E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» σε νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Πολλοί θεωρούν ότι η θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επιβράδυνση της ασθένειας

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» σε νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/6/2021 | 19:24

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε έγκριση σε σκεύασμα της Biogen

Αλλαγή στα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνιστά η έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων σε φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ. Το «πράσινο φως» δόθηκε μετά από πολύ συζήτηση και πολλές αμφισβητήσεις για το εάν η εγκεκριμένη θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επιβράδυνση της ασθένειας που καταστρέφει τον εγκέφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο FDA ανακοίνωσε ότι χορήγησε άδεια έγκρισης για το φάρμακο που ανέπτυξε η εταιρεία Biogen για ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, πιθανώς είναι το μόνο φάρμακο που αντιμετωπίζει ευθέως τη νόσο και δεν εστιάζει στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως το άγχος και την αϋπνία.

Το σκεύασμα, που μπορεί να βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ηλικιωμένους και νοικοκυριά στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ γιατρών, ερευνητών ιατρικής και ομάδων με προσβεβλημένα από τη νόσο άτομα.

Το φάρμακο, το οποίο η Biogen δημιούργησε σε συνεργασία με την ιαπωνική Eisai Co. Δεν ανέτρεψε ωστόσο την ψυχολογική κατάπτωση, παρά την επιβράδυνε, σε μία εξέταση. Η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται μέσω έγχυσης κάθε τέσσερις εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα διεξάγει η Biogen

Ο FDA απαιτεί από τη φαρμακοβιομηχανία να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα, για να τεκμηριώσει τα πλεονεκτήματα του φαρμάκου για τους πάσχοντες. Αν η διαδικασία δεν καταδείξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ο Οργανισμός μπορεί να το αποσύρει, αν και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά.

Η Biogen δεν έχει αποκαλύψει ακόμη το κόστος, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι το φάρμακο μπορεί να κοστίσει μεταξύ 30.000-50.000 δολάρια για ένα έτος.

Προκαταρκτική εξέταση έδειξε πάντως ότι το φάρμακο θα έπρεπε να κοστίζει από 2.500 έως 8.300 δολάρια ετησίως, λόγω και των λίγων συνολικά θετικών επιπτώσεων στην Υγεία, που δείχνει η έρευνα της εταιρείας. Από την άλλη, το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Επιθεώρησης υποστηρίζει ότι κάθε τιμή είναι υψηλή, αν τα οφέλη του φαρμάκου δεν επιβεβαιωθούν από τη χορήγησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και πολλοί άλλοι στον κόσμο πάσχουν από Αλτσχάιμερ, που βαθμιαία πλήττει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη σκέψη, την επικοινωνία και βασικές λειτουργίες. Στις τελευταίες φάσεις τις ασθένειας, οι πάσχοντες δεν μπορούν ούτε να καταπιούν.

Η έγκριση φέρνει ελπίδες και φόβους

Το φάρμακο Aducanumab έχει ως στόχο την απομάκρυνση των επικίνδυνων συσσωματώσεων πρωτεΐνης, που αναφέρεται ως βήτα-αμυλοειδής από τον εγκέφαλο. Εδώ και χρόνια οι φαρμακοβιομηχανίες δοκιμάζουν αποτυχημένα φάρμακα κατά της νόσου. Το πράσινο φως του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων δεν αποκλείεται να αναζωογονήσει τις επενδύσεις σε σχετικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η πιο τυπική ανεπιθύμητη ενέργεια του φαρμάκου ήταν ο ερεθισμός του εγκεφάλου. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρξαν σημάδια ή διαρκή προβλήματα.

Ωστόσο, η απόφαση του FDA έχει εξελιχθεί σε σημείο τριβής, ενώ πυροδοτεί συζητήσεις για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να χορηγηθούν θεραπείες σε δύσκολες ασθένειες. Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι η έγκριση του φαρμάκου ενδέχεται να προκαλέσει κακό προηγούμενο, ανοίγοντας την πόρτα σε θεραπείες με αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει για το Ισραήλ»: Απομάκρυναν με τη βία βετεράνο από το Καπιτώλιο

Σήμερα

Βίντεο από τη στιγμή που διαμαρτύρεται κατά του πολέμου στο Ιράν και τον απομακρύνουν από την αίθουσα

Οι Κούρδοι ετοιμάζονται με τη βοήθεια Μοσάντ και CIA για χερσαία επίθεση στο Ιράν, τι τους έχουν υποσχεθεί

Σήμερα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, η ιδέα να αξιοποιηθεί η παρουσία των Κούρδων ξεκίνησε από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Super League: Το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου σύμφωνα με τον υπερυπολογιστή

Σήμερα

Αυτά τα ποσοστά αναμένεται να αλλάξουν μετά το ντέρμπι της Κυριακής

Αλλάζει η ώρα τον Μάρτιο: Η Κυριακή που θα πάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Σήμερα

Η χειμερινή ώρα θα επιστρέψει ξανά την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026

H Ισπανία στέλνει τελικά φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της στην Κύπρο

Σήμερα

Η φρεγάτα θα πραγματοποιήσει αποστολές «προστασίας και αντιαεροπορικής άμυνας»

Πύραυλοι και drones του Ιράν χτύπησαν αεροδρόμιο στο Αζερμπαϊτζάν

Σήμερα

Εκρήξεις ακούστηκαν στην Ντόχα και τη Μανάμα

Χτύπησαν αμερικανικό πετρελαιοφόρο οι Φρουροί της Επανάστασης, σύμφωνα με Ιρανικά ΜΜΕ

Σήμερα

Το IRGC είχε δηλώσει προηγουμένως ότι διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ και ότι το έχει κλείσει για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Επαναπατρίστηκαν οι πρώτοι 162 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί σε Ισραήλ, ΗΑΕ και Ομάν

Σήμερα

Με ειδική πτήση της Aegean και οδικώς ο απεγκλωβισμός τους

Θρίλερ με 28χρονο γιο Ουκρανού μαφιόζου στο Μπαλί

Σήμερα

Η απαγωγή, το μήνυμα στους γονείς του και ένα αποκεφαλισμένο πτώμα

Το Ιράν αρνείται την εκτόξευση πυραύλου προς την Τουρκία

Σήμερα

«Σεβόμαστε την εθνική της κυριαρχία»

Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ ότι «θα μετανιώσουν πικρά» για τη βύθιση της φρεγάτας στη Σρι Λάνκα

Σήμερα

Ανάρτηση στο Χ έκανε το πρωί της Πέμπτος ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.