E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ

Τι δικαιούνται οι υπάλληλοι που απολύονται από τη δημόσια τηλεόραση

Πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Γιάννης Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου, την Τρίτη το βράδυ και την υπογεγραμμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου –από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας–, το αιφνίδιο –και προσωρινό– λουκέτο στην ΕΡΤ είναι γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περίπου 2.600 στο σύνολό τους εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση καλούνται από τη μία στιγμή στην άλλη να αντιμετωπίσουν μία καινούργια πραγματικότητα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία.

Πώς θα αποζημιωθούν

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το προσωπικό που θα απολυθεί θα αποζημιωθεί γενναιόδωρα. Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει, σύμφωνα με την εργατολόγο Μαρλέν Ασημακοπούλου, ότι τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4093 του 2012, που ορίζει ποσά αποζημιώσεων ανάλογα με αυτά του ιδιωτικού τομέα, καθώς πρόκειται για συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίες εντάσσονται στο καθεστώς απόλυσης χωρίς προειδοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί είναι παράνομη η απόλυση

Όπως επισημαίνει στο news.gr η κυρία Ασημακοπούλου, «αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία έχει ήδη προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ) και εκκρεμεί έκδοση προσωρινής διαταγής».

«Λογικά, θα πρέπει να ακολουθήσουν ατομικές πράξεις απόλυσης, καθώς η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι γενική. Από εκεί και ύστερα, θα μπορεί ο καθένας να προσφύγει κατά αυτών. Αν κοιτάξει κανείς τον κανονισμό εργασίας για την ΕΡΤ, θα δει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπό τις οποίες μπορεί κάποιος να απολυθεί», συμπληρώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί η εργατολόγος, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργεί τον κανονισμό εργασίας της ΕΡΤ και το νόμο του 1987, οι οποίοι όριζαν ότι λόγοι απόλυσης είναι η συνταξιοδότηση, το πειθαρχικό παράπτωμα και η ανικανότητα –ψυχική ή σωματική– για εργασία.

«Ωστόσο, καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύει. Σε περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη, ένας εργαζόμενος θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι τα παραπάνω δεδομένα ανατρέπονται χωρίς καμία αιτιολογία».

«Το Επικρατείας μπορεί με προσωρινή διαταγή να αναστείλει το λουκέτο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην ΕΡΤ, αν δεν υπήρχε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου –ως αιτιολόγηση της απόφασης της κυβέρνησης–, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πιο εύκολα για μαζική απόλυση. Ειδικά, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο, δεν υπάρχει καμία νομική βάση, γιατί αφενός επιβαρύνεται οικονομικά το κράτος –με αποζημιώσεις κλπ–, ενώ όλα τα έσοδα έχουν να κάνουν με ανταποδοτικά τέλη και δεν υφίσταται περίπτωση χρεοκοπίας. Σας θυμίζω ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, όπως ορίζει το Σύνταγμα», σημειώνει η κυρία Ασημακοπούλου.

«Σας επισημαίνω, πάντως, ότι το Επικρατείας έχει τη δυνατότητα, με την έκδοση προσωρινής διαταγής, να αποφασίσει ότι αναστέλλει την ισχύ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ακόμα και το νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί στη Βουλή, μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ ως αντισυνταγματικό».

Το αργότερο, πάντως, έως την επόμενη εβδομάδα η προσωρινή διαταγή θα έχει εκδοθεί, καθώς ο νόμος μιλάει για έκδοση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, δηλαδή 10 ημέρες το πολύ μετά το λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση.

«¶κυρη η απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ»

Από την πλευρά του, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξηγεί ότι η απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι άκυρη, βασιζόμενη στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων.

«Οι απολύσεις είναι παράνομες. Παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις κι αυτό γιατί δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους εργαζομένους βάσει νόμου. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χαρακτηρίζεται ως διάδοχος της ΕΡΤ, έχει νομικά την υποχρέωση να απασχολεί τους εργαζομένους, ακόμα και αν τους έχει καταβάλει την αποζημίωση, καθώς δεν μπορεί να τους απολύσει μαζικά», εξηγεί ο κύριος Καρούζος.

Κάτι τέτοιο σημαίνει μία μακρά δικαστική περιπέτεια για το Δημόσιο, καθώς –όπως υποστηρίζει– η οικονομική ζημία που θα προκληθεί θα είναι πολλαπλάσια.

«Μισθοί που θα τρέχουν, αλλά και αποζημιώσεις, τις οποίες θα κληθεί να καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν σημαντικότατη επιβάρυνση».

