E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιοι θα πάρουν πίσω χρήματα από την Εφορία

Επιστροφή φόρου φέρνει η πανδημία

Ποιοι θα πάρουν πίσω χρήματα από την Εφορία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/4/2021 | 08:53

Αμέσως μετά το Πάσχα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019. Χθες (20.04.2021) επιλύθηκε μία σειρά από ζητήματα που είναι απόρροια της πανδημίας και πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός, ώστε να ολοκληρωθεί η ετήσια υποχρέωση των φορολογουμένων.

Η εφετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες και αυτό διότι ένα μέρος των εσόδων δεν θα φορολογηθούν και τα ποσά για το σύνολο της οικονομίας μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για εκείνα τα χρήματα που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις και εργαζομένους έτσι ώστε να στηριχθούν απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. Τα ποσά αυτά, εκτός από ακατάσχετα είναι και αφορολόγητα.

Μάλιστα αρκετοί εργαζόμενοι, που έχουν μπει για ένα διάστημα, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, θα λάβουν πίσω επιστροφή, αφού οι κρατήσεις που τους έχουν γίνει, θα υπερβαίνουν το ποσό που τελικά θα βεβαιωθεί ως φόρος.

Ποιοί γλιτώνουν το πέναλτι

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα γλιτώσουν το «πέναλτι» φόρου 22% που προβλέπεται για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στο 11% για τους φορολογούμενους που έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές πάνω από το 20% του εισοδήματος τους αλλά λιγότερο από το 30% που απαιτείται.

Επίσης παύουν να ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων, ενώ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την κοινοποίηση μόνο ενός εξώδικου στον ενοικιαστή τους.

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που θα ψηφιστεί σήμερα (21.04.2021) στη Βουλή προβλέπονται ακόμη η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις ενώ τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλλουν χωριστή δήλωση έχουν περιθώριο να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών:

  • Δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους για καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
  • Δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
  • Δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
  • Άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
  • Μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.
  • Παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απεργία 28 Αυγούστου: Ποιοι θα συμμετάσχουν ‑ Τι θα ισχύσει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σήμερα

Η εισαγωγή του νομοσχεδίου για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων στη Βουλή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και έτσι η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία

Λήμνος: Καρχαροειδές ξεβράστηκε σε παραλία του νησιού

Σήμερα

Το εν λόγω είδος ψαριού ζει σε βαθιά νερά και εικάζεται πως διαμελίστηκε από προπέλα σκάφους και ξεβράστηκε στη στεριά

Ανδρας σε αμόκ έβγαλε καραμπίνα και πυροβόλησε επειδή του χτύπησαν το μηχανάκι στη Λήμνο

Σήμερα

Ο άνδρας πυροβόλησε με την καραμπίνα πολύ κοντά στο πλήθος με αποτέλεσμα η τραγωδία να αποφευχθεί από καθαρή τύχη

Σοκ στην Καρδίτσα: 50χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του με τραύμα από ψαροντούφεκο στο κεφάλι

Σήμερα

Τα αρχικά στοιχεία αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Ξανά στην κυκλοφορία η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας ‑ Τι αλλάζει για πεζούς και οχήματα

Σήμερα

Το έργο θα παραδοθεί ξανά στην κυκλοφορία περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου 2025, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, ώστε να αποσυμφορηθεί το κυκλοφοριακό

Μονή Σινά: Πραξικοπηματίες μοναχοί επιχειρούν να σπάσουν τις πόρτες και να καταλάβουν το μοναστήρι

Σήμερα

Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός έχει απευθύνει έκκληση προς τις αιγυπτιακές αρχές να αναλάβουν δράση για την απομάκρυνσή τους, ωστόσο αυτές δεν ανταποκρίνονται

Ξυλοδαρμός σε χωριό του Ηρακλείου: Τρεις ανήλικοι επιτέθηκαν σε 17χρονο

Σήμερα

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 16χρονο και τον 15χρονο με τους κηδεμόνες τους για παραμέληση ανηλίκου

ΔΕΘ: Μειώνονται οι φόροι για οικογένειες ‑ Έρχεται μέτρο έκπληξη στη ΔΕΘ

Σήμερα

Το πακέτο των μέτρων που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ, προβλέπει μεταξύ άλλων αυξήσεις στα πρόσθετα αφορολόγητα όρια

SpaceX: Επιτυχής εκτόξευση του Starship έπειτα από τρεις συνεχόμενες αποτυχίες

Σήμερα

Όλες οι προηγούμενες δοκιμαστικές πτήσεις του νέας έκδοσης του πυραύλου είχαν καταλήξει σε θεαματικές εκρήξεις

Παλαιό Φάληρο: Ξυλοκόπησαν άγρια διανομέα μέσα σε διαμέρισμα

Σήμερα

«Με χτύπησαν με σφυρί και ένα ξύλινο τραπεζάκι»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.