E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μετά τις ΗΠΑ, και η Γερμανία «βάζει βέτο» στον Ερντογάν για Κύπρο

Λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή

Μετά τις ΗΠΑ, και η Γερμανία «βάζει βέτο» στον Ερντογάν για Κύπρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 1/5/2021 | 08:50

Μετά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, το Βερολίνο και επισήμως απορρίπτει εξίσου τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, που προκρίνει το καθεστώς Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ, η αποτυχία των συνομιλιών στη Γενεύη ήταν, λίγο-πολύ, προδιαγεγραμμένη.

Πιο συγκεκριμένα, «ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» είναι η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισημαίνει ότι μέτρο για το Βερολίνο εξακολουθούν να αποτελούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Χαιρετίζει, δε, την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να απευθύνει σύντομα πρόσκληση για νέες συνομιλίες και χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» το αποτέλεσμα στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης, αν και, όπως αναφέρει, «λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι αρχικά θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πραγματοποιήθηκαν. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αυτονόητο. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ωστόσο απογοητευτικό» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και συμπλήρωσε: «Εξακολουθούμε να στηρίζουμε απεριόριστα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες συνεχίζει να αισθάνεται αφοσιωμένος στη διαδικασία των συνομιλιών και ότι σκοπεύει να απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε άτυπες συζητήσεις με τη μορφή 5 + 1 τις επόμενες εβδομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι τώρα ακόμη πιο σημαντικό όλες οι πλευρές, όχι μόνο να δηλώσουν την πολιτική βούλησή τους για συμβιβασμό, αλλά και να τη μετατρέψουν σε δράση προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε, τονίζοντας ότι «μέτρο για εμάς αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό παραμένουμε απαράλλακτα. Η πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, οι ΗΠΑ, με διαβήματά τους, κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι η λύση δύο κρατών, που προτείνεται από την Άγκυρα και το ψευδοκράτος, δεν γίνεται αποδεκτή.

Την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσινγκτον και του διαβίβασε αυτό το μήνυμα. Παρόμοιο ήταν το μήνυμα που έστειλε και στον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό: «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις δεσμευμένες προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχει μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για να επανενώσει το νησί, ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Ο εκπρόσωπος είπε πως οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μέχρι τις επόμενες άτυπες συνομιλίες, που θα φιλοξενήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ως χρόνο περίσκεψης. Ελπίζουμε και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ανοιχτό τρόπο, ευελιξία και συμβιβασμό, που είναι αναγκαία για εξεύρεση κοινού εδάφους».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Πριν 8 ώρες

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 8 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 8 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Χτες

Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Χτες

Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.