Εξηγεί, πάντως, ότι προϋπόθεση για να κηρυχθούν παράνομες οι απολύσεις είναι να προσφύγουν οι εργαζόμενοι στη δικαιοσύνη, ενώ χρειάζεται δικαστική απόφαση. «Με δεδομένο ότι η σχετική νομοθεσία, που παραβιάζεται, είναι ευρωπαϊκή, δύσκολα θα ανατραπεί η διαπίστωσή μου αυτή από τα ελληνικά δικαστήρια. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, που συνιστά και απόλυση των εργαζομένων, δεν εγκριθεί μέσα στο τρίμηνο που ορίζεται, από τη Βουλή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Καρούζος.

Ένας ακόμα δικηγόρος, ο οποίος ειδικεύεται στην επίλυση εργατικών διαφορών, ο Δημήτρης Περπατάρης, αναφέρει: «Τυπικά, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου συνιστά και την ταυτόχρονη καταγγελία των εκατοντάδων συμβάσεων εργασίας, ανεξαρτήτως νομικής μορφής απασχόλησης».

«Από τη στιγμή που δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις, οι απολύσεις είναι παράνομες»

Όπως αναφέρει, το μεγάλο νομικό πρόβλημα απολύσεων, που μπορεί να έχει νομικές συνέπειες αυτή τη στιγμή, είναι το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο ημέρες από το λουκέτο και ακόμα δεν έχει κληθεί κανένας εργαζόμενος να λάβει αποζημίωση καταγγελίας σύμβασης από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις, καθώς η αποζημίωση πρέπει να καταβληθεί ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της απόλυσης, με αποτέλεσμα οι απολύσεις να είναι άκυρες και παράνομες.

«Οι πιστωτές της ΕΡΤ θα ζητήσουν αποζημίωση για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων»

«Σας εφιστώ επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι πριν από δύο ημέρες έκλεισε μία ανώνυμη εταιρεία, χωρίς να έχει προηγηθεί συνέλευση των μετόχων ή δικαστική απόφαση. Το λουκέτο ήρθε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Επίσης, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το γεγονός ότι έρχονται εντάλματα πληρωμής στην ΕΡΤ για τρέχουσες υποχρεώσεις και δεν υπάρχει κανείς να δώσει εντολή για την πληρωμή τους, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. ¶ρα, όλοι οι πιστωτές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο των συμβατικών υποχρεώσεων», καταλήγει ο Δημήτρης Περπατάρης.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:

Πηγή: news.gr

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραλίγο τραγωδία στη Φθιώτιδας: 29χρονος ΑμεΑ έπεσε με το αναπηρικό καροτσάκι του στη θάλασσα

Πριν 10 ώρες

Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου και νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη

iPhone 15: Τεράστιες ουρές, χάος και σπρωξιές σε εμπορικό στο Ντουμπάι από αλλόφρονες φαν

Χτες

Χρειάστηκε η παρέμβαση των υπαλλήλων security του Dubai Mall για να ηρεμήσουν τα πνεύματα

Alert! Πού θα πέσει μεγάλος όγκος νερού από Δευτέρα

Χτες

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Φυλάκιση 78 ετών για μητέρα που σκότωσε τις κόρες της, 5 και 15 χρονών, αφού πρώτα τους έδωσε ζελεδάκια μελατονίνης

Χτες

Η 38χρονη τηλεφώνησε μετά το έγκλημα στον πρώην σύζυγό της για να του πει ότι τον μισούσε και ότι πυροβόλησε τα παιδιά τους

Το email που «έκαψε» το κύκλωμα ναρκωτικών: «Θέλω να καταγγείλω έναν αστυνομικό που σπρώχνει κόκα σε διάφορα πάρτι»

Χτες

Ένας αστυνομικός μαζί με τον αδερφό του αλλά και έναν 33χρονο «έσπρωχναν» κοκαΐνη και κάνναβη σε φιλικά τους άτομα

Matteo Messina Denaro: Σε μη αναστρέψιμο κώμα ο πρώην αρχηγός της μαφίας ‑ Έπαψαν να του παρέχουν τροφή με σωληνάκι

Χτες

Μετά τη σύλληψή του παρέμενε αμετανόητος και είχε δηλώσει ότι «αν δεν ήταν άρρωστος, δεν θα τον έπιαναν ποτέ»

Συναγερμός για τριήμερη κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Χτες

Συνεχίζεται η κόντρα των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία

par: 27
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.