E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο μαζικός τάφος 215 παιδιών που έχει σοκάρει τον Καναδά

Η εκκλησία και η καναδική κυβέρνηση ήθελαν «να εκπολιτίσουν» τα παιδιά των αυτοχθόνων

Ο μαζικός τάφος 215 παιδιών που έχει σοκάρει τον Καναδά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/6/2021 | 14:44

«Βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ τον λαό μου», λέει, δακρύζοντας, η Στέφανι Γκουτιέρες. Χθες κατέθεσε συμβολικά 215 ζευγάρια παιδικά παπούτσια μπροστά από το δικαστήριο του Κάμλουπς, μια εβδομάδα μετά τον εντοπισμό των λειψάνων του ίδιου αριθμού μαθητών οικοτροφείου για τα παιδιά αυτοχθόνων στην πόλη αυτή στον δυτικό Καναδά, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η νεαρή γυναίκα, μέλος της κοινότητας ιθαγενών του Καναδά Στόλο, έσφιγγε στην αγκαλιά της τη φωτογραφία της γιαγιάς της, η οποία σήμερα έχει πεθάνει, και η οποία είχε εγκλειστεί δια της βίας για τρία χρόνια στο οικοτροφείο αυτό. Πίσω της, τα κόκκινα τούβλα του ιδρύματος αυτού στέκονταν σαν μια σκιά στον ουρανό. Κάθε μέρα από τότε που βρέθηκαν τα λείψανα των 215 παιδιών, μερικά ηλικίας ακόμη και τριών ετών, οι κάτοικοι επισκέπτονται μνημείο που εγέρθηκε για να καταθέτουν στη μνήμη τους μηνύματα υποστήριξης, παιγνίδια και παιδικά παπουτσάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι σήμερα εδώ για να υπερασπιστώ τον λαό μου, τη γιαγιά μου και αυτούς που δεν μπορούν να μιλήσουν, επειδή είναι μια τεράστια τραγωδία, είναι κάτι το αδιανόητο. Αδιανόητα πράγματα έγιναν εδώ, σε αυτό το σχολείο», λέει στο AFP. «Χάθηκε, κλάπηκε η συνέχεια 215 οικογενειών. Τα παιδιά αυτά τα έκλεψαν, τα απήγαγαν από τις οικογένειές τους, υπέστησαν βασανιστήρια και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν», καταγγέλλει. «Θέλω ο Καναδάς να καταλάβει και θέλω ο κόσμος να γνωρίζει από πού προέρχεται αυτός ο πόνος. Αυτός ο πόνος πηγάζει από αυτό το σχολείο, από τους ανθρώπους που κακομεταχειρίστηκαν αυτά τα παιδιά. Τους έκαναν τόσο πολλά τραγικά πράγματα. 215 παιδιά πέθαναν εδώ και υπάρχουν πιθανώς κι άλλα».

Ήθελαν «να εκπολιτίσουν» τα παιδιά των αυτοχθόνων

Το οικοτροφείο αυτό, το οποίο βρίσκεται στο έδαφος της κοινότητας αυτοχθόνων Τκάμλουπς τε Σκουάπαμ, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από την μητρόπολη Βανκούβερ, στην ακτή του Ειρηνικού, ήταν το μεγαλύτερο οικοτροφείο για παιδιά αυτοχθόνων στον Καναδά. Αυτό είχε έως και 500 μαθητές τη δεκαετία του 1950. Ιδρυθέν το 1890 και διαχειριζόμενο από την καθολική εκκλησία και στη συνέχεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αυτό έκλεισε τις πόρτες του το 1977. Ωστόσο άλλα οικοτροφεία, σχεδόν 140 στο σύνολο, άντεξαν ως τα τέλη του 20ου αιώνα σε όλον τον Καναδά.

Η εκκλησία και η καναδική κυβέρνηση, βεβαιώνοντας ότι θέλουν «να εκπολιτίσουν» τα παιδιά των αυτοχθόνων ενσταλάζοντάς τους τις δυτικές αξίες, τα απομάκρυναν από την κοινότητά τους και τα έβαζαν στα οικοτροφεία αυτά, όπου ένας αριθμός παιδιών υπέστη σωματική και σeξουαλική κακοποίηση. Χιλιάδες από αυτά πέθαναν ή χάθηκαν, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε επιτροπή έρευνας. Ο εντοπισμός πριν από μια εβδομάδα των λειψάνων τόσων παιδιών αναζωπύρωσε την οργή των κοινοτήτων αυτοχθόνων, παρά τις προσπάθειες διαδοχικών καναδικών κυβερνήσεων να συμφιλιωθούν μαζί τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση

Η ανακάλυψη των λειψάνων των 215 παιδιών, την ύπαρξη των οποίων υποπτευόντουσαν τοπικές κοινότητες αλλά ήρθαν να επιβεβαιώσουν ειδικοί με τη βοήθεια ενός γεωραντάρ, «ξύπνησε πολλά συναισθήματα», εξηγεί η Στέφανι. Ήταν τόσο σοκαριστική που πολλοί αυτόχθονες που βρίσκονται σε πένθος δεν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό, προσθέτει. «Αισθάνομαι αρκετά δυνατή για να είμαι εδώ γι’αυτούς που δεν μπορούν να μιλήσουν, γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ, για να μάθει ο κόσμος τι συνέβη. Θα πάμε στο δικαστικό μέγαρο μαζί με 215 ζευγάρια παιδικά παπούτσια για να δείξουμε ότι θέλουμε να απονεμηθεί δικαιοσύνη γι’αυτά τα παιδιά».

