E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σίγησε η ΕΡΤ ‑ Επεσε μαύρο στις 23:15 της Τρίτης

Οργισμένες αντιδράσεις από τους 2 κυβερνητικούς εταίρους

Σίγησε η ΕΡΤ ‑ Επεσε μαύρο στις 23:15 της Τρίτης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 12/6/2013 | 00:00

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζόμενων αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας «σύγχρονος οργανισμός τηλεόρασης», ενώ οι εργαζόμενοι θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μήνυμά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας». «Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο. Όλα αυτά τελειώνουν σήμερα και τελειώνουν οριστικά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, «θα δημιουργηθεί σύγχρονος οργανισμός τηλεόρασης, κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις», ενώ έκανε λόγο για διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβεβαίωσε δε, ότι το αρχείο θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως. «Σκοπός να υπάρξει δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας. Ο νέος οργανισμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης».

«Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο», είπε, μεταξύ άλλων, αναφέροντας ότι έχει «τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος – Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της ΕΡΤ, με κεντρικό θέμα το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης.

Την ίδια ώρα, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, αρκετοί τεχνικοί κλήθηκαν με μηνύματα να προσέλθουν στο χώρο εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι», τονίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο, ενώ αποφάσισαν να απαντήσουν στις εξελίξεις με διαρκή κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ με έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ' όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του, καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Έξω από την ΕΡΤ

Το υπ. Οικονομικών για την ΕΡΤ

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με την υπΆ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, συνεχίζει η ανακοίνωση, "η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί".

"Το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες", σημειώνεται.

"Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης για την ΕΡΤ

«Στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων με όσες ηθικές δυνάμεις διαθέτω», τονίζει σε δήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης, αναφορικά με την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Ενώ ακόμα και το ΔΝΤ καταγγέλλει την καταστροφική πολιτική της τρόικας σε βάρος του λαού μας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πειθαρχεί στις εντολές της, που τώρα περνούν στη φάση της εξόντωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ πετώντας στους δρόμους χιλιάδες οικογένειες», υπογραμμίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και προσθέτει:

«Νομίζω ότι το ποτήρι της οργής έχει πια ξεχειλίσει και ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει σαν ένας άνθρωπος, να πουν ένα βροντερό όχι σε αυτή την ανελέητη επίθεση. Σε ό,τι αφορά της ΕΡΤ λόγω και της θητείας μου στα μουσικά σύνολά της, έχω ιδιαίτερους λόγους να δηλώσω ότι στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων με όσες ηθικές δυνάμεις διαθέτω».

Τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη μετέδωσε η ΝΕΤ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ΕΤ3

 Το Μουσικό μήνυμα των εργαζομένων της ΕΡΤ

 ΜΑΤ έξω από το στούντιο της ΕΡΤ στην Μουρούζη

Η Κανέλλη για την ΕΡΤ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Αυτές είναι οι συνθήκες της ζωής μας»: Διακοπές ρεύματος διακόπτουν δύο φορές συνέντευξη του Ζελένσκι στο Κίεβο

Χτες

Ο Ζελένσκι συνέχισε να μιλά στο σκοτάδι, περιμένοντας να επανέλθει το ρεύμα

Λιβανός στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είπαν ότι θα έρθουν με Κρήτες να μου πετάξουν πέτρες και ξύλα στο γραφείο

Χτες

Προσπάθησα ν’ αντιμετωπίσω την ασυδοσία, λοιδορήθηκα και απειλήθηκα εγώ και η οικογένειά μου, είπε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Σεισμός» στο τουρκικό ποδόσφαιρο – Υπό κράτηση έξι διαιτητές, στο εδώλιο 1.024 ποδοσφαιριστές για παράνομο στοιχηματισμό

Χτες

Σάλος στο τουρκικό ποδόσφαιρο από το μεγαλύτερο σκάνδαλο παράνομου στοιχηματισμού των τελευταίων ετών

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με αγωγή 1 δισ. δολαρίων το BBC

Χτες

Η επιστολή της νομικής ομάδας του

Αλεξανδρούπολη: Νεκρή στο διαμέρισμά της εντοπίστηκε μια 18χρονη φοιτήτρια

Χτες

Η μητέρα της προσπαθούσε κάποιες μέρες να επικοινωνήσει μαζί της, χωρίς να τα καταφέρει

Πάτρα: Ισχυρή ανεμοθύελλα σάρωσε το κέντρο της πόλης – Έσπασαν τζαμαρίες και δέντρα

Χτες

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα

Με τους μισούς μαθητές άνοιξε σήμερα, μετά από 10 μέρες, το Δημοτικό Σχολείο στα Βορίζια

Χτες

Ομάδα 14 ατόμων, αποτελούμενη από παιδοψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, βρίσκεται στα Βορίζια και στο Ζαρό, όπου θα παραμείνει ως το τέλος της εβδομάδας

Oμoφoβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Τους πέταξαν νερά επειδή αγκαλιάζονταν

Χτες

Καταγγελία για ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη από τις συνιδρύτριες του Orlando LGTB+

Αποφυλακίζεται ο Νικολά Σαρκοζί

Χτες

Την αποφυλάκιση του Νικολά Σαρκοζί έως ότου εκδικαστεί η έφεσή του αποφάσισε το αρμόδιο δικαστήριο στη Γαλλία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 34
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.