E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κούβα: Τέλος εποχής ‑ Ο Ραούλ Κάστρο παραδίδει την ηγεσία

Ποιος θα είναι ο πρώτος μη στρατιωτικός που θα τεθεί επικεφαλής και του Κομμουνιστικού Κόμματος

Κούβα: Τέλος εποχής ‑ Ο Ραούλ Κάστρο παραδίδει την ηγεσία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 17/4/2021 | 10:03

Εξήντα χρόνια μετά τη διακήρυξη του «σοσιαλιστικού χαρακτήρα» της κουβανικής επανάστασης από τον Φιντέλ Κάστρο, ο αδελφός του, Ραούλ Κάστρο, επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή (16/4), στην ομιλία του στο 8ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι παραδίδει την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στη «νέα γενιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συνέδριο διεξάγεται εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, κεκλεισμένων των θυρών και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Για τον 89χρονο Ραούλ Κάστρο, αυτό το «ιστορικό ραντεβού» θα είναι το τελευταίο του στην ηγεσία του Κόμματος τα ηνία του οποίου θα αναλάβει μια νέα γενιά, μετά τη δική του αποχώρηση.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συνέδρια, η τηλεόραση δεν είχε μεταδώσει πλάνα μέχρι αργά το πρωί. Μόνο μερικές φωτογραφίες και βίντεο ανέβηκαν, με το σταγονόμετρο, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστοσελίδες των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Μία από αυτές έδειχνε τους εκατοντάδες συνέδρους του PCC να χειροκροτούν, όρθιοι, τον Ραούλ Κάστρο που έμπαινε στην αίθουσα, φορώντας ως συνήθως τη στρατιωτική στολή του.

Αντιθέτως, ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, 60 ετών, φορούσε ένα απλό, λευκό πουκάμισο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εναρκτήρια ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν λίγο αργότερα από την τηλεόραση, ο Κάστρο επιβεβαίωσε ότι παραδίδει την ηγεσία στη νεότερη γενιά η οποία, όπως είπε, διέπεται από «πάθος και αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα» αλλά ταυτόχρονα έχει και «εμπειρία δεκαετιών».

«Πιστεύω θερμά στη δύναμη και την υποδειγματική φύση και κατανόηση των συμπατριωτών μου και, όσο ζω, θα είμαι έτοιμος, με τα πόδια στους αναβολείς, να υπερασπιστώ την πατρίδα, την επανάσταση και τον σοσιαλισμό», διαβεβαίωσε.

Ο Ντίας-Κανέλ, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2018, θα είναι και ο πρώτος μη στρατιωτικός που θα τεθεί επικεφαλής και του Κόμματος. Αναμένεται ότι θα εκλεγεί νέος πρώτος γραμματέας την Δευτέρα, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι οι «κατευθυντήριες γραμμές» δεν πρόκειται να αλλάξουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το κόμμα συνιστά την εγγύηση της εθνικής ενότητας και τη σύνθεση των ιδανικών της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των γενιών των πατριωτών που προηγήθηκαν της δικής μας και εκείνων που μας υπερασπίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια του αγώνα και της νίκης», είπε ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, 90 ετών, ο «υπ’ αριθμόν 2» του κόμματος, που αποχωρεί επίσης. Όπως είπε, φεύγει «πεπεισμένος ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην κληρονομιά των μαρτύρων μας και στο παράδειγμα του Φιντέλ και του Ραούλ».

Μετά τον θάνατο του Φιντέλ, το 2016, με την αποχώρηση του Ραούλ γυρίζει μια ιστορική σελίδα για το νησί και τους κατοίκους του, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει γνωρίσει άλλη ηγεσία.

«Ο Ραούλ δεν θα είναι πια επικεφαλής του κόμματος όμως, αν υπάρξει πρόβλημα, ο Ραούλ θα είναι εκεί, δεν είναι νεκρός», είπε ο 84χρονος Ραμόν Μπλάντε, αγωνιστής κομμουνιστής που φορούσε μια μάσκα προστασίας από τον νέο κορονοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, αφού απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ, ο Ραούλ παρουσίασε στους συνέδρους την κεντρική έκθεση του συνεδρίου, στην οποία κατήγγειλε τον «οικονομικό πόλεμο» που διεξήγαν οι ΗΠΑ, ιδίως κατά την τετραετή προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενίσχυσε το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, που συνεχίζεται από το 1962. Ζήτησε ταυτόχρονα να υπάρξει διάλογος «με σεβασμό» μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, όμως «χωρίς να αποκηρύξουμε τον σοσιαλισμό».

«Επιβεβαιώνω, σε αυτό το συνέδριο του κόμματος, τη βούλησή μας να ξεκινήσουμε διάλογο, μια νέα μορφή σχέσεων με τις ΗΠΑ, χωρίς να υποκρινόμαστε ότι, για να το πετύχουμε αυτό, η Κούβα θα αποκηρύξει τις αρχές της επανάστασης και του σοσιαλισμού», τόνισε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

Σήμερα

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Σήμερα

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Σήμερα

Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

Σήμερα

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

Σήμερα

Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Σήμερα

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

Σήμερα

Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

Σήμερα

Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Σήμερα

Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.