E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα έσπασαν on air Δένδιας‑Τσαβούσογλου

Σφοδρή σύγκρουση Δένδια - Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου

Τα έσπασαν on air Δένδιας‑Τσαβούσογλου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/4/2021 | 19:28

Για Αιγαίο, αν. Μεσόγειο, μουσουλμανική μειονότητα,αποστρατικοποίηση νησιών

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έθεσε ευθέως τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, απάντησε στην πρόκληση για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και κάλεσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ να απέχουν από προκλητικές δηλώσεις - Θυμωμένος απάντησε ο Τσαβούσογλου: Εγώ δεν έκανα προκλητικές δηλώσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο οι δύο άνδρες, μετά τα καλά λόγια που αντήλλαξαν, τα... έσπασαν on air κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους. Ο Νίκος Δένδιας επέπληξε την Αγκυρα για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο και απάντησε λέγοντας πως στην πρωτολογία του δεν έκανε προκλητικές δηλώσεις, αλλά ο Ελληνας ΥΠΕΞ το έπραξε. «Δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο» είπε.

Ο κ. Δένδιας ανταπάντησε λέγοντας ειρωνικά: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Οσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει. Οσο για τη σύμβαση της θάλασσας. Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδας. Η νέα σελίδα προϋποθέτει τι κάνει κανείς λάθος και τι σωστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων και των θέσεων της ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων

Τέλος ο κ. Δένδιας πρότεινε να μην συνεχίσουν «αυτόν τον ατέρμονο διάλογο για πράγματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε, αλλιώς θα χαλάσουμε ό,τι ξεκινήσαμε».

Ωστόσο ο Μ. Τσαβούσογλου ανταπάντησε λέγοντας ότι αν επικαλείται κανείς τη συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να δει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μερικών νησιών. «Λέτε μόνο αυτά που σας συμφέρουν» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κλίμα αρχικά ήταν καλό ωστόσο. Κατά τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου. «Ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου», γνωστοποίησε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Αρχικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Χαίρομαι που οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ειλικρινά σε θετική ατμόσφαιρα. Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είχε προηγηθεί

Με την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην 'Αγκυρα.

Πριν λίγα λεπτά ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην 'Αγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Κατά τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου. «Ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου», γνωστοποίησε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Αρχικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Χαίρομαι που οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ειλικρινά σε θετική ατμόσφαιρα. Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «υφίστανται διαφορές στο Αιγαίο», ωστόσο, σε άλλο σημείο τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη για το Κυπριακό. «Επιβεβαιώσαμε με τον Νίκο σήμερα ότι θα συναντηθούμε στη Γενεύη στο τέλος του μήνα. Είναι σημαντικό για όλους να έρθουν σε αυτήν τη συνάντηση με ανοιχτές ιδέες».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε και επίθεση φιλίας στον Ελληνα ΥΠΕΞ: «Κύριε υπουργέ, σας αποκαλώ κ. Δένδια, σε αποκαλώ Νίκο, έχουμε προσωπική φιλία από το 2003 όταν ήμασταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με είχες στηρίξει με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Δένδιας ο οποίος τον ευχαρίστησε που θύμισε το πώς πρωτογνωρίστηκαν.

Ο κ. Δένδιας μετέφερε τις ευχές του Ελληνα πρωθυπουργού για το Ραμαζάνι και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας», θυμίζοντας ότι το μουσουλμανικό τέμενος ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν αμέσως μετά την πανδημία. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Δένδιας τόνισε με νόημα ότι στόχος είναι επίσης η αποκλιμάκωση και αποφυγή παραβατικών ενεργειών, οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα. Επανέλαβε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτή είναι η άποψη της συνθήκης της Λωζάνης. Ζήτησε επίσης να αποφεύγονται fake news που δυναμιτίζουν το κλίμα όπως αυτά που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα από συγκεκριμένους κύκλους.

Εχουμε να κερδίσουμε πολλά από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διάκειται θετικά στο θέμα των ελεύθερων θεωρήσεων, αλλά υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κεκτημένων που περιλαμβάνουν το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Υπενθύμισε δε ότι στο τραπέζι της ΕΕ υπάρχει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε περίπτωση παράβασης τέτοιων αρχών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πύργος: Καταδικάστηκε και οδηγείται στη φυλακή για την κλοπή σε σουβλατζίδικο

Σήμερα

Ο Πύργος στο επίκεντρο για τη διάρρηξη σε σουβλατζίδικο

Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή στα σχολεία

Σήμερα

Τι αλλάζει με τις απουσίες των μαθητών

Η Μαρία Καρυστιανού ξεσπά μετά τη συγκλονιστική ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα

«Ζητάμε το αυτονόητο, να παραπεμφθούν σε δίκη οι υπεύθυνοι»

Εργασιακό bullying σε 60χρονη: Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί ‑ Ο λόγος

Σήμερα

Η υπόθεση του εργασιακού bullying βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

Πένθος στο Λασίθι – Απαρηγόρητη η οικογένεια του 33χρονου Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που έσκασε πάνω του

Χτες

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους δυο άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο νέο

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Χτες

Αναλυτικά η πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.