E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Πως συνδέεται η ανοσία με την πικρή γεύση

Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν

Κορωνοϊός: Πως συνδέεται η ανοσία με την πικρή γεύση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/6/2021 | 09:19

Πολλά έχουν γίνει γνωστά για τον τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού, την αντιμετώπισή του και το ποιοι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν, ωστόσο αυτό… σίγουρα δεν το περιμέναμε.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του H.P.Barham και συνεργατών του που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Network Open, η ανοσία συνδέεται ακόμα και… με την πικρή γεύση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, οι υποδοχείς της πικρής γεύσης στη γλώσσα έχουν συσχετιστεί με τη φυσική ανοσία απέναντι σε παθογόνα στη μύτη και στους ρινικούς κόλπους, ενώ γενετικές παραλλαγές στα γονίδια που κωδικοποιούν για τους υποδοχείς της πικρής γεύσης έχουν συσχετιστεί με διαφορετική ευπάθεια, συμπτωματολογία και έκβαση σε λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Οι τρεις κατηγορίες

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ των διαφορετικών φαινοτύπων του υποδοχέα πικρής γεύσης και της έκβασης των ασθενών με COVID-19. Πραγματοποιήθηκε μια προοπτική μελέτη κατά την οποία οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε δοκιμασία γεύσης για να προσδιοριστεί ο φαινότυπος του καθενός ως προς τον υποδοχέα της πικρής γεύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτό τον τρόπο διαχωρίστηκαν σε άτομα με ιδιαίτερα ενισχυμένη αίσθηση της πικρής γεύσης (super-tasters), άτομα με κανονική αίσθηση της πικρής γεύσης (tasters) και άτομα με μειωμένη ή μηδενική αίσθηση της πικρής γεύσης (non-tasters). Κατά την ένταξή τους στη μελέτη όλοι οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2 και ήταν αρνητικοί. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως την επιβεβαίωση της λοίμωξης από SARS-CoV-2 με PCR.

Συνολικά συμπεριελήφθησαν 1935 άτομα με μέση ηλικία τα 45.5 έτη, εκ των οποίων οι 1101 ήταν γυναίκες (56.9%). Με βάση τη φαινοτυπική δοκιμασία γεύσης, οι 508 (26.3%) ήταν super-tasters, οι 917 (47.4%) ήταν tasters και οι 510 (26.4%) ήταν non-tasters. Συνολικά καταγράφηκαν 266 κρούσματα COVID-19 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR. Από αυτά, τα 55 (21%) χρειάστηκαν νοσηλεία. Η διάρκεια των συμπτωμάτων μεταξύ των ασθενών με θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2 ήταν από 0 έως 48 ημέρες.

10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν!

Οι non-tasters είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα (κατά 10 φορές) να έχουν θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2 συγκριτικά με τους tasters και τους super-tasters, όπως επίσης και μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας εφόσον νοσήσουν (κατά περίπου 4 φορές) και να έχουν συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μέση διάρκεια συμπτωμάτων 23.7 ημέρες συγκριτικά με 13.5 ημέρες μεταξύ των taster/super-taster). Οι 47 από τους 55 ασθενείς (85.5%) με COVID-19 που χρειάστηκαν ενδονοσοκομειακή νοσηλεία ήταν non-tasters. Αντίστροφα, μόνο οι 15 από τους 266 ασθενείς (5.6%) με θετικό μοριακό τεστ ήταν super-tasters.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει ότι ο φαινότυπος των ατόμων ως προς τους υποδοχείς της πικρής γεύσης σχετίζεται με τη φυσική ανοσία έναντι στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, καθώς και με την κλινική έκβαση των ασθενών με κορονοϊό. Τα άτομα με μειωμένη ή μηδενική αίσθηση της πικρής γεύσης (non-tasters) ήταν πιο πιθανό να μολυνθούν από τον κορονοϊό συγκριτικά με τους υπόλοιπους, οι οποίοι φαίνεται να έχουν μια ενισχυμένη εγγενής ανοσιακή προστασία έναντι παθογόνων συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καταιγίδα σκόνης πλήττει το Burning Man 2025 – Αναγκαστική εκκένωση και περιορισμένη συμμετοχή

Χτες

Το Burning Man, που φέτος γιορτάζει την 39η του έκδοση, προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο

EuroBasket 2025 – Το πρόγραμμα και οι ώρες των αγώνων της Εθνικής Ελλάδας

Χτες

Η γαλανόλευκη ανοίγει την αυλαία της διοργάνωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή πορεία – όλα τα ματς και τα κανάλια μετάδοσης

Συγκλονισμένος ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα από τη νέα γυναικοκτονία: Είμαστε στο 2025 και η γυναίκα δεν μπορεί να φύγει;

Χτες

«Περάστε μηνύματα, δεν πρέπει να χειραγωγούμε, ούτε να χτυπάμε, ούτε τίποτα»

Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για 13ωρο, 4ήμερη εργασία, προσλήψεις‑εξπρές και υπερωρίες

Χτες

Από την επέκταση του 13ώρου μέχρι την ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι αλλαγές φαίνεται να εξυπηρετούν κυρίως τους εργοδότες, αφήνοντας τον εργαζόμενο εκτεθειμένο

Συναγερμός στις ΗΠΑ για το παράσιτο «σαρκοφάγα αλογόμυγα» ‑ Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο

Χτες

Το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες ή ακόμη και θάνατο, αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση

Ραγδαία εξάπλωση του ιού chikungunya στην Ευρώπη – Συναγερμός σε Γαλλία και Ιταλία

Χτες

Ανησυχητική εικόνα στην Ευρώπη με τον ιό chikungunya να καταγράφει συνεχή αύξηση

Φωτιά τώρα στη Σαλαμίνα ‑ Επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

Χτες

Κινητοποιήθηκαν 41 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος

Ζιζέλ Πελικό: Σταμάτησε να της μιλάει η κόρη της

Χτες

Αν και η κοινή γνώμη χειροκρότησε την τόλμη της μητέρας της, η σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες κατέρρευσε

Γνωστός TikToker δολοφόνησε φίλο του για χρέος 31.000 ευρώ ‑ Η γυναίκα... δόλωμα και η παγίδα

Χτες

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δύο άνδρες εργάζονταν στην ίδια μεταφορική εταιρεία

Βόλος: Με χτύπημα στον θώρακα με εργαλείο ψησίματος σκότωσε τη 36χρονη ‑ Τι έδειξε η ιατροδικαστική

Χτες

Πώς δολοφόνησε την σύζυγό του ο 40χρονος καθ΄ομολογίαν δολοφόνος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.