Συναγερμός σε Καρδίτσα και Λακωνία λόγω ελονοσίας
Στην Αττική εντοπίστηκαν μολυσμένα κουνούπια - Οι 11 οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ
Δημοσίευση 13/6/2013 | 00:00
Ο ιός του Δυτικού Νείλου ενέσκηψε και πάλι στη χώρα, με τα πρώτα μολυσμένα κουνούπια να εντοπίζονται στην Αττική. Πλέον οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναμένουν και την άλλη ασθένεια των κουνουπιών, την ελονοσία, έχοντας ωστόσο οργανώσει σχέδιο έγκαιρου ελέγχου και εντοπισμού των μολυσματικών περιστατικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τελευταία δύο έτη έχουν καταγραφεί 188 κρούσματα ελονοσίας, με την πλειονότητά τους να αφορά σε αλλοδαπούς. Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αναφέρονται 262 για το 2010, 101 κρούσματα για το έτος 2011 και 47 για το 2012. Συνολικά καταγράφηκαν 47 θάνατοι.
Ο χάρτης της ελονοσίας
Στο κόκκινο βρίσκονται οι νομοί της Καρδίτσας και της Λακωνίας σε ό,τι αφορά τη μετάδοση της ελονοσίας, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν θέσει τις περιοχές του Ευρώτα και των Σοφάδων σε αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης λόγω των κουνουπιών, αλλά και… βεβαρημένου παρελθόντος. Μάλιστα η Λακωνία λειτουργεί ως πιλότος για την επικράτεια, καθώς στην περιοχή υλοποιείται πρόγραμμα επιτήρησης της νόσου σε Έλληνες και αλλοδαπούς. Στο πλαίσιο αυτό διενεργείται επίσης πρόγραμμα διανομής κουνουπιέρων εμποτισμένων με εντομοκτόνο, έλεγχος για ελονοσία με τη χρήση ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών (Rapid Diagnostic Test) και θεραπεία των κρουσμάτων με το σύστημα της άμεσα επιβλεπόμενης θεραπείας.
Την ίδια στιγμή, άλλες 15 εστίες κινδύνου σε όλη τη χώρα εντοπίζονται στο χάρτη της ελονοσίας που έχει σχεδιάσει το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το καλοκαίρι του 2013, επιχειρώντας να ελέγξει και να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του λοιμώδους νοσήματος που προκαλεί το πλασμώδιο vivax, που εμφανίστηκε την τελευταία τριετία έπειτα από δεκαετίες εκρίζωσής του στην Ελλάδα.
Βοιωτία, Εύβοια, Αττική, Λάρισα και Ξάνθη είναι οι νομοί που χαρακτηρίζονται επίσης αυξημένης επικινδυνότητας, αλλά στη διαβάθμιση 2. Τον χάρτη συμπληρώνουν μέχρι τώρα άλλοι επτά νομοί, που βρίσκονται στο επίπεδο κινδύνου 1 – πρόκειται για τους νομούς Έβρου και Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, αφού, με εξαίρεση την Αρκαδία, όλοι οι άλλοι νομοί διατρέχουν κίνδυνο μεγάλης εξάπλωσης της ελονοσίας. Στις περιοχές αυτές υλοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση προγράμματα κωνωποκτονίας και άλλες προληπτικές δράσεις.
Συστάσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Με δεδομένη την παρουσία των κουνουπιών που προοιωνίζει το θερμό και υγρό καλοκαίρι, οι ειδικοί του Κέντρου υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια. Στο πλαίσιο αυτό παρέχουν 11 συμβουλές που είναι αναγκαίο να τηρούνται και οι οποίες αφορούν τα εξής:
- Ένδυση με κατάλληλα ρούχα, που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα
- Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
- Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)
- Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες και παράθυρα
- Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
- Χρήση εντομοκτόνων αέρος
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια
- Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους
- Κούρεμα γρασιδιού κατά τις πρωινές ώρες
- Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, πχ γλάστρες