Μπροστά από το δικαστήριο, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Φορώντας ένα πορτοκαλί μπλουζάκι πάνω στο οποίο αναγράφεται «every child matters» (κάθε παιδί μετράει), η Στέφανι τοποθετεί σε σειρά τα δεκάδες ζευγάρια παιδικών παπουτσιών. Η Μπερναντέτ Μακ, μέλος της κοινότητας αυτοχθόνων Νούξαλκ, είχε έρθει να την βοηθήσει. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση του κόσμου για αυτά τα οικοτροφεία για αυτόχθονες», σημειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από 150.000 παιδιά απομακρύνθηκαν δια της βίας από τις οικογένειές τους

Η ίδια λέει ότι έχει συγκινηθεί πολύ που βλέπει όλα αυτά τα ζεύγη παπουτσιών, τα οποία αντιπροσωπεύουν καθένα μια ζωή παιδιού που χάθηκε στο σύστημα αυτό των οικοτροφείων για τα παιδιά αυτοχθόνων, αλλά και ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. «Μολονότι είναι λυπηρό, είναι καλό που οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι αυτό πράγματι συνέβη».

Η Μάρτα Ουρτάδο, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε συγκλονισμένη από την ανακάλυψη των λειψάνων των παιδιών αυτών και ζήτησε από την καναδική κυβέρνηση να «υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό παιδιών που αγνοούνται, ψάχνοντας και για άγνωστους τάφους». Επίσης ζήτησε μια νομική οντότητα να προστατεύει και να διαχειρίζεται τα σημεία ταφής.

Μεταξύ του 1831 και του 1996, περίπου 150.000 παιδιά απομακρύνθηκαν δια της βίας από τις οικογένειές τους για να ενταχθούν στο σύστημα των οικοτροφείων αυτών στον Καναδά, με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης να αναφέρεται το 2015 σε μια «πολιτιστική γενοκτονία».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα λάβουν οι δικαιούχοι έως 800 ευρώ – Η οριστική ημερομηνία

Πριν 8 ώρες

Η επιστροφή ενοικίου και το επίδομα των 250 ευρώ θα πληρωθούν μαζί

Αφαιρούνται όλοι οι τίτλοι από τον Αντριου, χάνει και το «πρίγκιπας»

Πριν 8 ώρες

Ο Κάρολος τον διώχνει από την βασιλική κατοικία

Πήλιο: 51χρονος έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι της πρώην συζύγου του ‑ «Θα σε ξεκοιλιάσω»

Χτες

O άνδρας πολλές φορές εμφανιζόταν στη δουλειά της, της τηλεφωνούσε και την απειλούσε πως θα τη σκοτώσει

Βόλος: 23χρονος σε αμόκ πήρε λάθος χάπια, έβρισε τη μητέρα του και «διέλυσε» το σπίτι

Χτες

«Γης μαδιά» έκανε το σπίτι της μητέρας του ένας 23χρονος γιατί δεν έβρισκε τα χάπια του

Τρόμος στον Αλμυρό: 42χρονος γύρισε την κόρη του ανάποδα και έπιασε την πρώην σύζυγο από τον λαιμό

Χτες

Απίστευτο περιστατικό οικογενειακής βίας στο Κουρί με πρωταγωνιστή 42χρονο

Ιμαλάια: Η στιγμή που τεράστια χιονοστιβάδα «κατάπιε» μια ολόκληρη κατασκήνωση

Χτες

Όλα συνέβησαν στις 26 Οκτωβρίου, όταν πεζοπόροι και οι οδηγοί τους βρέθηκαν στη Βόρεια Βάση του όρους Αναπούρνα και παρακολούθησαν με δυσπιστία καθώς ένας τεράστιος τοίχος χιονιού άρχισε να κατευθύνεται κατά πάνω τους

Συντριβή ελικοπτέρου στη Βρετανία: Ένας νεκρός και 4 τραυματίες

Χτες

Ένας 70χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του, ενώ ο πιλότος, ένας 41χρονος άνδρας, και δύο επιβάτες, μια 58χρονη γυναίκα και ένα 10χρονο αγόρι, τραυματίστηκαν ελαφρά

Βανδάλισαν το μνημείο «Ο Χορός του Ζαλόγγου»: Κάρφωσαν σημαίες και εθνόσημα στο έργο του Ζογγολόπουλου

Χτες

Το περιστατικό κατήγγειλε το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, κάνοντας λόγο για «βανδαλισμό από υπερπατριώτες»

«Αθήνα είσαι έτοιμη;»: Το νέο βίντεο του Παναθηναϊκού για τις εργασίες στο γήπεδο του Βοτανικού

Χτες

Εντυπωσιακό βίντεο-teaser με drone δείχνει το «τριφύλλι» στον γερανό και φόντο την Ακρόπολη

48ώρη απεργία στα ταξί: Πότε θα πραγματοποιηθεί

Χτες

Πότε «τραβούν» χειρόφρενο τα ταξί στο πλαίσιο 48ώρης απεργίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.