E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή Μπάιντεν

Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/6/2021 | 13:51

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αποτελεί ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι όμως επίσης ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες, αρχές και την ενότητα της συμμαχίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της σημασίας μας. Ο Covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό που δεν είναι καν ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα συστήματα ασφάλειας και βέβαια αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «απέναντι σε αυτά η ατζέντα του ΝΑΤΟ 2030 έρχεται να δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες », σημείωσε σε άλλο σημείο και επισήμανε ότι «καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας».

Αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή Μπάιντεν

Στις εργασίες της Συνόδου, που ξεκινά ώρα 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώνεται ώρα 17:00, θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά από την εκλογή του.

Στη διάρκειά της, οι 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν ένα κείμενο μεταρρύθμισης με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, το λεγόμενο «ΝΑΤΟ 2030», όπως το έχει ονομάσει ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Πρόκειται για μια φιλόδοξη ατζέντα που θα παρουσιάζει έναν μακρύ κατάλογο προσαρμογών «σε έναν κόσμο που αλλάζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι Σύμμαχοι αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την αναθεώρηση του «στρατηγικού δόγματος» του ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το 2022 στη Μαδρίτη. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η τελευταία έκδοση του στρατηγικού δόγματος, που χρονολογείται από το 2010, αναφέρεται στη Ρωσία ως «δυνητικό στρατηγικό εταίρο», ενώ δεν υπάρχει λέξη για την Κίνα. Το κείμενο που αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα οι Σύμμαχοι θα αναφέρεται στη Ρωσία ως «απειλή» και στην Κίνα ως «πρόκληση».

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά το Πεκίνο τόνισε ότι «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά μας», τις οποίες «πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία».

Τέλος, σημείο τριβής αποτελεί η συζήτηση για το Νατοϊκό προϋπολογισμό. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καλεί τους Συμμάχους να αυξήσουν «ουσιαστικά και σταδιακά» τα επόμενα δέκα χρόνια τις κοινές αμυντικές δαπάνες. Το θέμα αυτό βρίσκει αντίθετες αρκετές χώρες όπως η Γαλλία. Το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Οι Σύμμαχοι θα αρκεστούν στο να παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να συνεχίσουν την προσπάθεια για αύξηση των κοινών αμυντικών δαπανών, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Σήμερα

Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 80% των δραστών άνδρες

Αρκούδα εισέβαλε σε κατάστημα και κυνήγησε 11χρονο στις ΗΠΑ

Σήμερα

«Ήταν περίπου μισό μέτρο μακριά μου, νόμιζα ότι θα με φάει», είπε ο 11χρονος

Γιάννης Πλούταρχος: «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι λάθος, δε ζητάω συγγνώμη», λέει η εμμονική θαυμάστρια μετά την καταδίκη

Σήμερα

Την ενοχή της εμμονικής θαυμάστριας του Γιάννη Πλούταρχου αποφάσισε το δικαστήριο χθες 18 Νοεμβρίου

Ελεύθερος με όρους ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης που είπε «το περιπολικό δεν είναι ταξί» στην Κυριακή Γρίβα

Σήμερα

«Η φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί» δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, είναι μία άστοχη φράση», σημείωσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου αστυνομικού

Το υποστέλεχος Κ της γρίπης εξαπλώνεται ταχύτατα: Ποιοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο

Σήμερα

Αναμονή για έξαρση ιώσεων τον Δεκέμβριο – Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από drone: Σηκώθηκαν οι πρώτες εξέδρες

Σήμερα

Στόχος είναι ο Παναθηναϊκός να μπει στο νέο του σπίτι τον Μάιο του 2027

Υποχωρεί ο υδράργυρος από την Κυριακή, έρχονται χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας

Σήμερα

Πότε θα ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα - Οι θερμοκρασίες σε πέντε μεγάλες πόλεις την Κυριακή 23/11

Θεσσαλονίκη: 27χρονος κατήγγειλε ληστεία και αποκαλύφθηκε ότι είχε κλείσει ραντεβού με 14χρονη

Σήμερα

Ο 27χρονος συνελήφθη και κατηγορείται για προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.