E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φόβοι για τα τοπικά lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου

Η στρατηγική για τα νησιά με «τσιμπημένα κρούσματα»

Φόβοι για τα τοπικά lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου
Photo by Quang Nguyen Vinh from Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/5/2021 | 11:39

Υπο τον φόβο των νέων τοπικών εξάρσεων συνεδριάζουν σήμερα οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι αναμένεται να αναλύσουν για ακόμη μία φορά τον επιδημιολογικό χάρτη.

Μπορεί η επιδημιολογική επιτήρηση να γίνει υπό νέα δεδομένα καθώς πλέον η χώρα οδεύει σε μία νέα κανονικότητα, ενώ χτες ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί σε 19 νησιά, ωστόσο όπως αναφέρουν και οι ειδικοί ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό και γι΄αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλωστε, και από την κυβέρνηση εκπέμπεται SOS και οι συστάσεις προς τους πολίτες να μην εφησυχάζουν είναι συνεχείς. Φαίνεται ότι υπάρχουν πρόδρομοι δείκτες που δείχνουν ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία κι ότι δεν αποκλείεται να χρειαστούν νέα, έκτακτα, μέτρα προκειμένου να προβλεφθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά και η Πολιτική Προστασίας παρακολουθούν καθημερινά τα κρούσματα που καταγράφονται τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας άλλωστε έκρουσε την Παρασκευή τον κώδωνα του κινδύνου σε μερικά νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για την Κέρκυρα, τη Σκιάθο, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Νάξο, την Κάρπαθο.

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας. Η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε οποιονδήποτε εφησυχασμό. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας, όπως έχουμε δει να συμβαίνει τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά στα παραπάνω νησιά χρήζουν προσοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ χθες στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα.

Στη Λέσβο εντοπίστηκαν 19 κρούσματα.

Στην Τήνο ανακοινώθηκαν επιπλέον τέσσερις μολύνσεις (46,32 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), στη Μύκονο έξι κρούσματα (59,21 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού) και στην Κω εννέα περιστατικά.

Τέλος στο νησί της Καλύμνου, το οποίο θα βρίσκεται σε καθολικό lockdown μέχρι τη Δευτέρα, εντοπίστηκαν δέκα νέα κρούσματα και η αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού ανέρχεται σε 33,95 περιστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τρόπος πάντως με τον οποίο θα μπορούσε να επιβληθεί ένα περιοριστικό lockdown σε περίπτωση που μία περιοχή που παρουσιάσει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των ειδικών όσο και των αρμόδιων υπουργείων ειδικά από την στιγμή που έχει ανοίξει ο τουρισμός.

Κι ενώ τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και οι ειδικοί έχουν τονίσει επανειλημμένως πως η πανδημία είναι ένα φαινόμενο δυναμικό και πως δεν θα διστάσουν να «σημάνουν συναγερμό» αν δουν απότομη αλλαγή, ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα «εν μία νυκτί» στα νησιά στα οποία έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και η προετοιμασία εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ήδη από την περασμένη ενημέρωση ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους νησιών όπου παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου για τήρηση των μέτρων.

Επομένως το μοντέλο των ισχυρών συστάσεων και των εξειδικευμένων μέτρων προ της «έσχατης λύσης» σε περίπτωση αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου είναι και το επικρατέστερο. Φυσικά εφόσον η κατάσταση είναι ακόμη διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη.

Για το ενδεχόμενο πάντως τοπικών εξάρσεων μίλησε σήμερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdown αποτελεί όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε στο ΣΚΑΪ ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς λειτουργούν σήμερα καταστήματα, σούπερ μάρκετ και τράπεζες

Πριν 9 ώρες

Τα περισσότερα καταστήματα αλλά και σούπερ μάρκετ είναι κλειστά λόγω της καθιερωμένης απογραφής

Κραν Μοντανά: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τον εφιάλτη, «παγίδα θανάτου» η μια έξοδος διαφυγής

Πριν 9 ώρες

Η ταυτοποίηση των θυμάτων συνεχίζεται μετά την πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν Μοντανά, έχουν καταμετρηθεί πάνω από σαράντα νεκροί

Λουτράκι: Kαρχαρίας κολυμπάει σε ρηχά νερά δίπλα στην παραλία

Χτες

Συχνές πλέον οι εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες κοντά στις ακτές

Καιρός: Δυσάρεστα νέα για το 2026 ‑ Αναμένεται να είναι από τις θερμότερες χρονιές της Ιστορίας

Χτες

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Χάος στο Ιράν: Ο λαός στους δρόμους κατά των Αγιατολάχ, τρεις νεκροί και εσωτερικές ρωγμές στο καθεστώς

Χτες

Οι πρώτες κοινωνικές εκρήξεις έκαναν την εμφάνισή τους την περσινή άνοιξη

Πρωτοχρονιάτικος πολιτικός καφές Μητσοτάκη‑Τασούλα στο Κολωνάκι – Με ευχές και συνομιλίες με πολίτες ξεκίνησε το 2026

Χτες

Η παρέα συμπληρώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη και τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: «Σερβιτόρος στους ώμους συναδέλφου του έβαλε φωτιά στο ταβάνι του μπαρ με βεγγαλικό» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Χτες

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για τις στιγμές που προηγήθηκαν της φονικής έκρηξης και πυρκαγιάς με τους 40 νεκρούς

Big‑4: Τα ευρωπαϊκά «διαμάντια» που μας μάγεψαν στη League Stage

Χτες

Μια απολαυστική αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές των τεσσάρων «μεγάλων» της Super League στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του φετινού χειμώνα

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική στην είσοδο του 2026 – Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Χτες

Παγετός σε πολλές περιοχές, χαμηλές μέγιστες τιμές και ισχυροί βοριάδες, πριν από σταδιακή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες

Έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο σκι Κραν Μοντανά στην Ελβετία: Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Χτες

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια μουσικού event στο δημοφιλές μπαρ Le Constellation

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Προχτές

Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.