικό «καρέ» του Γιόβιτς και κορυφή για την Ένωση

Χτες

Ο Σέρβος επιθετικός διέλυσε την άμυνα των «πρασίνων» φτάνοντας τα 7 γκολ εναντίον τους φέτος

Εκτροχιασμός τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 100 τραυματίες, «έμοιαζε με σεισμό» λένε επιβάτες

Χτες

Στα τρένα επέβαιναν πάνω από 300 άνθρωποι - Η κυκλοφορία στη γραμμή υψηλής ταχύτητας από την Ανδαλουσία στη Μαδρίτη έχει ανασταλεί

Νεκρός εντοπίστηκε ο 75χρονος αγνοούμενος στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων

Χτες

Βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και σε σημείο καλυμμένο από βάτα και θάμνους

Μην το αγνοήσεις! Μπορείς να κερδίσεις 6 επιπλέον άδειες στο δημόσιο ‑ Ποιοι τις δικαιούνται

Χτες

Η νέα άδεια δεν αφορά ασθένεια, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες της οικογένειας

Ερφάν Σολτανί: Απόδειξη ζωής ‑ Συναντήθηκε με την οικογένειά του σύμφωνα με ΜΚΟ

Χτες

Υπήρξε ανησυχία και φόβος ότι το ιρανικό καθεστώς είχε προχωρήσει κρυφά στην εκτέλεσή του

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά ‑ Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή

Χτες

Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

Χτες

Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Χτες

Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Χτες

Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Χτες

Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.